Acasa Actualitate-InternaSocial Pensiile au crescut in criza in toata tara – statistica pe judeţe

Pensiile au crescut in criza in toata tara – statistica pe judeţe

scris de Doru Dragomir
17 afisari

Criza a adus o crestere generala a pensiilor, chiar daca acest lucru pare surprinzator, avand in vedere perioada grea prin care trecem. Mai mult, pensiile au urcat in toate judetele Romaniei in ultimii trei ani, desi pare greu de crezut in vremuri in care taierile salariale si concedierile au tinut capul de afis al pietei muncii din Romania.

Econtext va arata cu cat au urcat pensiile in ultimii trei ani de criza. Mai precis, in urmatoarea perioada: trimestrul patru din 2008 (cand a izbucnit criza) – trimestrul patru din 2011. Vom realiza o harta in care vom insera valoarea din ultimul trimestru din 2011 a pensiilor, in fiecare judet din tara, dar si un top, realizat dupa variatia din aceste perioade, pentru a vedea unde a urcat cel mai mult pensia.

Datele provin de la Institutul National de Statistica (INS). Sa mai spunem ca pensiile au crescut in Romania pe fondul majorarii pensiei minime, dar si prin cresterile de care au beneficiat pensionarii agricultori. Practic, nu a fost un avans al tuturor pensiilor, dar al unui numar considerabil al acestora.

Harta pensiilor

Dupa cum e de asteptat, cele mai mari pensii sunt in Bucuresti. Atat inainte de criza, cat si acum, bucurestenii se bucurau de cele mai consistente pensii. Astfel, in ultimul trimestru al anului trecut, pensia medie din Bucuresti se ridica la 979 lei pe luna. La polul opus, cei mai saraci pensionari ii regasim in Giurgiu. Pensia medie in Giurgiu era 623 lei/luna la finele anului trecut. Dar iata harta pensiilor: iata cat e pensia medie in fiecare judet din Romania (lei pe luna in trimestrul IV din 2011):

Top pensii

In schimb, chiar daca cele mai ridicate pensii sunt in Bucuresti, altele sunt judetele care au beneficiat de cele mai ample majorari de pensii in criza. Mai precis, pensionarii hunedoreni s-au bucurat de cel mai mare avans al pensiei in acesti trei ani de criza.

In ultimul trimestru din 2008, pensia medie a hunedorenilor era de 823 lei/luna, pentru ca in ultimul trimestru din 2011, pensia acestora sa se situeze la 956 le/luna. Ceea ce inseamna un avans de 133 de lei. Galatenii si brasovenii se afla pe urmatoarele locuri, in timp ce pe ultimele pozitii (cu cele mai mici cresteri ale pensiilor in cei 3 ani) s-au plasat aradenii, botosanenii si satmarenii. Dar iata topul pensiilor: cu cat au crescut pensiile in fiecare judet in cei trei ani de criza (lei pe luna):


3 comentarii

digital 17-07-2012 - 17:33

cum au crescut mă retardaților,că din 2008 nu s-a mai indexat nimic,nici cu inflația măcar!
mestecați kkt,ca de obicei!

MI-5 17-07-2012 - 18:17

basistii de la econtext mint in cel mai ordinar mod.

Lupu 17-07-2012 - 19:30

Aiureli

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult