Acasa Actualitate-InternaSocial Preturile apartamentelor au crescut in martie

Preturile apartamentelor au crescut in martie

scris de Ziua Veche
2 afisari

Preturile solicitate de proprietarii apartamentelor din Bucuresti si alte orase mari au crescut usor in luna martie, ajungand la valori comparabile cu cele de la sfarsitul anului trecut, potrivit mai multor site-uri imobiliare. „Evolutia preturilor la apartamente in primul trimestru a fost oscilanta si foarte dinamica. Dupa scaderile din prima luna a anului, care au confirmat previziunile specialistilor, preturile au revenit in martie, fiind foarte aproape de nivelul inregistrat la sfarsitul anului trecut. Ramane de vazut daca aceste preturi vor fi validate de cumparatori sau daca, dimpotriva, trendul de scadere se va relua si vom asista la noi minime in 2010”, a declarat, intr-un studiu, directorul general al imobiliare.ro, Adrian Erimescu, citat de Mediafax.


 

Dupa o scadere considerabila in prima jumatate a trimestrului 1, cand indicele imobiliare.ro pentru luna februarie a avut o valoare de 1.200 euro/metru patrat de suprafata utila, preturile solicitate pentru apartamente au inceput sa creasca, astfel incat valoarea inregistrata la sfarsitul primului trimestru este foarte apropiata de cea a lunii ianuarie, de 1.211 euro/mp in luna martie, fata de 1.213 euro/mp in luna ianuarie. Indicele imobiliare.ro este calculat in functie de pretul mediu al locuintelor din Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Iasi si Brasov. Analiza realizata de imobiliare.ro arata o crestere a preturilor locuintelor noi din Bucuresti in luna martie, astfel ca nivelul mediu a depasit din nou pragul de 1.500 de euro pe metru patrat, ceea ce reprezinta o crestere de 3,5% fata luna precedenta, respectiv de 3% fata de valoarea inregistrata la inceputul lunii ianuarie, de 1.461 euro/mp. Pretul apartamentelor vechi din Capitala a evoluat diferit fata de cele noi, valoarea indicelui imobiliare.ro aratand scaderi la toate categoriile in luna martie. Per ansamblu, pe parcursul primului trimestru, pretul mediu al apartamentelor vechi a scazut cu 2,2%, ajungand la finalul intervalului la 1.241 euro/mp util. Preturile apartamentelor vechi cu trei si patru camere au scazut in luna martie, dar se mentin mai ridicate cu 1,7%, respectiv 0,8% fata de valoarea inregistrata la sfarsitul anului trecut.

 

Doua camere, oferta majoritara

 

In acelasi timp, portalul anunturiparticulari.ro a realizat o analiza a preturilor din Bucuresti in luna martie, din care reiese ca pentru prima data in ultimii doi ani, timp in care s-au inregistrat deprecieri importante ale valorilor locuintelor, in martie 2010 preturile imobilelor au incep sa creasca. „Pragul minim al preturilor se pare ca a fost deja atins, si in momentul de fata asistam la o crestere total neasteptata a preturilor. Daca in luna februarie pretul mediu solicitat de catre proprietarii interesati sa-si vanda o garsoniera era de 42.303 euro, in martie pretul mediu a crescut usor, pana la 43.060 euro. Cresterea de 1,79% reprezinta o premiera a ultimilor doi ani si ne duce cu gandul la o posibila revenire a echilibrului pietei”, se arata intr-un comunicat al anunturiparticulari.ro. Analiza site-ului imobiliar remarca cresterea preturilor si in cazul apartamentelor de doua camere, cu 2,64% fata de luna precedenta, la un pret mediu de 68.145 euro, fata de 66.395 euro in februarie.

La apartamentele cu trei camere preturile au inregistrat scaderi usoare, la 92.803 euro, fata de 94.228 euro in februarie, in timp ce pentru locuintele cu patru camere proprietarii au adaugat 4,34% la pretului mediu. Numarul ofertelor de pe piata a crescut in martie cu aproape 50% fata de luna precedenta, cele mai multe apartamente scoase la vanzare fiind cele cu doua camere. Pe de alta parte, analiza portalului MagazinulDeCase.ro indica o stabilizare a preturilor din Bucuresti la inceputul anului in comparatie cu sfarsitul lui 2009. Astfel, pretul de strigare pentru o garsoniera la sfarsitul anului 2009 era de 44.000 de euro fata de 42.000 de euro la inceputul anului 2010, inregistrand o scadere de doar 4,5 %. In cazul apartamentelor cu doua camere stabilizarea preturilor este chiar mai vizibila, pretul mediu de strigare inregistrat in primul trimestru al anului 2010 fiind de 69.500 de euro, cu o scadere de numai 1% fata de 70.200 de euro la sfarsitul anului 2009. Si in cazul apartamentelor cu trei camere scaderea a fost nesemnificativa in comparatie cu sfarsitul anului trecut, de la 102.200 euro in octombrie-decembrie la 98.000 de euro in 2010. Acelasi fenomen de stabilizare este remarcat de MagazinulDeCase.ro si in cazul chiriilor din Bucuresti. Astfel, chiria medie pentru o garsoniera a scazut de la 270 de euro in decembrie la 263 euro in martie, iar pentru un apartament cu doua camere de la 400 euro la 380 de euro. Preturile de inchiriere ale apartamentelor cu trei camere inregistreaza, de asemenea, o scadere de 3,4%, de la 585 de euro la 565 de euro.

0 comentariu

pompiliu bota 13-07-2010 - 07:32

DAR MONOPOLUL AVOCATURII CÂND ÎL SPARGEM, GINERICĂ? S-ar apuca şi socrul Călin Zamfirescu de muncă cinstită!(poate!)

jurist 13-07-2010 - 10:23

Este o noua teapa pe care Predoiu si Bica o pregatesc justitiei romane. Ani de zile s-au opus reformei criminalisticii si acum, dintr-o data, s-au trezit ca trebuie reforma? MJ si MI n-au experti intr-o sumedenie de specialitati ale expertizei, cum vor crea comisii prin care sa autorizeze… propria lor concurenta ? Este conflict de interese. Nicaieri in UE ministerelel de justitie nu autorizeaza experti, o atesta si practica CEDO. Vor deveni experti privati doar persoanele agreate de Predoiu, Bica sau care vor da spaga.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult