Acasa Actualitate-InternaSocial Pulsul celei mai temute maladii este luat la Bucuresti

Pulsul celei mai temute maladii este luat la Bucuresti

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Timp de trei zile Bucurestiul este capitala luptei anti HIV/SIDA, centrele regionale HIV/SIDA din tara si din Republica Moldova intalnindu-se, la cea de-a V-a editie a Congresului International HIV-SIDA.


Evenimentul este organizat de Institutul National de Boli Infectioase „Prof. dr. Matei Bals” si de Academia Europeana HIV/SIDA si Boli Infectioase. Cele peste 60 de lucrari ce vor fi prezentate in cadrul Congresului reflecta cercetari personale si studii originale ale autorilor sau ale clinicilor pe care acestia le reprezinta. „Programul stiintific al acestei manifestari se va ridica la un nivel inalt, atat datorita invitatilor de marca din domeniul HIV/SIDA, cat ai contributiilor stiintifice pe care le vor aduce medicii participanti din tara”” a declarat dr. Adrian Streinu-Cercel, presedintele Academiei Europene HIV/SIDA si Boli Infectioase. Specialistii si-au exprimat de curand speranta ca in urmatorii 15 ani ar putea fi descoperit un vaccin impotriva acestui virus. Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Boli Infectioase “Prof. dr. Matei Bals”, anul trecut in Romania s-au depistat 428 noi cazuri HIV/SIDA si au au murit din cauza acestei infectii 113 persoane. In primele trei luni ale acestui an, in Romania, au fost depistate 88 de noi cazuri de HIV/SIDA, numarul total al celor afectati de visurul HIV fiind la 31 martie de 10.145.

HIV/SIDA in cifre statistice

 

La nivel mondial, in anul 2008, peste 7.000 de persoane se infectau zilnic cu virusul HIV, 95% fiind din tarile sarace si din cele in curs de dezvoltare. Potrivit institutiilor internationale, din cei 7.000 infectati zilnic, aproape 1100 erau copii cu varsta sub 15 ani iar aproape 5.000 sunt persoane cu varsta intre 15 si 49 de ani. De asemenea, 50% dintere noii infectati provin din randul femeilor iar jumatate dintre acestea au varsta mai mica de24 de ani. La sfarsitul anului 2008, aproape 36 de milioane erau diagnosticate cu HIV/SIDA. Chiar daca in ultimii cinci ani rata deceselor legate de SIDA a scazut cu 10%, numarul deceselor in 2008 a fost de aproximativ 2 milioane. Romania, alaturi de Bulgaria, Albania, Bosnia-Hertegovina, Croatia, Cipru, Ungaria, Serbia, Slovacia, Slovenia, Polonia, Macedonia si Muntenegru, a intregistrat in anul 2008 o rata a cazurilor noi diagnosticate de infectie cu HIV mult redusa fata de ceea ce s-a raportat in Estul Europei sau chiar si in vestul Europei. In 2008, in tarile din vestul Europei, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, rata de infectare cu HIV era de 72 la milionul de persoane, in centru Europei s-a inregistrat o rata de15/million persoane iar in Estul Europei rata de infectare s-a situat la 179. In Europa, cea mai raspandita cale de transmitere a viruslui a fost pe cale heterosexuala (37%) urmata de droguri (27%).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult