Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE – Planor dispărut de joi, căutat de sute de persoane în Bucegi

UPDATE – Planor dispărut de joi, căutat de sute de persoane în Bucegi

scris de Z.V.
14 afisari

UPDATE – Mai mulţi localnici din zona Rucăr-Bran au spus că au văzut un aparat de zbor şi au auzit o bubuitură puternică. La căutări au participat forţe ale ISU, salvamontişti, jandarmi, elicoptere ale armatei şi poliţiei. Însă operaţiunea a început abia în această dimineaţă.
Ministerul Transporturilor face precizări despre cazul planorului dispărut.

„În seara zilei de 06.08.2015, în jurul orelor 20.00, comandantul Aeroclubului Teritorial Braşov a constatat că planorul particular cu indicativul D-5955, care decolase de pe Terenul de Zbor Ghimbav în jurul orei 12.30, nu s-a reîntors la aterizare. În aceste condiţii, s-a încercat contactarea telefonică şi prin radio a pilotului, bănuindu-se că acesta ar fi aterizat în afara aerodomului, lucru uzual pentru acestă categorie de aeronave.

Întrucât nu s-a reuşit contactarea pilotului sau localizarea aeronavei pe alte terenuri de zbor din zonă, în jurul orei 21.40 a fost anunţat Centrul de Coordonare – SAR ( Căutare şi Salvare) ROMATSA, care a demarat imediat procedurile de alarmare, căutare şi salvare a aeronavei.

La ora 22.00 s-a întrunit la sediul Ministerului Transporturilor, Comitetul Ministerial pentru situaţii de urgenţă condus de Secretarul de Stat Dragoş Titea care, în urma analizării situaţiei şi în baza competenţelor ce-i revin, a soliciat Centrului de Coordonare SAR – ROMATSA să continue activitatea de coordonare a operaţiunilor de căutare a aeronavei comform procedurilor aprobate în baza HG nr.741/2008.

Menţionăm că la bordul aeronavei dispărute se afla o singură persoană, respectiv pilotul, care avea experinţa zborului cu planorul în zone montane. Pilotul nu aparţine nici unei unităţi din subordinea MT”, se arată în comunicatul emis de minister.

Un planor care joi la prânz a decolat de pe Aerodromul Ghimbav din judeţul Braşov şi nu a revenit la bază este căutat, vineri, de autorităţi, în zona montană din judeţul Prahova, după ce semnalul telefonului mobil al pilotului a fost detectat ultima dată în această zonă.

planorPotrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, sute de reprezentanţi ai ISU, Poliţiei, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova şi ai Grupării Mobile de Jandarmi Ploieşti caută, vineri, în zona de nord a judeţului Prahova, un planor care a decolat de pe Aerodromul Ghimbav şi care a dispărut joi după-amiază.

Conform sursei citate, planorul a decolat de la Ghimbav joi, la ora 12.30, fără a avea un plan de zbor în baza căruia să poată fi monitorizat, iar semnalul telefonului mobil al pilotului a fost detectat ultima dată la mai puţin de o oră de la decolare, respectiv la ora 13.06.

Echipele de căutare cerceteaă pe o rază de 40 de kilometri, care include zona staţiunilor Sinaia şi Buşteni.

De asemenea, au loc căutări şi în judeţul Argeş.

Vineri dimineaţă, Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că ministrul Mircea Duşă a aprobat participarea forţelor şi mijloacelor MApN la acţiunea de căutare-salvare a pilotului planorului dispărut joi.

”Astfel, în această dimineaţă, în jurul orei 5.30, şase militari de la Batalionul 30 Vânători de Munte din Câmpulung Muscel s-au alăturat echipelor de jandarmi montani şi reprezentanţilor Direcţiei Silvice Argeş care efectuează căutări în zona Fundata-Dragoslavele. Suplimentar, începând cu ora 7.15, la acţiune participă şi trei elicoptere IAR 330 PUMA (două de la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii şi unul de la Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni), echipajele având în compunere echipe de căutare-salvare”, afirmă reprezentanţii MApN, precizând că solicitarea de sprijin a fost făcută de către Ministerul Afacerilor Interne.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult