Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE: Pensionarii au protestat in toata tara. Ciocniri la Bucuresti, Iasi si Galati (Video)

UPDATE: Pensionarii au protestat in toata tara. Ciocniri la Bucuresti, Iasi si Galati (Video)

scris de Ziua Veche
1 afisari

 

 

.UPDATE 14.40: La Bucuresti, dupa fortarea cordonului de ordine, cei aproximativ 1.000 de protestari au reusit sa ajunga din zona amenajata pentru protest in fata intrarii de la Palatul Cotroceni. Jandarmii au mutat cordonul de ordine in fata intrarii in Palatul Cotroceni. In timpul imbulzelii create dupa fortarea gardurilor de protectie, unei femei i s-a facut rau, aceasta primind ingrijiri medicale de la echipajul unei ambulante care trecea prin zona, informeaza Mediafax.


Cu putin timp inainte de fortarea cordonului de ordine, o delegatie a protestatarilor a fost invitata la discutii de catre reprezentantii Administratiei prezidentiale.

 

Cateva sute de pensionari membri ai unor asociatii din judetul Galati au declansat si ei un protest in fata Prefecturii galatene. In jur de 150-200 de pensionari au blocat strada si au fortat intrarea in Prefectura, jandarmii formand un cordon pentru a-i bloca. Jandarmii galateni au reusit sa blocheze intrarea in Prefectura a pensionarilor.

Dupa ce jandarmii au reusit sa le blocheze intrarea in Prefectura, pensionarii au blocat pentru aproximativ un sfert de ora – 20 de minute strada Domneasca, una din strazile circulate din municipiul Galati, insa in cele din urma, la interventia unuia dintre liderii lor, care a facut apel la calm si i-a indemnat sa nu recurga la actiuni violente, s-au retras pe esplanada din fata Prefecturii.

 {youtube}stCd72tXyMY{/youtube}

Prefectul de Iasi, pus pe fuga de batrani

 

 

Si la iasi , peste 250 de pensionari ieseni participa la un miting de protest in fata Prefecturii judetului Iasi, intre manifestantii si jandarmii din fata cladirii producandu-se incidente, mai multi pensionari fortand intrarea in cladire. Protestul a inceput in jurul orei 10.00 insa liderii pensionarilor nu au reusit sa tina niciun discurs in fata participantilor la miting, vocea acestora fiind acoperita de vacarmul multimii. La un moment dat, mai multi pensionari au urcat pe treptele Prefecturii incercand sa intre in cladire, insa au fost opriti de jandarmi.

In mijlocul protestatarilor, a venit si prefectul judetului Iasi, Dragomir Tomaseschi, pentru a discuta cu pensionarii. El a stat in multime timp de doua – trei minute, apoi s-a retras in cladire, protestatarii devenind tot mai furiosi. Prefectul Tomaseschi a fost tras de haina de catre mai multi pensionari, care i-au reprosat ca pensiile vor scadea cu 15 la suta.

 

 

Timisoara: „Nu ne omorati”

 

La Timisoara, aproximativ o suta de persoane, membre ale Uniunii Generale a Pensionarilor din Timis, picheteaza Prefectura. Protestatarii poarta pancarte pe care scrie „Nu taiati pensiile „, „Jos Guvernul”, „Nu moarte prin infometare”, fluiera si scandeaza „Hotii”.

Aproximativ o suta de pensionari satmareni picheteaza sediul Prefecturii Satu Mare. Pensionarii poarta pancarte cu mesajele „Nu ne omorati” si „Nu suntem de acord cu reducerea de 15%”. Presedintele Asociatiei Judetene a Pensionarilor Satu Mare, Mircea Marian, a declarat ca daca li se diminueaza pensiile cu 15 la suta vor ajunge ca toti pensionarii sa fie muritori de foame si a cerut sa se renunte la aplicarea acestei masuri. O delegatie a protestatarilor a inaintat prefectului Radu Giurca.

 

„Unii isi fac palate si noi murim de foame”

 

 

La Oradea, aproximativ 50 de pensionari picheteaza Prefectura Bihor. Ei s-au adunat in jurul orei 10.00 in fata Prefecturii, avand foi A4 pe care sunt scrise mesaje precum: „Nu ne anulati drepturile legal dobandite”, „Guvernanti, pensionarii ai caror copii si nepoti sunteti va cer sa nu le anulati un drept legal castigat”. Dupa ce presedintele Ligii Judetene a Pensionarilor Bihor, Ilies Popescu, le-a citit protestul si memoriul, toti au inceput sa scandeze „Jos Basescu”, „Jos Guvernul”, „Unii isi fac palate si noi murim de foame”.

La Targu Mures, circa o suta de pensionari din Band, Iernut, Sighisoara si Targu Mures picheteaza Prefectura Mures, purtand pancarte pe care scrie „Pensionari! Nu renuntam la drepturile cuvenite”, „Pensionari! Cerem politicienilor sa isi respecte promisiunile facute”. Pensionarii au elaborat un protest pe care urmeaza sa il inainteze reprezentatilor Prefecturii Mures.

La Zalau, peste 50 de pensionari din cadrul Sindicatului Liber al Pensionarilor Salaj si al Uniunii Judetene a Pensionarilor Salaj au pichetat Prefectura, cerand adoptarea unor masuri care sa inlesneasca accesul pensionarilor la medicamente compensate si gratuite si ca Guvernul sa adopte masuri ferme de protejare a puterii de cumparare a pensiilor de stat. Pensionarii au pancarte cu mesaje „Guvernanti! Pensionarii ai caror copii si nepoti sunteti va cer sa nu anulati un drept legal castigat”.

La Sibiu, cinci persoane care reprezinta Uniunea Nationala a Pensionarilor, filiala Sibiu, au predat o scrisoare deschisa prefectului Constantin Trihenea si au prezentat acestuia nemultumirile pe care le au.

Aproape doua sute de pensionari au protestat si in fata Prefecturii Neamt scandand lozinci impotriva Guvernului si a presedintelui Traian Basescu, nemultumiti ca urmeaza sa li se diminueze pensiile. La un moment dat, acestia au incercat sa forteze intrarea in institutie, dar au fost respinsi de catre jandarmi. O delegatie a protestatarilor a fost primita de prefectul de Neamt, Mihai Archip. Pensionarii au avut o discutie tensionata cu prefectul, care a incercat sa calmeze spiritele si sa le explice necesitatea masurilor ce urmeaza sa fie adoptate de Guvern.Alte proteste au avut loc in Botosani, Suceava si Vaslui.

—————————

Protestele pensionarilor din tara au degenerat in imbranceli in Bucuresti si Galati. La Galati aproximativ 150-200 de pensionari care participau la un protest organizat in fata cladirii Prefecturii au fortat cordonul de jandarmi si au incercat sa intre in cladire. Auzind de isprava celor din Galati, pensionarii din Bucuresti au fortat si ei cordonul de jandarmi de la Cotroceni. Unii au cazut, alti i-au calcat in picioare pentru a prinde un loc in fata usii de acces catre cladirea in care se afla presedintele Traian Basescu in speranta ca vor reusii sa intre in curtea palatului. Acestia aveau pancarde pe care scria „Ne-ati ‘ciuruit’, va ‘ciuruim'”, „Respectati batranii tarii”, „Domnule presedinte, ne-ati inselat”, „Nu ingropati de vii pensionarii”, „Ce aveti impotriva noastra, domnule presedinte?”, si „Vrem sa traim in unitate” si au scandat „Jos Basescu!” si ” Unitate!”.  

Seful statului a declarat in ultima perioada ca drepturilor banesti va fi diminuat cu 15 la suta de la 1 iunie inclusiv pentru invalizi, veterani si vaduve de razboi, precum si pentru fostii detinuti politici, deportati si sotul supravietuitor pensionar, care primesc un ajutor lunar din partea statului.

Categoriile de drepturi banesti care vor fi diminuate de Guvern cu 15 la suta de la 1 iunie, in urma negocierilor cu Fondul Monetar International, au fost deja incluse intr-un proiect de ordonanta de urgenta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult