Acasa Actualitate-InternaSocial Proteste privind Roșia Montana. Peste 1000 de bucureșteni ieșiți ȋn stradǎ

Proteste privind Roșia Montana. Peste 1000 de bucureșteni ieșiți ȋn stradǎ

scris de Z.V.
4 afisari

Aproximativ 1.000 de persoane au protestat în Piaţa Universităţii din Capitală, a doua zi consecutiv, faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană.

Proteste privind Roșia Montana. Peste 1000 de bucureșteni ieșiți ȋn stradǎ (foto:stiri.rol.ro)

Persoanele care au protestat în Piaţa Universităţii din Capitală faţă de proiectul de exploatare minieră de la de la Roşia Montană au blocat Bulevardul Regina Elisabeta, pe ambele sensuri. Unii dintre protestatarii aflaţi în zona fântânii de la Universitate au ieşit pe stradă, nicio maşină nemaiputând circula pe Bulevardul Regina Elisabeta.

Aroleibuzele şi autobuzele care circulau prin zona Pieţei Universităţii au fost blocate, nemaiputând circula prin intersecţia de la Piaţa Universităţii. Jandarmii au format un cordon de la Piaţa Universităţii până la Cercul Militar, la intersecţia cu Calea Victoriei.

Protestatarii au venit cu steaguri tricolore şi bannere pe care scrie „Jos sclavia”, „Ruşine!”, „Măi, măi, dragă Rovana/ Ia mâna de pe Roşia Montană„, „Ei, nu! Noi, nu!”, „Nu faceţi ketchup din Roşia Montană!”. Potrivit mediafax, cele aproximativ 1.000 de persoane, printre care şi copii, au scandat”Jos Băsescu!”, „Jos Ponta!”, „Ape curate, nu cianurate” şi „PDL – USL aceeaşi mizerie”.

Jandarmeria Română arată, într-un comunicat de presă, că garantează dreptul la liberă exprimare a cetăţenilor, dar totodată face apel la respectarea legii pe timpul adunărilor publice, precum şi la exprimarea convingerilor în spaţiul public într-un mod paşnic, civilizat şi legal. Astfel, participanţii trebuie să respecte locul şi intervalul orar pentru desfăşurarea adunărilor publice.

Totodată, Jandarmeria precizează că blocarea cu intenţie a drumul public, prin care este pusă în pericol siguranţa circulaţiei şi se aduce atingere dreptului la liberă circulaţie a celorlalţi participanţi la trafic, constituie încălcări ale legii şi se sancţioneză în consecinţă. Potrivit Legii 60/1991 privind organizarea şi desfăşuraera adunărilor publice, nerespectarea locului şi intervalului orar pentru desfăşurarea adunării publice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 10.000 de lei. Participarea la o adunare publică nedeclarată constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 la 5.000 de lei.

Manifestaţia a început duminică, la fântâna de la Universitate, prima zi de protest fiind încheiată după zece ore, luni dimineaţă, în jurul orei 2.30. Câteva sute de manifestanţi au mers în marş spre Guvern, cerând stoparea proiectului minier de la Roşia Montană. După o manifestaţie de peste o oră în Piaţa Victoriei, unde numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 2.000, aceştia s-au întors la Universitate, unde s-au aşezat pe bulevard, ocupându-l pe un sens, de la fântână până după intersecţia cu strada Ion Câmpineanu.

Protestul de la Bucureşti, alături de manifestări similare desfăşurate duminică în alte oraşe din ţară, a avut loc după ce, pe 27 august, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării. Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

1 comentariu

ion 03-09-2013 - 12:49

SINGURA SOLUTIE INCA O REVOLUTIE,SUA VOM FI IOBAGI IN TARA NOASTRA.
FURATI NE BAIETI DA PLATITI NE ,FITI DESTEPTI PINA NU IESIM IN STRADA SI CEREM
NATIONALIZARE,NATIONALIZARE SI CONFISCAREA AFERILOR
AJUNGE CU FURTUL CA NU MAI PUTEM TRAII

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult