Acasa Actualitate-InternaSocial Pensionarii: „Mai bine sa ne dea cianura, sa scape de noi”. Sindicalistii cer mediere invocand exemplul Greciei

Pensionarii: „Mai bine sa ne dea cianura, sa scape de noi”. Sindicalistii cer mediere invocand exemplul Greciei

scris de Ziua Veche
4 afisari

 .

UPDATE 15.45: Primele proteste sindicale 

Sindicatele isi vor retrage reprezentantii din consiliile de administratie ale Agentiei de Ocupare a Fortei de Munca, Casei de Pensii, Casei de Asigurari de Sanatate si din Consiliul Economic si Social, ceea ce va duce la blocarea activitatii acestor institutii si la imposibilitatea luarii unor decizii, a declarat, vineri, vicepresedintele “Cartel Alfa”, Romulus Nita pentru Mediafax. El a precizat ca aceste institutii nu vor putea lua decizii fara consiliul de administratie, cu privire la repartizarea bugetului in teritoriu, la schimbarea organigramelor. “Probabil ca presedintii acestor institutii vor lua decizii, dar sunt unele pe care nu le pot lua presedintii si trebuie un acord al tuturor membrilor din consiliul de administratie. Dar vor incalca legea, asa cum au au mai facut-o”, a mai precizat Romulus Nita.
 

Membrii Federatiei Nationale a Pensionarilor din Romania picheteaza, miercuri, Palatul Cotroceni si sediile prefecturilor din toata tara, nemultumiti de decizia privind scaderea pensiilor cu 15 la suta, a declarat, vineri, presedintele organizatiei, Preda Nedelcu. Pe de alta parte, liderii celor cinci confederatii sindicale s-au intalnit vineri pentru a stabili calendarul protestelor pe care vor sa le declanseze in urma masurilor de austeritate anuntate, joi, de presedintele Traian Basescu. Ei au cerut o intalnire cu presedintele si premierul inaintea finalizarii acordului cu FMI. „Am fost socat de declaratiile presedintele Traian Basescu cu privire la scaderea pensiilor. Sunt cu adevarat revoltat, nu ma asteptam la asa ceva”. „Ceea ce putem face noi este mai putin eficient decat ce pot face salariatii. Noua mai bine ne-ar da presedintele Basescu niste cianura, sa scape de noi, ca sa nu mai fim o povara pentru aceasta tara”, a spus Nedelcu. Liderul pensionarilor a precizat ca reducerea va fi mai mare de 15 procente in realitate, odata cu introducerea coplatii si a cresterii preturilor in perioada urmatoare, toate acestea ducand la o scadere drastica a puterii de cumparare a pensionarilor. „Raspunsul nostru este unul singur: nu putem accepta aceasta diminuare a pensiilor, noi nu ne putem compara cu Grecia unde pensia minima este de 500 de euro, la noi fiind doar 85 de euro. Ei au de unde scadea, noi nu”, a subliniat Nedelcu, citat de Mediafax. Liderul pensionarilor a sustinut ca, spre deosebire de salariati, carora li se pregateste, de asemenea, o diminuare a veniturilor, pensionarii nu pot decat sa iasa in strada si sa protesteze, ei nu pot bloca sisteme, nu pot opri trenurile. 

Sindicalistii evoca exemplul Greciei

 

Cele cinci confederatii sindicale cer presedintelui Traian Basescu o intalnire de urgenta, inaintea finalizarii unui acord cu Fondul Monetar International (FMI), la care sa participe si premierul Emil Boc, anuntand ca luni vor stabili calendarul protestelor. „Va solicitam stabilirea de urgenta, inainte de finalizarea intelegerii cu FMI, a unei intrevederi pentru medierea conflictului social dintre Guvern si miscarea sindicala pe masurile propuse, in vederea evitarii unor tensiuni sociale ce pot degenera in situatii conflictuale similare celor din Grecia”, arata sindicalistii intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Traian Basescu. Liderii celor cinci confederatii au anuntat, dupa intalnirea de vineri, ca vor decide luni calendarul de proteste, care va cuprinde mitinguri si greve generale. Potrivit acestora, orrganizarea unui miting saptamana viitoare nu ar fi posibila din cauza timpului prea scurt. „Toate masurile grave anuntate si asumate de dumneavoastra in numele Guvernului (…)

demonstreaza haos si neputinta”, ii scriu presedintelui Basescu liderii Confederatiei Nationale Sindicale „Cartel Alfa”, Confederatiei Nationale a Sindicatelor Libere din Romania – Fratia, Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania, Blocul National Sindical si Confederatiei Nationale Sindicale „Meridian”. Cele cinci confederatii sindicale vor trimite o scrisoare deschisa si Guvernului, FMI, Confederatiei Sindicale Internationale, Confederatiei Europene a Sindicatelor si Organizatiei Internationale a Muncii, pentru a informa asupra modului de rezolvare a situatiei grave „prin transferarea poverii crizei pe umerii lucratorilor, pensionarilor si categoriilor defavorizate”. 

Geoana: Legile salarizarii si pensiilor unitare trebuie regandite

 

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat, vineri, ca masurile de reducere a cheltuielilor bugetare anuntate de Traian Basescu impun o regandire a legilor salarizarii unice si sistemului public de pensii. Geoana a afirmat, la o dezbatere organizata de Institutul Aspen, ca daca Guvernul va aplica masurile anuntate de Traian Basescu de reducere a salariilor din sistemul bugetar si a pensiilor, aplicabilitatea legii salarizarii si a pensiilor este „aruncata in aer”.  

Nastase: factura cotei unice o platesc saracii 

Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, sustine intr-o postare pe blogul sau ca Traian Basescu „a confirmat falimentul dreptei romanesti”, iar factura cotei unice aflate in buzunarele, vilele, masinile de lux, excursiile in locuri exotice ale bogatilor de dupa 2004 este platita de populatia saraca. In opinia sa, cota unica nu a adus, dupa cum se vede astazi, nici mai multe locuri de munca, nici eliminarea economiei negre si nici venituri bugetare mai mari. „A adus numai bani in plus in buzunarele a 10% din salariati si patronilor, (circa 0,8 miliarde euro) , in detrimentul a 90% din salariati, a pensionarilor, studentilor si a sute de mii de persoane beneficiare de asistenta sociala, avand in vedere ca bugetul a renuntat la venituri de 1% din PIB, adica 1 mld. de euro. Efectele cotei unice, respectiv miliardul de euro, in 5 ani si ceva pana in prezent, au ajuns la cca 3 mld. (2,5% din PIB)”, adauga fostul premier.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult