Acasa Actualitate-InternaSocial Planul antiinundatii inseamna 12,5 miliarde euro

Planul antiinundatii inseamna 12,5 miliarde euro

scris de Ziua Veche
1 afisari

Strategia de prevenire a inundatiilor, elaborata de Ministerul Mediului, va costa 12,5 miliarde de euro pana in 2035 si ar putea fi aprobata de Guvern in urmatoarele doua sau trei saptamani, a declarat joi ministrul de resort, Laszlo Borbely. Sursele de finantare luate in calcul pentru realizarea obiectivelor strategiei sunt 35% de la bugetul de stat, 28% din credite externe, 15% din fonduri europene si 22% din alte fonduri, precum cel pentru Mediu si cel de Dezvoltare. Strategia va presupune torenti, renaturarea Dunarii, perdele forestiere, poldere si lacuri de acumulare.


 

“Urgentam finalizarea strategiei pe inundatii, care a stat si a ‘vegetat’ la Minister cateva luni anul trecut. Este finalizata. Dupa dezbateri, cu consultarea cetatenilor, ong-urilor si a reprezentantilor mediului academic, este la semnat la Ministere. Sper ca in doua-trei saptamani sa devina hotarare de Guvern”, a declarat Borbely, citat de NewsIn. In ceea ce priveste renaturarea Dunarii, Borbely a precizat ca au fost facute studii, insa “nu s-a pus piciorul in prag” in vederea finalizarii lor. El a explicat: “Conform studiilor, 40% dintre incintele care ar fi inundate sunt de slaba calitate si pot fi inundate fara prea mari probleme”. Laszlo Borbely a mai spus ca trebuie finalizat cel putin unul dintre lacurile de acumulare de la Cosmesti si Pascani: “Am vorbit cu ministrul Economiei. Sunt banii necesari, am facut un calendar si peste doua saptamani mergem acolo sa porim lucrarile”.

Potrivit ministrului Mediului, pentru impaduriri anul acesta au fost alocati 44 milioane de lei, fata de 28 de milioane anul trecut, urmand sa fie dati si 90 de milioane de lei din Fondul de Mediu. “Am oprit unele investitii, chiar daca sunt justificate. Am oprit 12-13 investitii care erau intr-un stadiu incipient si nu avea rost sa dai bani cu taraita in fiecare. Ne concentram pe acele investitii care pot fi terminate in acest an sau in anii imediat urmatori, cu o reprioritizare a acestora”, a mai precizat ministrul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult