Acasa Actualitate-InternaSocial Proteste la Operă pe CORUL SCLAVILOR (video)

Proteste la Operă pe CORUL SCLAVILOR (video)

scris de C.P.
17 afisari

Câteva sute de artişti, balerini, instrumentişti şi angajaţi din cadrul departamentelor de administraţie şi tehnic ale Operei Naţionale Bucureşti au participat miercuri la un protest spontan în Sala Mare a instituţiei, după repunerea în funcţia de director general interimar a lui George Călin, înlăturat în urmă cu două săptămâni, ca urmare a unor nereguli scoase la iveală de Corpul de Control al Guvernului şi de Curtea de Conturi.

protest operaProtestul a fost declanşat după ce ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, îi convocase pe toţi angajaţii la ora 15.00 la o întâlnire, dar nu s-a mai prezentat şi şi-a anunţat decizia privind echipa de conducere pe pagina de Facebook.

Artiştii şi angajaţii ONB s-au strâns în Sala Mare aşteptând venirea lui Vlad Alexandrescu şi decişi să ceară respectarea legilor şi a Constituţiei României şi, totodată, să ceară explicaţii privind repunerea în funcţie a lui George Călin, eliberat de pe post din cauza neregulilor constatate la nivel managerial în ultimii ani, când a fost adjunctul lui Răzvan Dincă, suspendat din funcţie după ce a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, fals în declaraţii şi conflict de interese.

Înainte de ora 15.00, ora la care fuseseră convocaţi de ministru, angajaţii ONB au fost anunţaţi, însă, că acesta nu va mai veni. În schimb, el a anunţat pe Facebook decizia de a-l repune în funcţie pe George Călin şi de a-i reintegra în Operă pe Johan Kobborg, fostul şef al compartimentului de Balet, şi pe iubita acestuia, balerina Alina Cojocaru, care colaborează cu ONB pentru producţia „Manon”. Cei doi anunţaseră că vor întrerupe colaborarea cu instituţia ca urmare a schimbărilor de la nivelul conducerii, preluată în urmă cu două săptămâni de dirijorul Tiberiu Soare şi apoi înlocuit, tocmai din cauza nemulţumirilor lui Kobborg, cu un alt dirijor, Vlad Conta, nici el agreat de baleriul danez.

Soprana Angela Gheorghiu, mesaj dur pentru ministrul Culturii, după scandalul de la ONB: V-aţi bătut joc!

În ultimele două săptămâni Opera Naţională Bucureşti a fost mai mult scena unor scandaluri, iar membrii orchestrei, ai Baletului şi alţi angajaţi spun că se simt umiliţi. Ca urmare, miercuri, aproximativ 400 de persoane s-au adunat în Sala Mare şi au cerut demisia interimarului proaspăt re-numit în funcţie, George Călin, şi pe a ministrului Vlad Alexandrescu, despre care spun că i-a umilit o dată în plus prin faptul că nici măcar nu a mai venit personal în faţa lor. Artişti de mare valoare care cântă de ani de zile pe scena Operei Naţionale Bucureşti spun că au ajuns să se simtă ca nişte „sclavi” în această instituţie ca urmare a managementului din ultimii ani.

Silvia Sorina Munteanu, soprană la ONB, a afirmat că noua conducere, încă dinainte de a fi reinstalată oficial, a încercat să blocheze accesul presei în instituţie, înainte de programata şi neconcretizata venire a ministrului Alexandrescu. „Nu trebuie să fie nimic secret, pentru că din cauza secretelor s-a ajuns aici”, a spus Silvia Sorina Munteanu.

Protestul a continuat mai multe ore, iar spectacolul de a ora 19.00 nu s-a mai ţinut, cu toate că publicul a început să vină. Chiar şi o mare parte a spectatorilor prezenţi la ONB pentru a vedea „Falstaff” s-a alăturat protestului spontan al artiştilor şi celorlalţi angajaţi, aplaudându-i pe artişti. În aşteptarea ministrului, artiştii ONB au intrerpretat „Corul Sclavilor”, din opera „Nabucco”, de Giuseppe Verdi.


Conducerea ONB ameninţă cu sancţiuni

Înainte de ora 19.00, conducerea proaspăt numită a ONB a anunţat că spectacolul „Falstaff” nu se va ţine şi că va lua măsuri împotriva celor responsabili de protestul de miercuri. Avertismentul le-a fost comunicat şi celor aflaţi în sala de spectacol: „Astăzi, începând cu ora 15:00, o parte din personalul Operei Naționale București și domnul Tiberiu Soare, împreună cu persoane din afara instituției invitate special la protest, au ocupat scena și sala de spectacole, susținând discursuri, acordând interviuri reprezentanților presei și făcând revendicări care nu țin de competența managementului. Având în vedere refuzul celor prezenți la manifestare de a elibera sala de spectacole și scena, în primă instanță întrucât era necesară desfășurarea repetiției tehnice, iar ulterior pentru a permite primirea spectatorilor, desfășurarea reprezentației din această seară a spectacolului „Falstaff” a devenit imposibilă. Le mulțumim tuturor celor care au trimis în ultimele săptămâni numeroase mesaje de susținere față de actul artistic de performanță și care și-au manifestat în mod obiectiv, sincer și între limitele bunului simț punctul de vedere cu privire la activitatea actuală și potențială a Operei Naționale București. Regretăm profund imposibilitatea desfășurării în condiții normale a programului anunțat de spectacole al instituției și menționăm că vom lua măsurile impuse de lege în legătură cu cei responsabili”.

În cursul serii, ministrul Vlad Alexandrescu a declarat pentru News.ro că nu a mai mers la întâlnirea de la ONB deoarece a fost informat cu privire la existenţa unei „contramanifestaţii”.

Johan Kobborg a postat, la rândul său, pe Facebook un mesaj în care spune că „s-a făcut dreptate”.

„Mulţumesc tuturor celor care m-aţi susţinut în această perioadă dificilă… Nu mai este vorba despre prezenţa mea sau nu, acesta fiind şi motivul pentru care nu am plecat imediat, deoarece nici eu, nici noi, nu puteam permite ca această instituţie să se întoarcă la felul cum funcţiona înainte şi asta, de dragul artiştilor şi al viitorului vieţii culturale româneşti. Dreptatea a învins… Am venit la ONB pentru oamenii buni de aici şi voi lăsa ONB doar în mâinile altora oameni buni. Dar până când acea zi va veni, sunt din nou aici, m-am întors! Răul a fost făcut, dar vom reconstrui şi vom continua ceea ce am început cu încă şi mai multă pasiune. Acum voi lăsa disputele deoparte şi mă voi întoarce la lucrul pentru care trăiesc cu adevărat. Arta”, a scris Johan Kobborg.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult