Acasa Actualitate-InternaSocial Rable privilegiate

Rable privilegiate

scris de Ziua Veche
5 afisari

.Romanii posesori de rable mai au la dispozitie inca 59.000 de tichete valorice daca isi duc masinile vechi la casat. Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor, a anuntat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca programul Rabla din acest an s-a dovedit un real succes, motiv pentru care a decis suplimentarea numarului voucherelor de care pot beneficia persoanele fizice.


Initial, programul a avut in vedere scoaterea din trafic a 60.000 de masini vechi, poluante; din acestea 40.000 de vouchere au fost destinate persoanelor fizice, iar restul celor juridice. Pentru ca interesul firmelor pentru program s-a dovedit a fi foarte scazut, in special din cauza dosarelor pe care societatile comerciale trebuie sa le intocmeasca pentru a beneficia de program (n.r. – tichetele cad sub incidenta legii ajutorului de stat), ministerul a decis transferarea, in prima faza, a inca 10.000 de tichete catre persoanele fizice. Cozile interminabile, chiar bataile de la poarta remat-urilor, au determinat autoritatile sa aloce cat mai multe tichete valorice persoanelor fizice. In trei saptamani de la demararea programului 2010, cele 50.000 de vouchere au fost epuizate, astfel ca autoritatile au decis alocarea a inca 9.000 de tichete dintre cele detinate firmelor, la care se mai adauga alte 50.000. In total, populatia are la dispozitie, cumulat, 109.000 de vouchere. Interesul oamenilor de a-si casa rablele este foarte mare pentru ca el valoreaza 3.800 de lei, daca este folosit ca avans pentru achizitionarea unei masini noi. Anul acesta, autoritatile au permis ca aceste vouchere sa fie instrainate, iar pentru cumpararea unui autoturism nou se pot folosi pana la trei astfel de tichete. Oamenii au intrezarit posibilitatea unui castig si au luat cu asalt remat-urile pentru a putea pune mana pe un tichet pe care apoi sa-l vanda. Piata voucherelor a cam stagnat, pentru un tichet proprietarul putand incasa aproximativ 1.700 de lei. Numai ca, daca se ia in calcul numarul masinilor noi cumparate cu vouchere – 1838 de autoturisme – comertul cu tichete nu prea functioneaza. Ministrul Borbely a anuntat ca analizeaza posibilitatea limitarii utilizarii unui voucher la, eventual, trei luni de la dobandire prin casarea masinii, fata de data limita de utilizare in prezent – 23 noiembrie 2010. Ministrul Mediului a precizat ca demareaza programul Rabla la tractoare, unde subventia este de maximum 17.000 de lei, la care s-au inscris aproxiamtiv 20 de producatori validati de tractoare si masini agricole. In acest caz, voucherul nu este transmisibil.

Casa verde revine

Laszlo Borbely a declarat ca intentioneaza sa reactiveze programul Casa verde aplicabil si persoanelor fizice, program care sa demareze in aproximativ 2 luni. Prin acest program se subventioneaza achizitia de echipamente utilizate la producerea de energie din surse alternative. Initial, programul era accesibil si populatiei, dar a fost suspendat, ramanand viabil numai pentru institutii de stat si asociatii de locatari. Borbely a precizat ca Fondul pentru mediu are destinata suma de 310 milioane de lei strict pentru acest program, avand posibilitatea de contractare de credite de angajament de alte 300 milioane de lei. Ministrul a tinut sa atraga atentia ca sunt in analiza conditiile de aplicare a programului, inclusiv cuantumul de subventionare. In prima sa forma, statul, prin Fondul pentru mediu, subventiona 90% din valoarea echipamentelor, dar nu mai mult de o anumita suma. Ministrul Borbely a declarat ca se gandeste la o subventie de 70-80% din pret, dar limitat in suma absoluta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult