Acasa Actualitate-InternaSocial Parlamentul European, pentru asigurarea solidarităţii între generaţii

Parlamentul European, pentru asigurarea solidarităţii între generaţii

scris de Ziua Veche
0 afisari

.Deputaţii europeni au votat joi o rezoluţie care propune diferite iniţiative pentru creşterea nivelului de ocupare a forţei de muncă în Uniunea Europeană pentru tineri, ca şi pentru persoanele în vârstă, pentru a degreva sistemele de securitate socială şi fondurile de pensii.


Procesele de schimbare demografică, care includ creşterea longevităţii şi un procent redus al naşterilor, pot crea dificultăţi generaţiilor viitoare, se arată în rezoluţia privind provocările demografice şi solidaritatea între generaţii, elaborată de Thomas Mann (PPE, DE) şi adoptată cu 440 voturi pentru, 122 împotrivă şi 43 de abţineri.

Deputaţii solicită Consiliului şi Comisiei să adopte măsuri concrete – una din acestea fiind crearea unei „Garanţii Europene pentru Tineret” – pentru a se asigura că, după o perioadă de şomaj de maximum patru luni, tinerilor să li se ofere un loc de muncă, o ucenicie, o formare suplimentară sau o formă combinată între muncă şi formare.

Textul adoptat propune de asemenea Comisiei şi Consiliului un „Pact european pentru persoanele peste 50 de ani”, prin intermediul căruia procentul lucrătorilor cu vârsta de peste 50 de ani să crească până la 55% până în 2020, să se elimine stimulentele pentru pensionarea anticipată, să fie combătută discriminarea pe bază de vârstă şi să fie create stimulente pentru lucrătorii de peste 60 de ani, care pot transmite cunoştinţele şi experienţa lor generaţiilor viitoare.

Deputaţii cer de asemenea Comisiei să elaboreze o propunere pentru ca anul 2012 să devină „Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii”, care să evidenţieze contribuţia persoanelor în vârstă în societate.

Majoritatea deputaţilor au sprijinit ideea adoptării unei noi legislaţii împotriva discriminării în ceea ce priveşte accesul la bunuri şi servicii deoarece numeroase persoane în vârstă atunci când doresc să încheie o asigurare, să rezerve un pachet turistic sau să închirieze o maşină, de exemplu se confruntă cu practici discriminatorii. Acest aspect nu a fost împărtăşit de raportorul PE, potrivit căruia nu este nevoie de o legislaţie împotriva discriminării, depunând din acest motiv o moţiune de rezoluţie alternativă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult