Adrian Ailenei, directorul Institutului Român de Seismologie Aplicată (IRSA) a declarat pentru adevarul.ro că, în acest moment, Vrancea trece printr-un perioadă de stres, următoarele patru zile fiind favorabile producerii de cutremure. Potrivit experţilor IRSA, presiunea s-a acumulat în Vrancea în ultimele 12 zile, când s-au produs puţine seisme şi extrem de slabe. „În acest moment, Vrancea trece printr-un perioadă de stres, care s-a acumulat timp de 12 zile (pentru acest an este prima „pauză”). Pe data de 20 septembrie 2010 am avut prima eliberare de energie la o adâncime foarte mare, de 157 km”, a adăugat directorul IRSA.
Adrian Ailenei a explicat că activitatea seismică intensă din aceste zile este influenţată de luna plină: „Perioada 24 – 28 septembrie este favorabilă producerii de cutremure deoarece mareele tectonice au efecte maxime (mareele sunt rezultatul forţelor de atracţie a scoarţei terestre exercitată de Lună)”. Pentru a readuce echilibrul obişnuit Vrancea, specialistul susţine că ar fi „util” un seism de 5,24 grade Richter. „Per global, un cutremur de 5,24 grade Richter ar reechilibra Vrancea, dar mai multe cutremure mici pot face acelaşi lucru. Situaţia în care ne aflăm nu este nouă, iar precursorii indică o eliberare treptată care poate să duca la alarme în clasa ‘4,8R’ (în 2009 am avut 3 cutremure de 4,3 grade Richter într-o situaţie asemănătoare)”, a mai spus Ailenei pentru editia online a cotidianului citat.
Institutul de Geofizică S.I.Subbotin de pe lângă Academia de Ştiinţe a Ucrainei a prognozat că mai multe cutremure de pământ vor zdruncina în timpul apropiat teritoriul ucrainean, a relatat la începutul acestei săptămâni postul de televiziune ucrainean ’24 kanal’, citat de presa din Ucraina, ameninţarea venind din “zona Vrancea”.