Acasa Actualitate-InternaSocial Proiect CNAS: Ne imbolnavim de maximum trei ori pe an

Proiect CNAS: Ne imbolnavim de maximum trei ori pe an

scris de Ziua Veche
0 afisari

 

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) va deconta maximum trei consultatii pe an pentru acelasi episod de boala acuta, necesare pentru stabilirea diagnosticului, a tratamentului si a evolutiei cazului, pentru un asigurat, prevede un proiect de modificare a normelor metodologice a Contractului Cadru pe 2010, postat pe site-ul institutiei.


„Pentru fiecare caz, casa de asigurari de sanatate deconteaza maximum trei consultatii pentru acelasi episod de boala acuta, pe asigurat si pe an, necesare pentru stabilirea diagnosticului, a tratamentului si a evolutiei cazului. Numarul maxim de trei consultatii se poate acorda cumulat atat la nivelul medicului de familie cat si la nivelul medicului/medicilor de specialitate din ambulatoriul de specialitate pentru specialitatile clinice. Pentru acelasi episod de boala acuta, in situatia in care cele trei consultatii au fost acordate de catre medicul de familie, acesta nu mai poate elibera bilet de trimitere catre alte specialitati. Pentru acelasi episod de boala acuta, in situatia in care au fost acordate de catre medicul de familie una sau doua consultatii, celelalte consultatii pana la nivelul maxim de trei, pot fi acordate de catre medicul/medicii de specialitate, pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie, pe care se va mentiona numarul de consultatii acordate”, se arata in proiect.

Documentul prevede si „criteriile pentru respectarea modalitatilor de prescriere, respectiv de utilizare eficienta a fondurilor alocate pentru prescrierea medicamentelor cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu au in vedere urmatorii indicatori:

a) consumul mediu de medicamente/grupa de boli/nr. de CNP-uri/luna calculat la nivelul fiecarei case de asigurari de sanatate;

b) numarul de CNP-uri beneficiare de prescriptii medicale inscris la medicul de familie, la nivelul fiecarei case de asigurari de sanatate, pentru grupele de boli avute in vedere pentru calculul indicatorului de la lit.a)”. 

„Pentru bolnavii cu afectiuni cuprinse in programele nationale de sanatate si unele afectiuni cronice monitorizabile la nivelul caselor de asigurari de sanatate prin cabinetul medicului de specialitate, casa de asigurari de sanatate deconteaza o consultatie – control/evaluare periodica – epicriza de etapa la 3 luni, pentru fiecare caz”, se mai spune in proiectul semnat de presedintele CNAS Lucian Duta si ministrul Sanatatii Cseke Attila.

Initiatorii explica faptul ca aceste reglementari vizeaza: „Schimbarea modalitatii de prescriere a medicamentelor în tratamentul ambulatoriu si control al acesteia, intarirea disciplinei in eliberarea medicamentelor cu si fara contributie personala, constientizarea asiguratilor asupra posibilitatilor de tratament si a costurilor inerente si implicarea medicilor in asigurarea unor terapii cost-eficiente. Obiectivele urmarite sunt asigurarea accesului la tratamentul necesar, egalitatea de sansa in accesul la tratament, asigurarea unui tratament eficient, limitarea cresterii costurilor cu medicamentele in ambulator”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult