Acasa Actualitate-InternaSocial Produsele alimentare se vor scumpi cu până la 25%

Produsele alimentare se vor scumpi cu până la 25%

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), Viorel Matei, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că produsele alimentare se vor scumpi în următoarele luni cu procente cuprinse între 10 şi 25. Matei a afirmat că primele produse care se vor scumpi vor fi pâinea, carnea şi laptele, cu procente cuprinse între 10 şi 25.


„Preparatele din carne vor fi primele care se vor scumpi, pentru că preţul ridicat al materiei prime are un impact negativ asupra acestora, urmând laptele şi pâinea. (…) Procentul cu care se vor scumpi alimentele în următoarele luni va fi cuprins între 10 şi 25, în funcţie de produs”, a afirmat Matei, citata de Mediafax. Preşedintele FNPAR a declarat că motivele acestei scumpiri sunt legate de faptul că preţul materiilor prime a crescut cu procente cuprinse între 40 şi 200, de nivelul TVA şi de faptul că inflaţia, anul acesta, a trecut de şapte procente. În opinia sa, un alt motiv al scumpirii este legat de faptul că producătorii autohtoni preferă să exporte anumite produse, cum ar fi grâul, care apoi este importat la un preţ mai mare.

„Nu este rău că se exportă. Este un lucru rău că se importă. Tote statele europene din jurul nostru au gândit, în primul rând, siguranţa alimentară a propriilor cetăţeni. Polonia, Germania, Franţa nu au exportat un gram de grâu. Din contră, şi-au menţinut contingentele lor de grâu. Noi, în schimb, am exportat masiv şi floarea soarelui şi acum industria uleiului nu mai găseşte materie primă”, a spus Matei. El a menţionat că, atunci când ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că preţul alimentelor nu va creşte, a acţionat ca „un om politic”, iar când a afirmat că va creşte a acţionat ca „un ministru”.

„Prima declaraţie a lui Valeriu Tabără, când a spus că nu se vor scumpi produsele, a fost una a unui om politic. Văzând realitatea, a făcut apoi o declaraţie de ministru, o declaraţie pe care era obligat să o facă. El nu a greşit. Au greşit cei care i-au impus să retragă acea prognoză. El a avut curajul să spună un adevăr. Nu complet, în proporţie de 80 la sută, dar a spus un adevăr”, a adăugat Matei.

 

0 comentariu

ISAF 28-07-2010 - 15:49

Pribeagul 28-07-2010 - 16:59

ce-ai vrut sa zici prin comentariul tau substantial si profund? Poate ne spui care-i „Brandul de turism al Romaniei”? O fi „Romania – Land of Choice”? Sau este altul nou nout? Ca de, nu se poate o noua distractie fara alti bani.

David 28-07-2010 - 22:31

Strategie buna prin care tara se promoveaza destul de bine pentru ca strainii nu au o parere foarte buna despre tara noastra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult