Pesta porcină, dezastru pentru industria cărnii | Ziua Veche
Acasa Actualitate-InternaSocial Pesta porcină, dezastru pentru industria cărnii

Pesta porcină, dezastru pentru industria cărnii

scris de Misu Andrei
7 afisari

Pesta porcină africană a zguduit din temelii nu doar creşterea porcului din România, ci şi industria de procesare, în condiţiile în care în acest an doar 5% din producţia naţională de carne de porc se foloseşte în procesare, avertizează directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).

“Din necesarul intern de carne de porc, România nu era în măsură să asigure şi pentru piaţă şi pentru procesare, însă membrii noştri ne-au spus că anul trecut lucrau cu 95% carne din producţia naţională, iar acum lucrurile s-au inversat: 95% carne din spaţiul intracomunitar şi doar 5% din producţia internă”, a declarat Dana Tănase, la o conferinţă de profil susţinută la târgul Indagra 2019. Producţia industrială de carne de porc a crescut de la 435.834 tone în 2016, la 461.149 de tone în 2018, iar în primul semestru al acestui an s-au consemnat  doar 206.468 tone. Valoric, piaţa a crescut de la 4 miliarde de lei în 2016, în jurul a 5 miliarde de lei în 2017 şi 2018, iar în primul semestru al acestui an a ajuns la 3 miliarde de lei. Dacă în 2016 România exporta 23.680 tone de carne de porc, în 2017 – 41.637 tone, această cantitate a înregistrat anul trecut un recul până la 24.220 de tone, ca în primul semestru din 2019 să ajungă la numai 5.682 tone.

În 2016, România a importat carne de porc de 292 milioane de euro, iar în 2017 de 558 de milioane de euro. În 2018 s-au importat 52.014 tone produse carne de porc şi s-au exportat 52.242 tone, iar în prima jumătate a lui 2019, cifrele INS arată 26.510 tone la import şi 26.326 tone la export. Pe de altă parte, exporturile de carne de porc au fost în valoare de 40 de milioane de euro în 2016, au crescut la 75 de milioane de euro în 2017, ca în 2018 să scadă semnificativ la 42 de milioane de euro şi la numai 8 milioane de euro în prima jumătate a acestui an. Gospodăria populaţiei reprezintă punctul nevralgic şi cel mai sensibil în ziua de astăzi din toate punctele de vedere, nu marii fermieri.(…) Unul dintre factorii de risc îl reprezintă circulaţia mijloacelor care tranzitează România şi au ca origine ţări în care evoluează pesta porcină africană. Autorităţile competente trebuie să ia în calcul acest aspect, să dezvolte şi să solicite bani de la Guvern ca să existe dezinfectoare, a adăugat reprezentantul ARC.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult