Acasa Actualitate-InternaSocial Primarul Brașovului i-a mutat viceprimarului biroul în cimitir

Primarul Brașovului i-a mutat viceprimarului biroul în cimitir

scris de Misu Andrei
587 Afisari

Primarul USR al Brașovului, Allen Coliban, i-a cerut viceprimarului liberal Sebastian Rusu să își mute biroul în cimitir. Mutarea trebuia să aibă loc chiar de ziua de naștere a viceprimarului, care spune însă că așteaptă o decizie scrisă în acest sens.  

Astăzi, 10 octombrie, când îşi aniversează ziua de naştere, viceprimarul Braşovului Sebastian Rusu ar trebui se mute în noul birou, de la Cimitirul Municipal. Numai că nu o va face, având în vedere că nu a primit o dispoziţie de primar în acest sens.
„În 8 noiembrie, în ziua Sfinţilor Mihail şi Gavril, când îmi serbam onomastica (în cheamă şi Mihai, n.r.) am primit un mail de la primarul Braşovului, care este la Barcelona, prin care eram anunţat că din 10 noiembrie, când îmi aniversez ziua de naştere, trebuie să mă mut la noul birou din incinta Cimitirului Municipal Braşov. Eu aştept să se întoarcă primarul şi marţi (14 noiembrie, n.r.) să avem o discuţie, să îmi dea o dispoziţie de primar. Eu acţionez în baza unei dispoziţii, nu a unui mail, pentru că suntem într-o primărie, nu într-o companie şi trebuie să respectăm Codul administrativ”, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Sebastian Rusu.
El a catalogat acţiunea lui Allen Coliban ca fiind „un abuz flagrant de putere şi un atac direct, bazat pe orgolii personale, nimic altceva decât o continuare a răzbunării primarului faţă de mine. Restrângerea accesului unui viceprimar la propriul birou în cadrul primăriei sub pretextul unor critici deschide calea către practici autoritare şi totalitare, în care dorinţa unui singur individ devine criteriul de administrare a resurselor publice. Astfel de practici nu numai că denaturează scopul administraţiei publice, dar şi subminează încrederea cetăţenilor în instituţiile care ar trebui să îi reprezinte şi să le slujească interesele. Este regretabil că un primar ales în funcţie şi-a folosit puterea pentru a-şi servi propriile interese şi orgolii personale”.

La noul birou se va putea ponta?
Pe de altă parte, întrebat dacă la noul birou există un sistem electronic de acces (sistem de pontaj electronic), viceprimarul a spus că nu ştie dacă există sau nu. Întrebarea i-a fost adresată în contextul în care, unul dintre reproşurile primarului Braşovului a fost că, din datele sistemului electronic de pontaj, a rezultat că Sebastian Rusu petrece în medie o oră pe zi în primărie.
De altfel, după ce a spus că nu ştie dacă la „Municipal” e sistem de control acces, Rusu a ţinut să reamintească faptul că administraţia publică se face „pe teren”, dar şi faptul că atunci când merge noaptea la intervenţiile de capturare a urşilor nu are cum să se ponteze. „Atât eu, cât şi primarul, suntem demnitari şi suntem în exerciţiul funcţiunii 24 de ore din 24 de ore, nu 8 ore pe zi”, a continuat viceprimarul.  

Nu mai poate oficia căsătorii
Pe lângă faptul că a rămas fără multe din atribuţii şi, teoretic, fără un birou în sediul principal al Primăriei (de pe Bulevardul Eroilor), viceprimarul Sebastian Rusu susţine că i s-a retras şi dreptul de a oficia cununii civile.
Totodată, referitor la faptul că a rămas doar „şef peste cimitir”, Rusu susţine că şi această decizie este ilegală. „Potrivit legislaţiei, un viceprimar trebuie să primească în coordonare cel puţin un serviciu public – cum este, de exemplu, cel de termoficare – sau o instituţie. Serviciul de Administrare a Cimitirelor este o structură aflată în subordinea RIAL SRL, nu una de sine stătătoare”, a încheiat Rusu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult