Acasa Actualitate-InternaSocial Proteste la Roşia Montana

Proteste la Roşia Montana

scris de R. C.P.
9 afisari

Peste 500 de angajaţi ai companiei ‘Roşia Montană Gold Corporation’ şi localnici au participat marţi, timp de mai multe ore, la un miting şi la un marş de protestat, ambele neautorizate, pentru a cere aprobarea proiectului de lege privind mineritul în zonă.

Iniţial, câteva zeci de persoane s-au adunat în centrul istoric al localităţii Roşia Montană pentru a-şi arăta susţinerea faţă de investiţie, numărul acestora ajungând ulterior la câteva sute.

Oamenii s-au deplasat apoi în marş spre sediul Primăriei. La un moment dat, şi-au exprimat intenţia să blocheze DN74, care face legătura cu drumul judeţean care străbate Roşia Montană, dar au renunţat la idee după ce jandarmii le-au atras atenţia că vor fi amendaţi dacă fac acest lucru.

După ce au protestat timp de mai multe ore în piaţa din apropierea Primăriei, oamenii s-au reîntors în centrul istoric al localităţii, unde au mai rămas circa o oră, perioadă în care au continuat să scandeze lozinci în favoarea proiectului minier.

‘Jos şomajul’, ‘Vrem să trăim din minerit’ ‘Mineritul este pâinea noastră’, ‘Ne-am săturat de atâta aşteptat’ şi ‘Vrem locuri de muncă ACUM’ sunt câteva din mesajele afişate pe pancardele purtate de către protestatari.

Adunarea publică nu a fost una autorizată, dar s-a aflat sub monitorizarea forţelor de ordine. Oamenii au anunţat că vor reveni să protesteze şi miercuri.

Rata şomajului în comuna Roşia Montană, care numără 3.000 de locuitori, este de circa 20%, a declarat, săptămâna trecută, la solicitarea Agerpres, primarul Eugen Furdui. De ajutoare sociale beneficiază între 105 şi 110 familii, a afirmat primarul.

El a menţionat că la RMGC lucrează în jur de 500 de oameni, majoritatea din Roşia Montană şi împrejurimi, aceştia fiind angajaţi pe perioadă determinată, respectiv pe perioada a trei luni. În cazul în care, la sfârşitul lunii septembrie, contractele acestora nu ar fi reînnoite de către companie, rata şomajului ar ajunge în comună la peste 74%, a spus acesta.

Senatorii Comisiei juridice au dat marţi aviz negativ, în unanimitate, la proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere de la Roşia Montană, care va fi dezbătut în procedură de urgenţă.

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că proiectul referitor la Roşia Montană va fi pus pe ordinea de zi a Senatului şi respins, acelaşi parcurs urmând să fie şi la Camera Deputaţilor. Guvernul a adoptat, în data de 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Roşia Montană. Documentul ar fi trebuit să ajungă în Parlament pentru dezbatere, însă luni, 9 septembrie, şedinţa Birourilor permanente reunite, care decideau înfiinţarea Comisiei speciale pentru proiectul Roşia Montană, a fost anulată.

Parlamentarii PNL vor vota pentru respingerea proiectului Roşia Montană, a anunţat luni preşedintele liberalilor, Crin Antonescu.

Zăcământul de la Roşia Montană este estimat la 314 tone de aur şi 1.450 de tone de argint.  La Roşia Montană au fost investiţi până în prezent de compania care doreşte să exploateze zăcământul auroargintifer peste 450 milioane de dolari.

1 comentariu

digital 10-09-2013 - 20:21

hai mucles!
aurul trebuie să fie exploatat de statul Român și să rămână în România!
variante nu sunt!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult