Acasa BusinessEconomic Plafonarea facturilor rămâne în vigoare cel puțin până în martie 2024

Plafonarea facturilor rămâne în vigoare cel puțin până în martie 2024

scris de Misu Andrei
58 Afisari

Ministrul Energiei a declarat pentru „Adevărul” că, până în primavară, schema de compensare pentru facturile la energie rămâne în vigoare. Totuși, Burduja spune că ia în calcul introducerea unor praguri progresive, în funcție de venituri, pentru toate subvențiile – la curent, gaze și termoficare. 

foto: facebook Sebastan Burduja

Proaspăt numit în fruntea Energiei românești, Sebastian Burduja a declarat că va milita pentru prelungirea ajutoarelor la energie pentru populație, dar și marii consumatori, considerând că plafonarea prețurilor suportate de clienții casnici și non-casnici este încă esențială atât pentru populație, cât și pentru industria românească.

„Pentru a asigura un climat predictibil pentru consumatori, fie că vorbim despre clienți casnici sau non-casnici, eu sunt pentru a menține această schemă, așa cum este ea în prezent, la consumatorul final, pe o perioadă de timp. Trebuie revizuită trimestrial, vom face lucrul acesta, dar este complicat să introduci variabilitate în sistem”, arată ministrul.

„Pe de o parte, pentru că pe cetățean îl deranjează în momentul în care la finalul lunii îi vine o altă factură, o altă sumă și evident alte costuri. Pe de altă parte, pentru că piața energiei este în continuă evoluție și poate că astăzi sunt prețuri mai mici, dar poate că în iarnă nu vor mai fi la fel de mici. Și nu în ultimul rând, pentru că atunci când aduci o modificare – și Guvernul României a adus multiple modificări pentru că situația era într-o evoluție continuă – tot lanțul de producție până la furnizare trebuie să se ajusteze. Și cel puțin pentru furnizori să-și modifice toate sistemele interne pe baza cărora ei calculează cât le datorează fiecare cetățean, respectiv cât le datorează statul ca să compenseze acest preț reglementat de pe urma căruia pot să piardă, asta cere timp și cere o investiție importantă”, a declarat Sebastian Burduja.

Urmăriți aici interviul video integral cu ministrul Energie. 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS