Acasa Actualitate-InternaSocial Radioactivitatea: de la ce mâncam şi unde locuim, la accidente nucleare

Radioactivitatea: de la ce mâncam şi unde locuim, la accidente nucleare

scris de Z.V.
8 afisari

Radioactivitatea este un fenomen natural şi cu toţii suntem expuşi la doze mici, considerate normale, în fiecare clipă a vieţii noastre.

Radioactivitatea e permanent în jurul nostruPrincipalele surse de radioactivitate naturală sunt razele cosmice şi solul. Atmosfera funcţionează ca un scut împotriva razelor cosmice, motiv pentru care oamenii ce trăiesc la munte sunt expuşi la aproape 30% mai multe radiaţii decât cei de la câmpie. Radioactivitatea din sol se datorează în principal radonului, un gaz nobil produs prin descompunerea uraniului.

Un fel util de a măsura radioactivitatea constă în evaluarea dozei de radiaţie asupra fiinţelor vii. Unitatea de măsură pentru doza de radiaţii este Sievert (Sv), dar mai frecvent se folosesc submultiplii acestuia: milisievertul (mSv, o miime de Sievert) sau microsievertul (μSv, o milionime de Sievert).

Doza normală de radiaţie, datorată surselor naturale, variază de la o regiune la alta, dar este în medie de 3mSv (0.003 Sv) pe an. Prin comparatie,

Un zbor cu avionul te expune in medie la 0.03 mSv = aproximativ echivalentul a 4 zile de expunere normală.

O radiografie dentară 0.005 mSv = 1 zi de expunere normală.

Un an de privit la TV 0.005 mSV = 1 zi de expunere normală

O radiografie pulmonară 0.05 mSv = 1 săptămână de expunere normală

O mamografie 0.4 mSv = 7 săptămâni de expunere normală

Un an petrecut în vecinătatea unei centrale nucleare 0.005 – 0.04 mSv = între o  zi şi o săptămână de expunere normală.

Radiaţia înregistrată în la centrala Fukushima pe 15 martie a fost de 11.9 mSv pe oră (Sursa International Atomic Energy Agency) nivelul radiaţiei este de 35.000 de ori mai mare decât cel normal. În doar un sfert de oră în curtea centralei eşti expus la doza de radiaţie pentru un an întreg. La un asemenea nivel de radiaţie o persoană din imediata vecinătate a reactorului va avea  probleme de sănătate după aproximativ 40 de ore, şi va primi doza letală după aproximativ 6 luni.

Unele alimente sunt slab radioactive, conţinând în mod natural unele substanţe chimice radioactive. Un exemplu este banana bogată în potasiu-40, fiecare banană conţinând 0.1μSv (echivalentul a 20 de minute de expunere normală). Mai aproape de casă, cartofii conţin cam aceeaşi concentraţie de radioactivitate ca şi bananele.

Citeşte mai mult aici

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult