Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE – Premieră în România: Greva controlorilor de trafic

UPDATE – Premieră în România: Greva controlorilor de trafic

scris de S. P.
7 afisari

UPDATE – Greva controlorilor de trafic aerian s-a încheiat fără incidente, iar activitatea pe Aeroportul Internațional Henri Coandă reintră în normal.

Potrivit lui Teo Postelnicu, reprezentant al serviciului Comunicare al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), greva salariaților ROMATSA a afectat 17 zboruri, dintre care 11 decolări și șase aterizări.

„În acest moment se înregistrează întârzieri în cazul a trei curse — cele de la Bologna, Paris și Berlin. Probabil că întârzierile la aterizări vor fi cuprinse între 30 și 60 de minute”, a declarat, pentru Agerpres, Teo Postelnicu.

Ca urmare a grevei controlorilor de trafic aerian, nicio aeronavă nu a decolat și nici nu a aterizat pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București în intervalul orar 11,00 — 13,00, cu excepția celor de urgență.

„În consecință, toate cursele programate în acest interval au fost amânate după ora 13,00. Vorbim despre 17 curse, deși dimineață fuseseră anunțate 40. Vom avea ceva aglomerație pe platformă și în terminal, dar văzând situația concretă în teren, este mai puțin rău decât credeam inițial. Important este că niciun incident nu s-a raportat pe întreg parcursul zilei și totul a decurs foarte fluid. Avioanele programate în acest interval au început să vină mai devreme de ora 13,00, ceea ce înseamnă că nu vom înregistra întârzieri semnificative la decolare. Aterizările au avut întârzieri de până la 30 — 60 de minute pentru cursele afectate de grevă. A fost mai bine de cât ne-am așteptat inițial, dar multă lume a muncit suplimentar ca să iasă așa de bine. Administrația Aeroportului a făcut eforturi deosebite pentru a atenua efectele grevei și au fost dublate turele pe zona operațională, pe zona de informare a pasagerilor, astfel încât să nu se resimtă acest disconfort de care nu noi suntem vinovați. Inclusiv colegii din birouri au ieșit ca să sprijine pasagerii”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul Departamentului Comunicare și Relații Publice, CNAB, Valentin Iordache.

Potrivit liderului Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian (ATCOR), Gabriel Tudorache, controlorii de trafic aerian au asigurat în prima oră de grevă de avertisment 33% din trafic, iar în cea de-a doua oră, la solicitarea Eurocontrol, în jur de 52% din traficul care trebuia să aibă loc orele 12,00 și 13,00.

Un număr de 40 de mișcări de aeronave sunt programate miercuri pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București în cele două ore stabilite pentru greva de avertisment a controlorilor de trafic aerian.greva romatsa

„În intervalul anunțat al grevei controlorilor aerieni, conform planurilor de zbor, sunt programate pe Aeroportul Internațional Henri Coandă București 22 de aterizări și 18 decolări, adică 40 de mișcări de aeronave”, au precizat sursele.

Controlorii de trafic aerian vor intra miercuri în grevă de avertisment, timp de două ore, între 11,00 și 13,00, după ce au eșuat și negocierile de luni cu conducerea ROMATSA, în prezența secretarului de stat în Ministerul Transporturilor Dragoș Titea.

Potrivit sindicaliștilor, cauzele grevei sunt neîncheierea Contractului Colectiv de Muncă, dar și nerezolvarea unui număr de 14 revendicări ale sindicatelor.

Controlorii de trafic aerian vor fi în grevă miercuri, timp de două ore, între 11,00 și 13,00. Cauzele sunt neîncheierea Contractului Colectiv de Muncă, neajungerea la nicio înțelegere în urma unei concilieri avute cu Inspectoratul Teritorial de Muncă. Nu am ajuns la niciun rezultat”, a declarat, joi, 9 iulie, pentru Agerpres, secretarul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), Andreiaș Păduraru.

Potrivit acestuia, în cele două ore de grevă, ROMATSA va asigura, conform legii, minimum o treime din traficul aerian, la care se adaugă aeronavele care transportă șefi de stat, prim miniștri, miniștri, monarhi, bolnavi, avioanele militare, avioanele de căutare cu salvare și cele umanitare.

„Care vor fi aceste zboruri, se va decide la nivelul organismelor internaționale, respectiv Eurocontrol, de la Bruxelles, pentru că o aeronavă nu poate zbura fără un plan de zbor depus. Aceste planuri de zbor sunt, practic, aprobate de acest organism. Dânșii vor decide care este acea treime”, a precizat, joi, la rândul său, liderul Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian (ATCOR), Gabriel Tudorache.

Sindicaliștii de la ROMATSA spun că ultima oară când s-a pus problema unei greve a fost începutul anilor ’90. Acum s-a ajuns în această situație după negocieri care au durat mai mult de două luni pentru încheierea unui nou CCM. Cu toate acestea, nu s-a ajuns la nicio înțelegere, iar de la 1 iunie 2015 angajații ROMATSA nu mai au Contract Colectiv de Muncă.

De asemenea, sindicaliștii mai au 14 revendicări ce vizează zona profesională, protecția salariaților, siguranța traficului aerian, dar și drepturile sindicale, cea mai importantă fiind cea legată de vârsta pensionării. Însă, spun ei, directorul ROMATSA a refuzat continuarea negocierilor.

„A urmat o conciliere pe 14 revendicări ale noastre, dar niciuna dintre ele nu a fost rezolvată la acea conciliere. Domnia sa a refuzat continuarea negocierilor. Una dintre ele este faptul că noi ne pensionăm efectiv la 65 de ani. Vârsta de pensionare a controlorului de trafic în România este de 65 de ani. De șapte ani nu reușim să promovăm această lege, deși toate partidele care au fost la putere recunosc că nu se poate așa ceva, în Europa vârsta de pensionare fiind de maximum 52-55 de ani. Avem o solicitare care este rezultatul Memorandumului încheiat anul trecut cu domnul ministru Șova (Dan Șova, fost ministru al Transporturilor — n.r.) de a face un articol în Contractul Colectiv de Muncă să nu mai stăm la dirijare în momentul în care împlinim 55 de ani, acest lucru fiind efectiv un pericol pentru siguranța traficului aerian. Este imposibil ca la asemenea vârstă să mai ai reacții la fel ca la 20, 30 de ani, la secundă. Aceasta este una dintre cele mai importante revendicări”, a explicat, joi, Tudorache.

În urma anunțului făcut de controlorii de trafic aerian, potrivit căruia vor intra în grevă de avertisment, conducerea ROMATSA a anunțat, pe site-ul propriu, că decizia sindicatelor va fi contestată în instanță și a solicitat Ministerului Transporturilor să medieze conflictul luni, pe 13 iulie, în cadrul unei întâlniri între patronat și sindicate, în dorința de a rezolva conflictul de muncă.

Însă, negocierile de luni cu conducerea ROMATSA, în prezența secretarului de stat în Ministerul Transporturilor Dragoș Titea, au eșuat, iar controlorii de trafic aerian își mențin decizia de a intra miercuri în grevă de avertisment, timp de două ore.

„Am avut astăzi (luni — n. r.) o întâlnire la ROMATSA, nu știu să spun dacă a fost conciliere, mediere… . Cel mai important este că nu s-a rezolvat niciuna dintre cele 14 revendicări ale noastre. Nu am știut absolut nimic (despre întâlnire — n. r.). Am aflat de la presă că domnul Titea a intrat în ROMATSA la ora 10,00. Din păcate, ca și până acum, în prezența domnului ministru, domnul director general face afirmații că este de acord cu toate cele 14 puncte, așa cum a spus și în fața presei. Ok, haideți să stingem punctul 1. A, păi aici nu sunt de acord. Punctul 2. Nu, păi aici nu pot face chestia asta. La punctul 5, nici aici nu sunt de acord. Absolut nimic. Niciunul dintre cele 14 puncte nu s-au rezolvat”, a declarat, luni, pentru Agerpres, Gabriel Tudorache, controlor de trafic aerian la ROMATSA, liderul Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian (ATCOR) și purtător de cuvânt.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS