Acasa Actualitate-InternaSocial Primii români evacuaţi din Fâșia Gaza au ajuns în România (VIDEO)

Primii români evacuaţi din Fâșia Gaza au ajuns în România (VIDEO)

scris de D.P.
298 Afisari

93 de români și membri ai familiilor acestora și 36 de cetățeni ai Republicii Moldova au ajuns miercuri seară, la București, după ce au fost evacuaţi din Fâşia Gaza. Aceştia au fost transportați cu o cursă specială a companiei TAROM, care a aterizat la baza aeriană Otopeni.
La bordul aeronavei s-a aflat și premierul Marcel Ciolacu şi ministrul afacerilor externe, Luminiţa Odobescu, care s-au întâlnit la Cairo cu persoanele evacuate.
Guvernul a anunțat printr-un comunicat că noaptea trecută s-au întors în țară „un grup de cetățeni români și membri ai familiilor acestora, în total 93 de persoane evacuate din Fâșia Gaza după demersurile diplomatice guvernamentale”, adăugând că „la bordul aeronavei s-au aflat și 36 de cetățeni ai Republicii Moldova evacuați, de asemenea, din Fâșia Gaza, și cărora MAE român le acordă sprijin în vederea repatrierii în Republica Moldova”. „Mulțumesc doamnei ministru de externe și tuturor instituțiilor statului român implicate în această misiune! Sunt recunoscător autorităților din Egipt, Israel, Qatar și SUA pentru contribuția semnificativă la evacuarea în siguranță a cetățenilor noștri. Guvernul României va acționa în continuare până la aducerea în țară a ultimului român care vrea să revină din Fâșia Gaza”, a transmis prim-ministrul Marcel Ciolacu, potrivit comunicatului citat.


„Oamenii au fost foarte emoționați și fericiți, ne-au mulțumit pentru că vin dintr-o zonă de război și au fost foarte afectați și povestea lor este foarte emoționantă. Sunt mame cu copii, familii întregi și suntem foarte motivați să continuăm ca să îi evacuăm pe toți cetățenii români, pe membrii de familie a acestora, care au solicitat acest lucru”, a declarat și ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu, la sosirea în țară. Potrivit ministrului punctul de frontieră de la Rafah a fost închis miercuri din motive umanitare. „Am primit în această seară din nou aprobarea pentru cei 51 de cetățeni români. Au fost anunțați deja și mâine reluăm demersurile. Colegii noștri de la echipa mobilă consulară se află acolo și vom relua demersurile. Situația de securitate este extrem de dificilă, complexă, care ne impune să actualizăm permanent planurile de evacuare. Suntem în contact și cu restul cetățenilor români prin oficiul de reprezentare de la Ramallah. În fiecare zi discutăm cu ei”, a mai spus Odobescu. Luminița Odobescu spune că în ultimele zile „și mai ales după ce a început procesul de evacuare”, a primit mai mult solicitări, acestea fiind în curs de verificare.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri seara, la sosirea avionului care a transportat cetăţeni români evacuaţi din Fâşia Gaza, că statul român nu lasă niciun cetăţean în urmă. La bordul aeronavei s-au aflat şi 36 de cetăţeni ai Republicii Moldova evacuaţi, de asemenea, din Fâşia Gaza. La rândul său, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a afirmat că toţi cei 260 de cetăţeni români care au cerut până acum câteva zile să fie evacuaţi din Fâşia Gaza se află pe liste şi în zilele următoare vor continua procedurile de evacuare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS