Acasa Actualitate-InternaSocial Petiţie de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului

Petiţie de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului

scris de Laurentiu Banches
6 afisari

Reprezentanţii societăţii civile au solicitat statului cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului să respecte drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

foto:opiniatimisoarei.ro

Luni, de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, reprezentanţii societăţii civile au iniţiat o petiţie publică prin care cere statului român să recunoască şi să respecte prevederile Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Aceştia sunt de părere că ambiguitatea legislaţiei în vigoare, în toate domeniile (sănătate, muncă, educaţie), afectează creşterea şi integrărarea socială persoanelor ce suferă de autism, condamnându-i să trăiască într-o „zonă gri” în care au doar „dreptul” de a fi ignoraţi şi marginalizaţi şi unde li se refuză adesea educaţia în şcolile de masă. Totodată din cauza unei infrastructuri insuficiente de asistenţă şi intervenţie aceştia sunt trataţi cu rezervă în spitale şi li se limitează şansele la recuperare.

Potrivit Mediafax, iniţiatorii petiţiei au anunţat că solicită „tuturor reprezentanţilor administraţiei publice centrale să depună toate eforturile pentru amendarea şi modificarea actelor normative care pot conduce la asigurarea dreptului la recunoaştere şi integrare în societate a tuturor copiilor, tinerilor şi adulţilor cu autism„. Petiţia, prevede posibilitatea încadrării în grad de handicap a copiilor cu autism, modificarea ordinelor comune ale Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) şi Ministerului Sănătăţii (MS) nr. 725/2002 şi nr. 762/1992/2007 şi adoptarea de urgenţă a unor criterii specifice bazate pe evaluarea gradului de funcţionalitate pentru încadrarea în gradul de handicap. Iniţiatorii petiţiei speră ca prin această petiţie să nu mai fie permise confuzii între autism, retard mental şi schizofrenie şi să fie oferite în schimb servicii adecvate şi continuitatea accesului la acestea pe tot parcursul vieţii, precum şi implicarea reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale în procesul de elaborare şi modificare a actelor normative care pot afecta viaţa copiilor, tinerilor şi adulţilor cu autism.

Tot de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, semnatarii petiţiei au lansat către factorii decizionali un apel la întâlniri şi consultări cu privire la drepturile persoanelor cu tulburări din spectrul autist (TSA) din România. Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Claudia Boghicevici, a recunoscut faptul că, în absenţa unei reţele de servicii de asistenţă în vederea recuperării şi a unui program naţional de recuperare, familiile având copii cu TSA se confruntă cu dificultăţi materiale majore, fiind nevoite să suporte integral costurile legate de terapie. Aceasta e de părere că abordarea problematicii integrării sociale şi profesionale a persoanelor cu TSA asigură îmbunătăţirea situaţiei actuale, dar şi sustenabilitatea acestei schimbări. Pentru a marca Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, Parlamentul a fost iluminat în albastru duminică şi va fi iluminat şi în seara de luni.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult