Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE – Proteste la exploatarea de huilă Lonea. Minerii s-au blocat în subteran

UPDATE – Proteste la exploatarea de huilă Lonea. Minerii s-au blocat în subteran

scris de D.P.
6 afisari

UPDATE – Sindicatul „Muntele” a reușit să ajungă joi la o înțelegere cu administrația Complexului Energetic Hunedoara în ceea ce privește acordarea tichetelor cadou sub formă de prime de Paște pentru minerii din Valea Jiului, în condițiile în care o parte dintre ortacii de la mina Lonea și Vulcan au protestat spontan solicitând acordarea acestor beneficii în conformitate cu prevederile din contractul colectiv de muncă.

„În urma negocierilor purtate în cursul dimineții de joi, am încheiat un protocol cu administrația Complexului Energetic Hunedoara. Minerii vor primi tichete cadou în valoare de 250 de lei, ca primă de Paște. De asemenea, vor fi acordate tichetele cadou restante de luna trecută”, a declarat pentru Agerpres președintele Sindicatului „Muntele”, Petre Nica.

Potrivit acestuia, tichetele restante de luna trecută vor fi distribuite minerilor în cursul zilei de joi, iar tichetele cadou acordate ca primă de Paște vor ajunge la salariați cel mai târziu vineri dimineață.

„Sperăm să detensionăm situația de la minele Lonea și Vulcan, unde spiritele sunt agitate”, a spus Petre Nica.

Minerii din două schimburi de la exploatarea de huilă Lonea s-au blocat în subteran, joi, iar cei de la Vulcan au intrat cu întârziere în schimbul de dimineaţă, după ce sindicatele nu au reuşit să ajungă la o înţelegere cu reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara privind primele de Paşte.

protest mineriPotrivit preşedintelui Sindicatului „Muntele”, Petre Nica, peste 60 de mineri din schimburile trei şi patru de la Mina Lonea au refuzat să iasă din subteran după programul de lucru.

El a precizat că ortacii sunt nemulţumiţi că prima de Paşte, de 230 de lei care se oferă sub formă de tichete cadou, prevăzută în contractul colectiv de muncă este mult mai mică decât cea de anul trecut, de 400 de lei, tot sub formă de tichete cadou.

”Oamenii consideră că primele de Paşte au fost înjumătăţite şi au ales această formă de protest pentru a atrage atenţia asupra problemelor. Minerii care intră în subteran nu sunt vinovaţi de faptul că managementul a fost deficitar şi că anul 2014 a fost încheiat cu multe minusuri, motiv pentru care ministrul (ministrul Energiei, Andrei Gerea – n.r.) a schimbat conducerea Complexului Energetic Hunedoara”, a declarat Petre Nica.

 Potrivit lui Nica, miercuri seară au avut loc discuţii între sindicalişti şi conducerea CEH, care are în administrare cele patru mine din Valea Jiului rămase deschise. Discuţiile au fost reluate în cursul dimineţii, însă până acum nu s-a găsit nicio soluţie.

El a precizat că, în noaptea de miercuri spre joi, directorul CEH, Constantin Jujan, şi liderul sindical al Minei Lonea, Vasile Păduraru, au intrat în subteran pentru a discuta cu minerii, însă nu au reuşit să-i convingă să renunţe la grevă.

Nica a precizat că şi minerii de la Vulcan au refuzat să intre în mină, dar în urma discuţiilor avute cu liderul de sindicat au acceptat să înceapă lucrul.

În cele patru exploatări miniere rămase deschise în Valea Jiului mai lucrează 4.500 de ortaci, dintre care 3.500 în subteran, restul fiind personal auxiliar.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult