Acasa Actualitate-InternaSocial Prețul laptelui înregistrează reduceri de circa 20% în cea mai mare parte a magazinelor

Prețul laptelui înregistrează reduceri de circa 20% în cea mai mare parte a magazinelor

scris de Misu Andrei
57 Afisari

Consiliul Concurenței a transmis, marți, că acordul voluntar pentru reducerea prețului laptelui a fost implementat, în cea mai mare parte a magazinelor.

Negocierile contractelor între retaileri și procesatori s-au finalizat, iar prețul laptelui înregistrează reduceri, în medie, de 20% în cea mai mare parte a magazinelor, potrivit informațiilor deținute de Consiliul Concurenței.

Deși este un acord voluntar, iar retailerii și procesatorii nu au o obligație legală de a participa, aceștia au aderat în număr mare la inițiativa Guvernului, iar reducerile la prețul laptelui proaspăt românesc ajung până la 34% în cazul unor sortimente disponibile în magazine”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Prețul laptelui românesc, atât cel de 1,5% grăsime, cât și cel de 3,5%, a înregistrat scăderi la rafturile magazinelor încă din primele zile de la intrarea în vigoare a acordului, conform informațiilor colectate din platforma Monitorul Prețurilor.

Reducerile nu afectează fermierii

Reducerile de preț sunt acordate exclusiv de retaileri și procesatori și nu trebuie să afecteze fermierii, respectiv prețul laptelui la poarta fermei, ci, dimpotrivă, prin stimularea consumului autohton va crește cererea, iar producătorii locali vor vinde mai mult”, a subliniat președintele Consiliului Concurenței.

Sursa citată reamintește că acordul voluntar între retaileri și procesatori pentru reducerea prețului pentru laptele proaspăt de consum a fost convenit la întâlnirea premierului Nicolae Ciucă, cu reprezentanți ai fermierilor, ai procesatorilor din industria alimentară, ai Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și ai Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România, pentru o perioadă de șase luni, începând cu data de 1 mai.

La acordul voluntar privind reducerea prețului laptelui participă, în prezent, toate marile rețele comerciale și toți procesatorii care caomercializau lapte proaspăt, românesc care costa peste 7 lei/litru (fără să fie inclus în vreo promoție) la data întâlnirii de la Guvern (11 aprilie 2023).

Consiliul Concurenței s-a implicat în acțiunile de implementare a acestui acord pentru a îndruma companiile interesate să participe astfel încât să nu riște încălcarea regulilor de concurență.

Consiliul Concurenței mai precizează că va monitoriza această inițiativă împreună cu instituțiile responsabile, precum Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), utilizând aplicația Monitorul Prețurilor la Alimente, și va prezenta informațiile Guvernului care va decide dacă se impun măsuri.

Ce anunțau fermieri

La sfârșitul săptămânii trecute, Asociaţia Forţa Fermierilor (AFF) solicita Consiliului Concurenţei să analizeze modul în care procesatorii şi retailerii operează, pe lanţ, reducerea de preţ de 20%, susţinând că scăderea preţului laptelui la raft este suportată de fermieri.

Asociația menționa că în ultima săptămână, numeroși Membri ai AFF, crescători de animale, au transmis informații cu privire la scăderi la prețul laptelui preluat de procesatori de la nivelul fermelor.

Aceste scăderi de prețuri nu le sunt justificate în niciun fel fermierilor, care se văd constrânși să accepte scăderile, de teama de a nu le fi reziliate contractele.”, preciza AFF.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS