Acasa Actualitate-InternaSocial Persoanele cu dizabilitati intelectuale vor sa munceasca

Persoanele cu dizabilitati intelectuale vor sa munceasca

scris de Ziua Veche
1 afisari

Persoanele cu dizabilitati intelectuale nu au locuri de munca in Romania. Acestia se lovesc de fiecare data de indiferenta angajatorilor si de reticenta colegilor de munca. Desi au studii superioare nimeni nu ii angajeaza. Miercuri, peste 40 de persoane cu dizabilitati intelectuale au luat parte la Targul locurilor de munca speciale pentru ei. Insotiti de parinti, multi tineri s-au prezentat pentru a incerca sa intre pe piata locurilor de munca. Oferta diversificata din partea mai multor agenti comerciali a determinat ca la targ pe langa persoanele cu dizabilitati sa se prezinte si multe persoane care nu isi gasesc o slujba.

 ” Am terminat Facultatea de Industrie Alimentara. Am invatat cinci ani de zile cu gandul ca o sa ma angajez si eu intr-o zi, dar de fiecare data ma lovesc de oameni care nu ma inteleg. Toti imi spun ca o sa ma angajeze dar astept cu lunile sa ma sune inapoi. Nici unul nu ma mai suna. M-am saturat sa ma lovesc de retincenta oamenilor, ne-a declarat Florin, un tanar de 24 de ani care incearca prin targul de slujbe sa isi gaseasca un loc pe piata muncii.

{gallery}gallery/02/dizabilitati{/gallery}

Asteptarea

Cum intri in sala de sedinte unde se face recrutarea ai impresia ca esti la o sedinta cu parintii. Mai multi tineri cu dizabilitati intelectuale isi cauta locuri de munca. Sunt cuminti si foarte tacuti. In momentul in care vrei sa vorbesti cu ei se uita in directia parintilor pentru accept: Nu prea sunt invatati sa vorbeasca lumea cu ei. Sunt mai mereu suspiciosi cu oamenii de pe langa ei. Trebuie sa ii iei incet ca altfel se inchid in ei si nu mai spun nimic, ne-a declarat una din mamele celor prezenti la eveniment.

Florin, tanarul de care v-am vorbit mai sus sta aproape de mine in momentul in care incerc sa intru in dialog cu ceilalti:  Stau si eu langa dumneavoastra ca poate invat si eu ceva. Daca tot nu ma angajeaza lumea pe profesia mea poate o sa ma fac si eu ziarist , imi spune acesta luand notite in timp ce vorbesc cu oamenii.

Pe langa persoanele cu dizabilitati prezente la eveniment sunt si multi tineri care incearca sa prinda un loc de munca la una din firmele prezente. Plicuri cu CV-uri, vorbe dulci, imbracaminte curata: Ma duc pe la toate targurile de job-uri prin Bucuresti. Am muncit peste tot de la salahor pana la designer de amenajari interioare, dar acum nu mai gasesc nimic. Pana la urma cred ca o sa prind ceva. Nu vreau sa fiu rau dar sper sa reusesc sa fur un loc de munca acum , ne spunea un tanar care tocmai isi astepta randul la masa unui angajator.

” Multi dintre cei care vin nu isi declara handicapul de frica faptului ca nu vor mai fi angajati. Cei care au venit pana acum la consiliere nu au recunoscut ca au o problema. Acest lucru ne ingreuneaza si noua munca, spune Nicoleta Bortea, consilier de orientare in cariera la AMOFM – Bucuresti.

Angajatorii reticenti

Din pacate in Romania angajatorii sunt reticenti la angajarea unor persoane cu dizabilitati. Statul incearca de ani de zile sa ii faca pe acestia sa inteleaga faptul ca o persoana cu anumite dificultati fizice sau psihice poate sa lucreze la fel de bine ca si o persoana sanatoasa. De curand oficialitatile i-au anuntat pe agentii comerciali ca pot avea unele beneficii daca angajeaza astfel de oameni.

Exista in continuare o mare reticenta in angajarea persoanelor cu dizabilitati. Agentii comerciali nu ii angajeaza din cauza faptului ca inca mai cred ca ii costa foarte mult. Multi nu stiu ca sunt scutiti de anumite taxe daca la peste 50 de angajati au si o persoana cu dizabilitati. Din pacate chiar daca se reuseste angajarea acestora nu prea sunt acceptati de colegii de munca si multi ii trateaza cu raceala. Pentru a contracara acest lucru, noi la AMOFM, incecam sa implementam si un program de consiliere pentru angajatori si angajati, ne-a declarat Bortea.

Fundatia Motivation Romania incearca prin acest proiect sa asigure sanse egale la integrarea pe piata de munca pentru un numar de 500 de persoane cu dizabilitati intelectuale din regiunile Bucuresti-Ilfov, Nord-Vest, Nord-Est si Sud-Vest. Tinerii inscrisi in acest proiect vor avea astfel posibilitatea de a fi sprijiniti si invatati cum sa faca fata cerintelor unui loc de munca precum si tuturor provocarilor pe care acesta le implica. Prin birourile regionale ale fundatiei se lucreaza de zor pentru a ajuta peste 500 de persoane cu dizabilitati intelectuale sa beneficieze de sprijin pentru a putea sa participe la serviciile de ocupare  oferite si la piata muncii. Dintre acestia aproximativ 50 de persoane sunt vizate sa ocupe un loc de munca.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult