Acasa Actualitate-InternaSocial Protest la Roşia Montană. 22 de mineri, blocaţi în subteran

Protest la Roşia Montană. 22 de mineri, blocaţi în subteran

scris de A.P.
8 afisari

Cei 22 de mineri care protestează în galeria Cătălina-Monuleşti de la Roşia Montană au petrecut a doua noapte în subteran şi spun că nu vor ieşi la suprafaţă până nu vor avea garanţii că „proiectul minier va fi dezbătut în Parlament şi nu respins pe criterii politice, la presiunea străzii”.

foto: informatiadealba.ro

Liderul Sindicatului „Viitorul Mineritului” de la Roşia Montană, Cristian Albu, a declarat, vineri, corespondentului Mediafax, că minerii blocaţi în subteran refuză să iasă la suprafaţă până nu vor primi garanţii „că vor avea în continuare locuri de muncă şi că proiectul minier se va dezbate şi nu se va respinge pe criterii politice, la presiunea străzii”.

Albu a spus că este îngrijorat de starea de sănătate a minerilor, deoarece toţi au tensiunea scăzută, iar condiţiile din subteran sunt foarte dificile, cu temperaturi scăzute şi multă umezeală.

„Mă îngrijorează starea lor de sănătate. Astăzi (vineri – n.r.) voi intra cu o echipă medicală pentru a le evalua starea de sănătate. Sunt îngrijorat din cauza temperaturilor scăzute şi umezelii din subteran, care le-ar putea afecta starea de sănătate”, a explicat Albu.

El a afirmat că minerii nu vor să iasă din subteran până când nu va veni un factor de decizie de la Bucureşti sau reprezentanţii grupurilor parlamentare, cu care să discute despre situaţia de la Roşia Montană.

Albu a spus că, în paralel, vor continua şi protestele de la suprafaţă, în semn de solidaritate cu cei blocaţi în subteran.

Un număr de 22 de mineri s-au blocat, miercuri, în subteran la Roşia Montană, cerând să vină acolo preşedintele Senatului, Crin Antonescu, şi liderii grupurilor parlamentare pentru a discuta despre situaţia economică a zonei şi despre proiectul minier. Ei au continuat şi joi protestul în galeria Cătălina-Monuleşti.

Preşedintele Sindicatului „Viitorului Mineritului Roşia Montană, Cristian Albu, declara că minerii blocaţi în subteran îl consideră pe preşedintele Senatului „principalul vinovat de tergiversarea luării unei decizii în privinţa proiectului minier”.

Potrivit lui Albu, oamenii sunt disperaţi deoarece le expiră contractele de muncă la 1 octombrie şi, în lipsa unei decizii privind începerea proiectului minier, se aşteaptă să îşi piardă slujbele. El adăuga că aproximativ 350 de angajaţi ai companiei miniere au contracte de muncă pe perioadă determinată, care expiră la 1 octombrie.

De asemenea, aproximativ 200 de persoane, localnici, dar şi angajaţi ai companiei miniere, au protestat, joi, în comuna Roşia Montană, solicitând guvernanţilor şi parlamentarilor să ia o decizie privind începerea proiectului.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că a convenit cu liderul PNL Crin Antonescu constituirea unei comisii parlamentare care să fie o platformă democratică de dezbatere a proiectului privind Roşia Montană şi în care să fie prezentate toate datele despre acesta.

În acest context, premierul a spus că, din discuţiile cu PDL, liderii acestui partid doresc ca Guvernul să facă proiectul, dar fără o dezbatere parlamentară, ceea ce, în opinia premierului nu este admisibil.

Marţi, Comisia juridică din Senat a adoptat, în unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România.

7 comentarii

MI-5 13-09-2013 - 18:49

Ai dracu’ mineri…
Toti imbracati in haine noi si casti albe imaculate….

MalVerde 14-09-2013 - 01:24

La Toxica Montana GUVERNUL TREBUIE SA DETINA 51% din actiuni prin statut.

Si apoi vedem cine e raspunzator pentru bube si accidende si curatarea cianurilor.

Topaz 13-09-2013 - 19:30

Isi iau si ei adio de la subteran si isi mai aduc aminte cum se facea mineritul odinioara.
Daca ar incepe exploatarea n-ar mai putea protesta decat in lacul cu cianuri.

jan dinu 13-09-2013 - 20:51

— ” Mineritul este painea noastra „— scrie pe-o pancarda …
Se mai poate spune shi asha :
— Mineritu e al nostru – AURUL este al lor — !
Halal popor … !
JD-USA

pathfinder 13-09-2013 - 21:16

Care al nostru bre 3 coaie?
Al nostru din jd? Din USA?
Halal jd!!!

MalVerde 14-09-2013 - 01:18

platiti de Ponta care si-a luat milionul pe sub masa pentru sprijinul RMGC, dar din fonduri de stat de data asta.

ValVerde 14-09-2013 - 03:56

Milionul de ce mai zenistule ?
De lei, RON, Euro, sau paduchi lati ?

Ai stat sub masa si n-ai vazut decit numarul ?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult