Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE: Proiect: Cainii nerevendicati sau neadoptati in termen de 7 zile vor fi eutanasiati

UPDATE: Proiect: Cainii nerevendicati sau neadoptati in termen de 7 zile vor fi eutanasiati

scris de Ziua Veche
4 afisari

 

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaiei, a prezentat, marti, un proiect de modificare a legislatiei cu privire la cainii fara stapan, proiect depus saptamana trecuta la Comisia pentru Administratie Publica de la Camera Deputatilor.  


 

Potrivit prefectului, in luna februarie, dupa intalnirea dintre primarul general si primarii de sector, edilii locali au pus pe tapel problema cainilor fara stapan, aratand ca legislatia in domeniu este ” ambigua, lacunara, necorelata, cu prevederi contradictorii sau insuficiente, care nu-i ajuta sa gestioneze situatia, care a scapat de sub control”. Mihai Cristian Atanasoaei a precizat ca perfectionarea noului cadru normativ privind gestionarea cainilor fara stapan se afla in legatura directa cu legislatia europeana pentru protectia animalelor de companie , semnata la Strasbourg in iunie 2003 si ratificata de Romania prin Legea 60/2004. Prefectul a evocat articolul 12 din legislatia europeana cu privire la „reducerea numarului de animale fara stapan”. Astfel, „atunci cand o parte estimeaza ca numarul de animale fara stapan constituie pentru ea o problema, ea trebuie sa ia masurile legislative si/sau administrative necesare pentru reducerea numarului acestora prin metode care nu cauzeaza dureri, suferinte sau temeri evitabile”.

Nu se stie cati caini exista in Romania

Practic, propunerile de modificare a legislatiei urmaresc, intai, infiintarea de servicii specializate de catre unitatile administrativ-teritoriale si crearea de adaposturi. Acest lucru ar reveni consiliilor locale, iar ca noutate se prevede ca Prefectul sa verifice personal modul de aplicare. Doi, crearea unei baze de date ce contine 3 registre de evidenta. Baza, care va fi gestionata de serviciile de specialitate pentru gestionarea cainilor fara stapan (la nivelul unitatilor administrativ teritoriale), va cuprinde registrul de evidenta a cainilor fara stapan capturati de pe raza unitatilor administrativ teritoriale. Va cuprinde si un registru de evidenta al cainilor cu stapan si altul, de evidenta a cainilor cu regim special (politie, jandarmi etc). Potrivit lui Atanasoaei, „aceasta baza de date este utila pentru a cunoaste efectivul de caini la nivelul tarii, pentru a putea defini politicile in domeniu, respectiv controlul reproductiei”. Prefectul a mentionat ca „la ora asta nu stim cati caini exista in Romania, nici cu stapan nici fara stapan”. Serviciile publice pentru gestionarea cainilor fara stapan, adaposturile apartinand ONG-urilor si fundatiilor pentru protectia animalelor vor fi obligate, lunar, sa comunicce directiilor sanitar veterinare si prefecturilor numarul de caini, numarul de microcip si zgarda cu placuta numerotata. Datele vor fi centralizate de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Adeverinta de venit pentru cresterea patrupedului

Incredintarea cainilor spre adoptie si revendicare se va face numai dupa ce acestia au fost consultati de medicii veterinari, sterilizati, vaccinati antirabic, deparazitati si identificati prin microcip (care va fi obligatoriu din 2012, inclusiv pentru cinii de rasa). Numai cainii de rasa comuna vor fi sterilizati obligatoriu (exceptie cainii cu regim special). Cei ce vor sa adopte sau sa revendice un caine vor completa o declaratie angajament, cu achitarea unei taxe pentru cheltuielile medicale si de intretinere.

Iubitorii de caini vor adopta patrupede din adaposturi numai respectand urmatoarele conditii:

-Sa prezinte dovada spatiului din care sa rezulte conditiile corespunzatoare de crestere si adapostire a cainilor

-Sa faca dovada ca detine resurse financiare suficiente pentru cresterea si intretinerea cainilor

-Sa prezinte acordul asociatiilor de proprietari sau, dupa caz, a vecinilor, in cazul adoptarii a mai mult de doi caini

-Sa inregistreze, imediat dupa adoptie, cainii in registrul de evidenta a cainilor cu stapan

-Sa achite taxele.

„Proiectul plafoneaza numarul de adoptii canine la 2 exemplare, avand in vedere numarul mare de sesizari cu privire la disconfortul creat de cresterea in apartamente a unui numar mare de caini de catre unii locatari”, a precizat Prefectul.

Hranesti maidanezul, iei amenda

Proiectul mai prevede interzicerea cresterii, hranirii, adapostirii si tinerii cainilor pe domeniul public, in locuri publice sau in spatiile adiacente acestora dar si relocarea sau abandonarea patrupedelor in aceste spatii.(sanctionate cu amenzi de la 2000 la 5000 de lei) Proprietarii sau detinatorii temporari ai cainilor (persoane fizice, juridice, institutii publice, adaposturi publice, fundatii pentru protectia aminalelor) vor fi obligati sa inregistreze animalele in registrul de evidenta al cainilor fara stapan. De asemenea, va fi obligatorie sterilizarea cainilor cu sau fara stapan apartinand rasei comune dar si metisii acestora, exceptie facand cainii cu regim special. O alta prevedere se refera la obligatia proprietarilor si detinatorilor de caini de a curata dupa ei in spatiile publice, in holuri si cai de acces in spatii locative.

Liber la eutanasiere

Cainii fara stapan stransi de pe strada vor fi examinati de medicul veterinar, apoi, „vor fi recuperate exemplarele clinic sanatoase, neagresive, cu boli usor tratabile”. Apoi, tot dupa examinare, cainii fara stapan „bolnavi grav sau incurabili, cat si cainii agresivi” vor fi eutanasiati cu respectarea legislatiei sanitare veterinare in vigoare. Se interzice uciderea cainilor de catre alte persoane in afara medicilor veterinari sau prin alte metode. In situatia in care, dupa expirarea termenului de cazare de 7 zile, cainii nu au fost revendicati sau adoptati, acestia vor fi eutanasiati.

Ce inseamna caini agresivi?

La ora actuala, cainii agresivi sunt definiti de OUG 55/2002. Astfel, prin caini agresivi se intelege „orice caine care, fara sa fie provocat, musca sau ataca persoane ori animale domestice in locuri publice sau private”. De asemenea, „orice caine care participa la lupte intre caini sau care a fost antrenat in acest scop”. Nu intra in categoria cainilor agresivi cei care musca o persoana care a patruns fara drept, in orice mod, intr-o proprietate publica sau privata protejata de acestia. La fel, nu intra in aceasta categoria orice caine folosit de politie, jandarmi, alte unitati militare, vamale sau servicii publice de securitate, protectie si paza, „chiar daca, aflandu-se in misiune, a atacat sau a muscat o persoana”.

Din datele Institutului de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”, anul trecut, in Bucuresti, au fost muscate de caini 11.436 persoane, din care 7571 au fost muscate de caini fara stapan si 3865 de caini cu stapan. Tot anul trecut, s-au cheltuit aproape 400.000 de euro pentru tratamentul pacientilor muscati de caini. In perioada 2006-2009, costurile serviciilor medicale de acest tip s-au ridicat la suma de 1.318.412,49 euro. Potrivit Administratiei pentru Supravegherea Cainilor Fara Stapan Bucuresti, sunt necesari 300 lei pentru intretinerea unui caine in adaposturi publice timp de trei luni de zile. Asociatiile pentru protectia animalelor au estimat („fara o modalitate concreta”, a spus prefectul) un numar de 40.000 de caini fara stapan pe strazile Capitalei. „Fara a avea nici ei un instrument concret de evaluare, a continuat Atanasoaie, primarii de sector au estimat insa un numar de 100.000 de caini.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult