Acasa Actualitate-InternaSocial PNL vrea lege pentru repatrierea românilor morţi în străinătate

PNL vrea lege pentru repatrierea românilor morţi în străinătate

scris de B.C.R
24 afisari

Urmare a numeroaselor solicitări primite din partea cetățenilor români din diaspora, conducerea PNL Diaspora solicită guvernului României să rezolve cu celeritate, prin adoptarea unei ordonanțe de guvern, problema privind repatrierea cetățenilor români, decedați pe teritoriul statelor de reședință, dacă familia face dovada că nu poate suporta costurile repatrierii.

romani diasporaSenatorul Viorel Badea, președintele PNL Diaspora, a depus un proiect legislativ în acest sens, încă din februarie 2014, însă, guvernarea socialistă, prin majoritatea parlamentară, a împiedicat acest proiect, deși repatrierea corpurilor persoanelor decedate în afara granițelor țării reprezenta și încă reprezintă o problemă majoră pentru România, care trebuie rezolvată cât mai repede.

”Consider că este descalificant pentru România, un stat european, să ignore faptul că sute de cetățeni români zac ani întregi în morgile din străinătate, mai ales în situația în care, de 8 ani, românii din diaspora solicită guvernelor de la Bucureşti crearea unui fond de urgenţă pentru repatrierea celor care mor la muncă în străinătate şi ale căror familii nevoiaşe nu-i pot aduce acasă”, a declarat senatorul Viorel Badea, președintele PNL Diaspora.

Conducerea PNL amintește de cele două tragedii recent întâmplate în Italia privind cei doi români din Vrancea ale căror familii nu aveau posibilitatea financiară să le repatrieze corpurile, fiind nevoiți să apeleze la mila comunităților de români din Italia și la ajutorul direct al administrațiilor locale.

”Solicit ministrului de Externe să informeze premierul asupra numarului total  de cetățeni români decedați care zac în morgile din străinătate de ani de zile, iar domnul Cioloș, ca un prim pas în relolvarea acestei situații delicate, să pună la dispoziția Ministerului de Externe, prin misiunile diplomatice ale României în străinătate, din fondul de urgenta al guvernului, sumele necesare repatrierii acestora într-un termen cât mai scurt. Această acțiune ar demonstra un semn de respect pentru diaspora românescă din partea unui guvern responsabil de cetățenii săi.”, a declarat Marian Zlotea, secretar general al PNL Diaspora și secretar general adjunct al PNL.

Este necesar ca statul român să arate că își respectă cetățenii și că îi are în grijă, oriunde s-ar afla ei și considerăm că problema repatrierii cetățenilor români decedați pe teritoriul altor state se poate gestiona foarte efecient de misiunile diplomatice ale României, prin crearea unui fond de urgență special pentru acest tip de probleme, alimentat din Fondul la dispozitia primului ministru.

Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul Lazăr Comănescu, poate iniția și susține o astfel de ordonanță de guvern care să rezolve într-un timp foarte scurt această mare problemă a României.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult