Protestul transportatorilor și fermierilor continuă, în ciuda faptului că o parte din revendicări și-au găsit rezolvare. O delegație formată din reprezentanții transportatorilor și fermierilor s-a întâlnit astăzi cu ministrul Agriculturii.
Negocierile au fost aprinse, însă fermierii au plecat mulțumiți de la discuții. Rămân totuși în stradă până când Guvernul își va asuma în scris soluțiile, dar și până se rezolvă și problemele transportatorilor.
Mai bine de două ore au discutat fermierii cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu. I-au cerut subvenții mai mari, iar cele de acum să fie plătite integral până în luna februarie. Pe lista revendicărilor au fost și soluții pentru ca fermierii să obțină mai ușor credite, dar și să fie oprită intrarea cerealelor din Ucraina în țară, iar controalele APIA să fie mai puțin drastice. În total, 14 solicitări s-au aflat pe masa discuțiilor. Pentru mare parte dintre ele, răspunsul ministrului Agriculturii a fost afirmativ.
Fermierii rămân însă solidari cu transportatorii și spun că protestul declanșat la mijlocul săptămânii trecute se va încheia doar după ce toate revendicările lor vor fi soluţionate de autorități.
Zeci de tiruri și tractoare au blocat pentru a patra zi la rând o bandă a Drumului European 85, pe sensul de mers către București. O listă de 40 de revendicări a fost ieri și pe masa Guvernului, când o delegație formată din fermieri și transportatori a discutat cu premierul României. La final, s-a stabilit un calendar pentru mai multe întâlniri care vor avea loc săptămâna viitoare cu reprezentanți din ministerele care pot veni cu soluții la problemele expuse de protestatari.
Transportatorii au declanşat miercuri proteste spontane în toată tara, nemulțumiți de prețurile prea mari la RCA și combustibili, dar și de modul în care sectorul pe care îl reprezintă a fost tratat în ultimii ani de guvernanți. La scurt timp li s-au alăturat și o parte dintre fermieri.
ACTUALIZARE La această oră, reprezentanţii protestatarilor sunt la discuţii cu ministrul Transporturilor. Iar seara se va încheia cu o întâlnire cu cei de la Autoritatea pentru Supraveghere Financiară. Consultări vor avea loc şi mâine, la ministerul Finanţelor.
ACTUALIZARE Discuţiile reprezentanţilor Ministerului Transporturilor, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Ministerului Finanţelor cu delegaţia fermierilor şi transportatorilor au fost reprogramate, ca urmare a faptului că membrii acesteia au transmis că nu sunt pregătiţi să continue întâlnirile conform calendarului anunţat în cursul dimineţii, informează Executivul, printr-un comunicat.
„Având în vedere faptul că, la finalul întâlnirii de la Ministerul Agriculturii, delegaţia transportatorilor şi fermierilor protestatari a transmis reprezentanţilor Guvernului că nu este pregătită să continue întâlnirile conform calendarului transmis în cursul dimineţii, discuţiile cu ministerele de resort/ autorităţile competente au fost reprogramate astfel:
astăzi, la ora 18:00 – Ministerul Transporturilor
ora 20:00 – Autoritatea pentru Supraveghere Financiară
duminică, ora 11:00 – Ministerul Finanţelor”.
Iniţial, întâlnirile au fost programate la ora 12:00 la Ministerul Agriculturii, la 13:00 la Ministerul Transporturilor, la 14:00 la Autoritatea pentru Supraveghere Financiară şi la 15:00 la Ministerul Finanţelor. Discuţiile la Ministerul Agriculturii s-au derulat conform programului, însă reprezentanţii Ministerului Transporturilor au anunţat că delegaţia fermierilor şi transportatorilor nu s-a prezentat la întâlnire şi au reiterat invitaţia pentru ora 18:00.
ACTUALIZARE Delegaţia fermierilor a cerut sâmbătă reprezentanţilor Ministerului Agriculturii soluţii pentru creditare, să nu mai intre în ţară cereale din Ucraina, controalele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură să nu mai fie drastice şi definiţia fermierului, au declarat surse guvernamentale citate de Agerpres.”Au cerut soluţii de creditare. Ministrul le-a explicat că există în vigoare programul de 5 ori subvenţia prin care pot lua credite avantajoase de la CEC cu o simplă adeverinţă eliberată de APIA. De asemenea, ministrul le-a transmis ca există deja în transparenţă decizională un act normativ care le suspendă obligaţiile de plată dacă au dificultăţi”, a subliniat sursa citată.
Fermierii au mai cerut să nu mai intre cereale din Ucraina în ţară, definiţia fermierului şi să nu mai fie drastice controalele APIA.
„Ministrul le-a explicat ca acele controale sunt absolut obligatorii pentru a ne asigura că banii europeni şi cei de la buget sunt cheltuiţi corect”, au menţionat sursele guvernamentale.
ACTUALIZARE Delegaţia transportatorilor şi fermierilor nu s-a prezentat la întâlnirea programată sâmbătă, la ora 13:00, la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Reprezentanţii ministerului au reiterat invitaţia pentru ora 18:00. „Astăzi, la ora 13:00, au fost aşteptaţi, la sediul MTI, reprezentanţii lor de către o echipă formată din: ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu; directorul general al CNAIR, Cristian Pistol; directorul general al ARR (Autoritatea Rutieră Română n.r), Dorin Ştefan; directorul general ISCTR (Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier), Tudor Nişulescu; directorul Direcţie de Transport Rutier (din cadrul MTI), Adriana Kalapis; consilierul de stat din cadrul Cancelariei prim-ministrului, Minel Ivaşcu. Din motive care nu ne sunt cunoscute, delegaţia acestora nu s-a prezentat la întâlnire. Reiterăm public invitaţia pentru astăzi, ora 18:00″, au precizat reprezentanţii MTI.
În același timp, Clubul Fermierilor Români a anunțat, într-un comunicat de presă, o listă cu 14 revendicări pentru Guvern.
Lista de revendicări poate fi consultată AICI.