Acasa Actualitate-InternaSocial Raport CNAS: Reţete de 60.000 lei prescrise unor bolnavi de cancer decedaţi

Raport CNAS: Reţete de 60.000 lei prescrise unor bolnavi de cancer decedaţi

scris de Ziua Veche
2 afisari

Doi medici bucureşteni, unul care lucrează în centrul de diagnostic al unei asociaţii pentru prevenţia cancerului şi al doilea într-un mare spital, au prescris 20 de reţete pe numele unor bolnavi de cancer care decedaseră, în valoare de aproximativ 60.000 de lei, potrivit unui raport CNAS.


“În urma unor verificări de rutină făcute în sistemul informatic am aflat că există un număr de reţete care erau prescrise de către medici pentru pacienţi care decedaseră. Am luat un prim lot de zece medici şi la primii doi dintre ei avem şi primele rezultate”, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă pentru Mediafax. Unul dintre cei doi medici lucrează pentru o asociaţie de luptă împotriva cancerului, iar celălalt este doctor la unul dintre spitalele foarte mari din Bucureşti.

Rezultatele controlului au evidenţiat faptul că unul dintre ei a prescris 15 reţete timp de nouă luni (decembrie 2009 – 2010), în valoare de aproape 20.000 de lei, pentru pacienţi care au decedat. Al doilea medic a prescris numai cinci reţete în acelaşi interval, dar în valoare de aproximativ 40.000 de lei.

Controlul a scos la iveală mai multe situaţii, printre care şi că unii medici, specialişti în oncologie, prescriau medicaţia bolnavilor de cancer în stadii terminale, dar fără să îi vadă. Aceştia raportau că au consultat bolnavul şi i-au prescris medicaţia, dar de fapt nici nu vedeau bolnavii, primind astfel bani pentru un serviciu raportat ca fiind efectuat. Apoi, chiar se ofereau să ia ei medicaţia, pentru a-i ajuta pe bolnavi. “Medicii spuneau că le luau ei din farmacie medicamentele ca să uşureze bolnavii de chinurile unei deplasări la farmacie. Dar medicamentele nu ajungeau la pacient, pentru că era mort de mult”, se mai arată în raportulul CNAS.

Medicaţia este prescrisă pentru trei luni, aşa cum se obişnuieşte. Mulţi dintre pacienţii cu cancer în stadii terminale au decedat, dar medicii au continuat să prescrie reţete gratuite foarte scumpe, conform raportului. Acelaşi raport al Corpului de control al CNAS indică o altă situaţie, respectiv aceea că reţete erau prescrise când pacienţii erau în viaţă, dar ridicate de familii după decesul bolnavului. Anunţurile de pe internet privind vânzarea unor medicamente necesare în tratamentul cancerului sunt tot mai numeroase, iar preţurile oscilează între 1.000 şi 2.500 de lei.

Potrivit conducerii CNAS, prejudiciul va fi recuperat de la titularul contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti, respectiv de la asociaţia pentru prevenţia cancerului şi de la spitalul unde lucrează cei doi medici.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult