Acasa Actualitate-InternaSocial Problema dubla pentru Oprescu:Sindicalistii RATB vor fuziona cu cei de la Metrorex

Problema dubla pentru Oprescu:Sindicalistii RATB vor fuziona cu cei de la Metrorex

scris de Ziua Veche
2 afisari

UPDATE 23.00 Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Metrou (USLM), Ion Radoi, a declarat, joi, la finalul protestului spontan de la autobaza Titan, ca sindicalistii RATB care si-au renegat liderii vor fuziona cu cei pe care fostul deputat ii reprezinta. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, anuntase joi dupa amiaza ca greva de la RATB a luat sfarsit, iar mijloacele de transport vor incepe sa circule in seara aceasta.

 

„Vom fuziona, exista deja inregistrata structura sindicala comuna, au iesit actele de o saptamana si ceva. Le am in geanta”, a declarat Ion Radoi citat de Mediafax. Potrivit unora dintre cei aproximativ o mie de protestatari adunati, la autobaza Titan, viitoarea formatiune sindicala se va numi Uniunea Sindicatelor Libere din Transportul Public.

 

UPDATE 18.10: Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat ca greva de la RATB a luat sfarsit, iar mijloacele de transport vor incepe sa circule in seara aceasta.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat, la finalul discutiilor de la autobaza Titan, ca angajatii RATB incheie protestul si reiau joi seara munca, precizand ca 89% din doleantele acestora privesc administrarea propriilor bani. Edilul Capitalei a sugerat ca problemele de la RATB sunt generate de managementul defectuos al Regiei, aratand ca a dispus in acest sens un audit intern, informeaza Mediafax. „Am spus si dimineata foarte clar ca angajatilor RATB nu li se va taia nimic din salarii, reducerea aplicata fiind pe fondul orelor suplimentare care nu s-au mai putut plati in acelasi mod”, a spus Oprescu. Primarul Capitalei a adaugat ca administratia RATB trebuie sa gaseasca solutii pentru a ajunge la o anumita echitate in ce priveste veniturile angajatilor.

Costin: Revolta de la RATB este ilegala, trebuie sa inceteze, posibil sa fie alimentata „din afara”

Presedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat, joi, ca revolta angajatilor RATB este ilegala si trebuie sa inceteze, iar cei care au facut-o trebuie sa isi asume consecintele, fiind posibil sa fie alimentata „din afara”, fapt pe care il vor dovedi anchetele administrative viitoare. Liderul Blocului National Sindical (BNS), confederatia la care este afiliat unul dintre sindicatele de la RATB, sfatuieste protestatarii sa inceteze revolta, „care este ilegala”, si sa aiba incredere in liderii de sindicat, potrivit Mediafax. „Vor urma anchete administrative si daca s-au bagat si altii, din afara, in organizarea acestei revolte, se poate ajunge si la plangeri penale. Compania RATB cere despagubiri foarte mari pentru aceasta zi pierduta”, a declarat Costin. Presedintele BNS a precizat ca angajatii RATB care au oprit ilegal lucrul pot fi sanctionati, pe langa neplata pentru ziua de joi, cu pana la zece procente din salariul lunar sau li se poate bloca evolutia in cariera, prin anumite inscrisuri in cartea de munca. Costin a adaugat ca daca aceasta revolta continua trei zile, protestatarilor li se poate desface contractul individual de munca. Dumitru Costin considera ca este posibil ca in spatele acestei revolte sa fie Victor Stan, consilier PSD la Primaria Capitalei, care a mai incercat sa mute sindicatul afiliat la BNS la cel afiliat la CNSLR Fratia, confederatie care are un pact cu PSD.

UPDATE 17.20: Soferii RATB continua protestele si se afla in autobaza Titan.

UPDATE 15.59: Soferii si vatmanii vor salarii de aproximativ 3.000 de lei

Angajatii RATB care protesteaza, joi, la Autobaza Titan au intentia de a cere ca tuturor soferilor si vatmanilor regiei sa le fie dat un salariu de aproximativ 3.000 de lei. Unul dintre liderii protestarilor, Florin Meteleanu, le-a spus colegilor sai, dupa ce a iesit de la intalnirea cu presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Radoi, ca una dintre revendicarile stabilite a fost aceea de a cere „grila 25” pentru cei care conduc mijloacele de transport ale Regiei Autonome de Transport Bucuresti. Potrivit reprezentantilor RATB, „grila 25”, reprezentand nivelul 25 in grila de salarizare, ar echivala cu un salariu net de aproximativ 3.000 de lei, informeaza Mediafax.

„Pai, eu am 19 milioane si jumatate si am grila 20. Mai puneti aproape 2 milioane la fiecare nivel si asta inseamna grila 25”, a spus unul dintre protestari, declarandu-se multumit de solutia cu care au iesit reprezentantii sindicalistilor de la discutia cu Ion Radoi. Omul a subliniat insa ca nivelul 25 in grila de salarizare poate fi echivalent cu 3.000 – 3.200 de lei doar in cazul celor cu vechime mare ca angajati ai regiei. Liderul USLM a venit la Autobaza Titan dupa ora 13.00, fiind primit cu urale de cei cateva sute de protestatari. El a vorbit cu cei alesi ad-hoc sa-i reprezinte pe angajatii nemultumiti de la RATB, dupa care s-a retras impreuna cu cateva zeci de protestatari intr-o cladire din incinta autobazei, o statie ITP. Discutiile au continuat acolo, cei prezenti evitand sa fie auziti de jurnalisti. Unul dintre participantii la discutie, care a iesit mai devreme de la intalnirea cu Radoi, le-a relatat colegilor sai aflati in curte ca liderul USLM i-a ajutat pe reprezentantii lor sa intocmeasca o lista cu revendicari pe care sa o prezinte primarului general Sorin Oprescu in cazul in care acesta va veni sa-i viziteze. Angajatul RATB care a participat la discutia cu Ion Radoi a mai povestit si ca acesta s-a interesat din ce zone de activitate ale regiei provin angajatii nemultumiti, propunandu-le acestora ca in viitor sa formeze o federatie care sa includa pe nemultumitii din RATB si pe sindicalistii pe care Radoi ii conduce deja, angajatii de la metrou. Radoi face parte din delegatia protestarilor care discuta, la ora transmiterii acestei stiri, cu primarul general Sorin Oprescu. Intrebat inainte de a ajunge la autobaza in legatura cu implicarea lui Ion Radoi, fost deputat PSD, in actiunea de protest a angajatilor de la RATB, Oprescu a raspuns: „Ani de zile a actionat hotararea politica si nu cea administrativa”.

UPDATE 15:40: Oprescu: Cu oamenii m-am inteles, mai greu mi-a fost cu cateii

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, joi, la sediul Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB), unde s-a intalnit cu liderii sindicatelor regiei, ca s-a inteles cu oamenii, insa „i-a fost mai greu cu cainii”. Oprescu a sustinut ca va introduce maxi-taxi-uri pe liniile RATB, daca soferii nu revin pe traseu joi. Sorin Oprescu le-a cerut soferilor care protesteaza la autobaza Titan sa mearga la masini si sa revina pe trasee, dar „sa aiba grija, ca sunt obositi”.

Cu oamenii m-am inteles, ca toata viata am vorbit cu oamenii. Mai greu m-am inteles cu cateii”, a spus Oprescu, intrebat daca negocierile cu angajatii RATB au avut succes.

Primarul general a calificat protestul ca fiind ilegal, adaugand ca nu se justifica in niciun fel ca doua milioane de bucuresteni sa astepte in statiile de autobuz sau tramvai. Edilul le-a cerut protestatarilor „sa nu lase cetatenii pe trotuare”, anuntand ca va lua masurile de cuviinta in cazul in care acestia nu se intorc la munca. El a sustinut ca va introduce maxi-taxi-uri pe liniile RATB, daca soferii nu revin pe traseu joi.

„Daca protestul nu inceteaza imi voi lua masurile de urgenta, voi introduce maxi-taxi pe toate traseele”, a spus Oprescu.

Acesta a apreciat ca protestul spontan a avut la baza zvonuri si speculatii, subliniind ca „in momentul de fata angajatii se afla intr-o greseala morala si legala fata de cetateni”.

„Am garantat ca nimeni nu pleaca din RATB, dar sa munceasca. Eu n-am mintit, nu pot sa le spun ca le marim salariile, dar ele raman la acelasi nivel”, a intarit Oprescu.

Edilul sef al Capitalei a mai spus ca in fiecare campanie electorala s-au oferit „gratuitati peste gratuitati”, motiv pentru care salariile angajatilor RATB nu mai pot fi marite, insa Oprescu a asigurat ca ele vor ramane la acelasi nivel si ca nimeni nu va fi dat afara. Primarul general le-a promis liderilor de sindicat de la RATB ca nu vor fi disponibilizari, ca nu vor fi diminuate salariile si ca va incerca sa gaseasca solutii pentru finantarea protocolului care prevede introducerea unor sporuri in salariul de baza. Edilul a precizat insa ca nu exista un protocol semnat, ci doar o propunere a sindicalistilor de introducere a unor sporuri in salariul de baza, ceea ce inseamna o majorare a salariilor. Pe de alta parte insa, liderii sindicali au spus ca nu au obtinut nimic concret in aproximativ patru ore de negocieri si ca discutiile ar trebui sa se mute la autobaza Titan deoarece soferii care s-au adunat intr-un protest spontan trebuie sa hotarasca daca promisiunile facute de primarul Sorin Oprescu sunt corecte si vor sa renunte la protest.

Presedintele Sindicatului Transportatorilor RATB, Mircea Ionescu, a declarat, la finalul discutiilor, ca primarul Sorin Oprescu si-a dat cuvantul ca va gasi solutii pentru finantarea protocolului, ca va asigura veniturile salariale din acest moment ale angajatilor RATB si nu vor avea loc restructurari. Ionescu a subliniat ca nu liderii sindicatelor prezente la discutii ar trebui sa fie multumite de negocieri, ci cei care se afla la autobaza Titan. Peste o mie de angajati RATB protesteaza la autobaza Titan, acestia refuzand sa iasa cu autobuzele, troleibuzele si tramvaiele pe trasee.

UPDATE 14.40: Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat joi ca salariile angajatilor RATB nu se diminueaza, urmand a fi respectate toate drepturile cuprinse in contractul colectiv de munca. Oprescu a adaugat ca vor fi respectate toate sporurile pentru munca grea si pentru orele suplimentare, informeaza Agerpres.
El a reafirmat ca salariul net al unui angajat RATB este de 2.400 lei. „Cred, din tot sufletul, ca ar fi bine sa fie reluat transportul in comun si sa nu o lungim”, a spus Oprescu, adaugand ca doua milioane de bucuresteni nu au nicio vina. Primarul general a participat, timp de aproape cinci ore, la negocieri cu conducerea RATB si lideri sindicali ai salariatilor regiei.

UPDATE 11.30: Protestul spontan al angajatilor RATB este total nejustificat si se bazeaza exclusiv pe zvonuri, a declarat joi primarul Capitalei, dupa discutiile cu reprezentantii conducerii Regiei, carora le-a dat asigurari ca salariile soferilor nu vor scadea. Sorin Oprescu regreta ca bucurestenii au de suferit din pricina unui conflict intern al RATB, „conflict declansat exclusiv pe baza unor zvonuri si rautati aruncate de anumite persoane”, se arata intr-un comunicat al PMB, citat de Agerpres.

UPDATE 09.10

Primarul Sorin Oprescu a declarat joi dimineata ca ii asteapta la discutii pe reprezentatii  soferilor de la Autobaza Titan, la sediul RATB, la ora 10.00

El a mai adugat ca le garanteaza angajatilor regiei ca veniturile nu le vor fi diminuate. Potrivit Antena 3, in prezent in Capitala nu mai circula nici un mijloc de transport in comun.

UPDATE 08.15

Majoritatea mijloacelor de transport in comun din Bucuresti nu circula.

UPDATE 08.04

Mihai Vladaru, seful de relatii publice al RATB, a declarat ca liderii sindicali se vor intalni joi, la ora 10.00, la sediul RATB, cu conducerea regiei, dar si cu reprezentanti ai Primariei.

UPDATE 07.48

In zona Drumul Taberei nu circula nici un mijloc de transport in comun.

Aproximativ 2.000 de vatmani si soferi de autobuze si troleibuze au refuzat, joi dimineata, sa iasa pe traseu, acestia alaturandu-se grevei spontane organizate la autobaza Titan. Angajatii RATB sunt nemultumiti de reducerea salariilor si cu toate ca directorul regiei, Gheorhe Aron, a negociat toata noaptea cu acestia, nu s-a ajuns la un punct comun. Potrivit Antena 3, la aceasta ora nu circula tramvaiele 34 si 41 si nici autobuzele 300, 330, 335, si 104.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult