Acasa Actualitate-InternaSocial Prigonitorii de icoane primesc o lovitură cumplită

Prigonitorii de icoane primesc o lovitură cumplită

scris de Adrian Pătruscă
21 afisari

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a apreciat că prezenţa unui crucifix într-o sală de clasă nu violează dreptul la un învăţământ neutru.

Simbolurile religioase sunt permise în şcolile europeneDecizia CEDO, făcută publică vineri 18 martie, a fost aşteptată cu sufletul la gură de întreaga Peninsulă, dar şi de toţi creştinii europeni, indignaţi de condamnarea Italiei în 2009 în „Cazul Lautsi”, scrie La Croix. Doamna Lautsi a contestat prezenţa crucifixului pe peretele clasei din şcoala publică unde învăţau cei doi fii ai ei, pe motiv că ar fi contrar laicităţii în spiritul căreia vrea să îi educe.

În 2009, o primă sentinţă a CEDO decisese, cu unanimitatea celor şapte judecători, că Italia violase articolul 2 din protocolul nr. 1 – asupra dreptului la educaţie – al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Hotărârea a produs o mare vâlvă, nu numai în Italia, ci şi în multe alte ţări europene. Roma a făcut apel, care a fost judecat de Camera Mare a CEDO în complet de 17 judecători (cel mai mare posibil).

Decizia a fost că, deşi crucifixul este un simbol religios, “nu există elemente care să dovedească o eventuală influenţă pe care expunerea pe pereţii sălilor de clasă a unui simbol religios o poate exercita asupra elevilor”. Pentru a conchide: “nu se poate afirma cu corectitudine că are sau nu vreun efect asupra tinerilor ale căror convingeri încă nu sunt cristalizate”.

Având în vedere aceste elemente, CEDO afirmă că autorităţile italiene au “acţionat în limitele latitudinii pe care o are Italia în cadrul obligaţiei de a respecta dreptul părinţilor de a asigura educaţia conform convingerilor lor religioase şi filosofice”.

Prin vocea ministrului afacerilor Externe, Italia a primit această decizie “cu mare satisfacţie”. “Astăzi a învins simţământul popular european, decizia se face ecoul vocii cetăţenilor care îşi apără valorile şi identitatea”, şi-a exprimat Franco Frattini bucuria într-un comunicat.

La rândul său, şeful biroului de presă al Sfântului Scaun, Federico Lombardi, a subliniat că Vaticanul primeşte “cu satisfacţie” această “decizie istorică”.

Tot în această săptămână, Curtea Constituţională din Austria a decis că prezenţa crucilor sau a altor manifestări religioase în şcoli, precum serbarea de Sfântul Nicolae, nu contravin cu nimic legii fundamentale a ţării. CC de la Viena analizase o plîngere asemănătoare celei formulate de doamna Lautsi.

Hotărârea CEDO care acceptă prezenţa simbolurilor religioase în şcoliile europene este o lovitură grea pentru mişcarea iconoclastă din România, în frunte cu profesorul Emil Moise din Buzău. Ca urmare a plângerii sale,  Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării recomandase Ministerului Educaţiei “să afişeze simbolurile religioase doar în cursul orelor de religie sau în spaţiile destinate exclusiv învăţământului religios”.

CEDO a lăsat în ofsaid instituţia condusă de Csaba Asztalos, dar a creat şi precedentul juridic pentru eventuale alte cazuri de iconoclaşti cărora li s-ar năzări să se plângă de prezenţa icoanelor şi a altor simboluri religioase în şcoli.

Scandalul iscat de protestul împotriva icoanelor de pe pereţii claselor, provocat de plângerea lui Moise din Buzău, a avut ca efect o coalizare cvasi-generală a reprezentanţilor cultelor din ţara noastră. Creştini, evrei, musulmani au protestat împotriva acţiunii împotriva simbolurilor religioase, afirmând la unison efectul benefic al acestora asupra educaţiei copiilor.

5 comentarii

coco 18-03-2011 - 22:24

pai daca toti paganii ,poponarii si cretinii ne iau fata?numai nemernicii astia au drepturi.Toate scursurile degenerate ne fac noua reguli .si noi stam ca vitele..ia sa fi bbagatv la zdup pentru ofensa adusa bunelor moravuri…vro cateva lepadaturi deastea ..tinute in arest preventiv , pentru reculegere macar…sa vezi ce-si vedeau ei de dosniciile lor.

Dr. Aurelian Chibici 19-03-2011 - 01:38

Initial crestinismul la originea sa, comform poruncii a doua si a Domnului nostru Isus Hristos, au respins inchinarea la icoane. Dar dupa decretul de toleranta al imparatului Constantin cel Mare, dat in anul 325, mai précis din secolul VI, crestinii au adoptat in forta inchinarea la icoane, ceea ce era o piedica in calea crestinarii, evreilor si arabilor, acestia stiind ca stramosul lor Avraam nu s-a inchinat unor chipuri. Imparatul Leon Isaurul al III-lea, a dispus scoaterea chipurilor din biserici, de aici a inceput perioda luptelor iconoclastice terminata in anul 843, cand inchinatorii la iocoane au biruit idolatria inchinarii la icoane devenind un punct central a inchinarii in bisericile traditionale, ortodoxia si catolicismul introducandu-le in forta.
Ma mira faptul ca teologi cu prestanta nu inteleg Biblia care poate fi inteleasa de cel mai simplu credincios; ‘Sa nu-ti faci chip cioplit. Sa nu te inchini sis a nu-I slujesti.” (Exodul 20: 4-5) Domnului Dumnezeului tau sa te inchini si numasi Lui Sa-I slujesti (Matei 4:10)
“S-a falit ca sunt intelepti si au schimbat slava Dumnezeului nemuritor, intr-o icoana care seamana cu omul muritor. (Romani 1:22-23) Cei ce calca in picioare aceste porunci Dumnezeesti nu se pot numi crestini.
Vi se va spune ca conceptul inchinarii la icoane e de factura traditionala. Daca punem traditia alaturi sau inaintea Bibliei pacatuim in mod groaznic cazand sub blestem. ( Galateni
1:6-10) Ce zice Domnul nostru Isus Hristos? “ Dar voi de ce calcati porunca lui Dumnezeu in folosul datinei voastre? “ (Matei 15:3) De aceea ori Biblia, ori traditia, o cale de mijloc nu exista.

Rusu 19-03-2011 - 11:39

Fa prozelitism in alta parte !.Nu ne tratati pe noi,popor crestinat de Sf Apostol Andrei,ca pe niste africani in curul gol.

Viorica Ianc 19-03-2011 - 06:28

Dosul unei picturi pe sticla ! Cea din imagine imi aduce Aminte de Sf. Andrei !
Ma insel ?
Pentru mine si pot sa cred ca si pentru copii mei ! O Icoana este echivalentul
Unei Fotografii Care imi intipareste in minte AMINTIREA , MODELUL IUBIRII MELE !
Stiu de la inceput ca ICOANA este din lemn, panza,ulei, ceva aur…si
REPREZINTA ! Nu ma inchin la material ! Ma inchin la ceace Imi aduce in minte ! Stiu ca poza mamei mele nu este mama mea ! Dar imi duce in minte Mama mea !

Viorica Ianc 19-03-2011 - 06:37

Inca odata !
Domnule ziarist Adrian Patrunsa !
Nu prea pot folosi cuvantul „cumplit”.
Nu stiu la altii cum este dar in Austria sociala(socialista) prima nota pe certificatul de absolvire a unei scoli este ora de religie. Daca noi locuind la tara pana acum vreo 11 ani nefiind catolici copii participand la religie s-a trecut ..participat !
Cui ii este frica de simboluri ? Celora care nu au putere de convingere.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult