Acasa Actualitate-InternaSocial Pe romani ii doare capul in zona fruntii

Pe romani ii doare capul in zona fruntii

scris de Ziua Veche
66 afisari

Odata cu inaintarea in varsta, atat ponderea celor care acuza lunar astfel de dureri, dar si frecventa crizelor cresc. O persoana tanara, de pana in 30 de ani, se plange de dureri de cap in medie de 1,4 ori pe luna, in timp ce in randul persoanelor de peste 50 de ani durerile de cap se instaleaza mult mai frecvent, in medie de 2,5 ori pe luna”, se arata in studiul realizat de GfK Romania si dat publicitatii marti.


Mai predispuse unor stari de disconfort generate de durerile de cap sunt femeile, persoanele cu nivel de educatie scazut, dar si persoanele vaduve si cele care locuiesc in mediul rural. Studiul indica si o legatura puternica intre nivelul de trai si frecventa instalarii unor astfel de episoade. Cu cat veniturile sunt mai scazute, cu atat mai mare este si incidenta durerilor de cap.

Pentru 46% dintre romanii afectati cel putin o data pe an de dureri de cap, migrene sau cefalee, criza dispare dupa cel mult o ora, in timp ce pentru mai mult de jumatate durerile dispar in general dupa cateva ore sau chiar dupa o zi. Un mediu de lucru prea stresant sau prea monoton, cu termene de predare stranse si in care relatiile cu sefii sau colegii sunt mai tensionate se asociaza cu o durata mai mare a crizelor„, potrivit studiului GfK, citat de Agerpres. Aceste dureri sunt localizate cel mai frecvent in zona fruntii (41% dintre cei afectati anual) sau sunt generalizate in toata zona capului (29%). Relativ frecvente sunt si durerile in zona oculara (20%) sau a tamplelor (19%), arata autorii studiului.

Cele mai frecvente simptome asociate durerilor de cap sunt ametelile (26%), starile de agitatie (15%), tulburarile de vedere (13%), dificultatile de concentrare (11%), greata (11%), lipsa poftei de mancare (11%) si afectarea capacitatii motrice (11%). 39% dintre cei intervievati nu au semnalat si alte simptome, ponderea acestui segment fiind semnificativ mai mare in randul persoanelor tinere, necasatorite, dar si in randul celor care au foarte rar dureri de cap (1 – 6 ori pe an)”, precizeaza sursa citata.

Potrivit autorilor studiului, inaintarea in varsta favorizeaza aparitia unor simptome asociate durerilor de cap, precum tulburarile de vedere, cresterea tensiunii arteriale sau afectarea capacitatii motrice. Tulburarile de vedere, greata sau varsaturile sunt simptome asociate care apar mai frecvent in randul persoanelor care acuza dureri de cap de durata mai mare, in jur de o zi sau mai mult. Intrebati in ce situatii durerile de cap se instaleaza cel mai frecvent, participantii la studiu au indicat drept principali factori pentru declansarea crizelor stresul (33%), oboseala (22%) sau supararea (12%).

Conform rezultatelor studiului, 83% dintre cei care au dureri de cap cel putin o data pe an folosesc automedicatia cand au astfel de episoade, 9% apeleaza la medicul de familie sau la farmacist, iar 8% nu folosesc nici un fel de remediu. Algocalminul este panaceul la care recurg cei mai multi pentru a diminua si alina durerile de cap (63%), fiind de departe preferat de catre toate segmentele de populatie. Urmatoarele cele mai folosite medicamente la aparitia acestor simptome sunt paracetamolul (36%) si antinevralgicul (32%). Nurofenul (22%) si aspirina (21%) completeaza topul celor mai folosite cinci medicamente in remediul durerilor de cap. Odata cu inaintarea in varsta, creste si preferinta pentru medicamente cum ar fi antinevralgicul sau aspirina, in timp ce in randul tinerilor sub 30 de ani, Nurofenul si-a castigat o mare popularitate, fiind al doilea cel mai folosit medicament dupa algocalmin”, sustin autorii studiului.

Informatiile provin din studiul Omnibus realizat de GfK Romania in luna februarie 2010, pe un esantion de 1.641 de persoane. Rezultatele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste.

0 comentariu

Rodu Aurelian 11-07-2010 - 13:43

Pe spirala infernala
Valul lui Traian se pare
Ca nu-i pentru toti romanii
Ca un scut de aparare.
Mai zilele trecute marele negociator ne aburea, ca 36% din bugetul executat a mers pe costuri sociale.La buget mai mare din economia subterana s-o fi gandit?
Intre cei 15000 de specialisi nu are economisti?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult