Acasa Actualitate-InternaSocial Raport ICCV: Taierea salariilor si pensiilor duce la reproducerea situatiei sociale din 1989

Raport ICCV: Taierea salariilor si pensiilor duce la reproducerea situatiei sociale din 1989

scris de Ziua Veche
0 afisari

.Functia sociala a statului roman este cea mai precara din UE (ca procent din PIB), dar si ca pondere din buget; Rezultatul acestei subfinantari este amplificarea costului social al crizei, Degradarea serviciilor publice de baza si cresterea neincrederii in institutiile publice; Politica de taiere a salariilor si pensiilor contine riscul de a continua cu cresterea impozitelor si taxelor, fapt care ar duce la o reproducere a situatiei sociale din 1989, atat ca saracire, cat si ca explozie a tensiunilor sociale; Iesirea din criza impune o explorare imaginativa a optiunilor, in acest material fiind formulate cateva dintre ele din aria noastra de competenta, sunt concluziile Raportului social al Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii al Academiei Romane (ICCV) – “Dupa 20 de ani: Optiuni pentru Romania”, dat vineri publicitatii.


Este de misiunea Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii si, de altfel, a intregii Academii, ca, in astfel de momente de criza profunda, sa faca o analiza a situatiei, bazata pe metode de cercetare stiintifica, si a identifica optiunile posibile de depasire a acestei perioade, se arata intr-un comunicat de presa. “Criza actuala a scos in evidenta responsabilitatea deficitului de politica economica. Este nevoie sa regandim ce este economia romaneasca si care este relatia dintre ea si societatea romaneasca. Statul s-a retras din economie acolo unde era vital nevoie de el, dar s-a implicat distorsionant ca un partener corupator si demotivator in zone gri, care au devenit veritabile gauri negre de scurgere a resurselor existente. Reforma statului nu este scaderea lui.

Conform datelor analizate, programele guvernarii duc cu siguranta la cresterea decalajului dintre noi si celelate tari europene, la crearea unei falii profunde fata de modeul european. Programele guvernamentale romanesti contin un model de subdezvoltare cronica, departe de modelul european de dezvoltare. Asta vrem? Este important sa evaluam corectitudinea optiunilor noastre politice si prin raportare la optiunile europene. 

Saracia nu este o problema doar a individului, ci si a colectivitatii. Ea se manifesta prin degradarea si demoralizarea resursei umane, reprezentand totodata sursa principala a delincventei si violentei. Este o responsabilitate colectiva creerea de locuri de munca, profesionalizarea si motivarea fortei de munca. O societate divizata economic si politic, printr-o competitie lipsita de o moralitate elementara pentru putere, din resursa esentiala a prosperitatii devine un factor al blocarii ei. 

Exista o politica constanta de dezagregare a sistemelor publice de educatie si sanatate atat prin subfinantare, cat si prin decredibilizare prin exemple negative generalizate. Se constata o puternica orientare politica de privatizare a acestor servicii, cu toate consecintele lor sociale negative. Efectul probabil este accentuarea polarizarii sociale, in timp ce segmentul sarac, in extindere, este condamnat la o educatie precara si o stare de sanatate tot mai sarac sustinuta. 

Din discursurile publice se prefigureaza o optiune care tradusa in activitatea practica se va dovedi catastrofala: prosperitatea se poate realiza printr-o accentuare a polarizarii sociale si un dispret fata de largi segmente sociale in pragul saraciei: exclusii din economie, pensionarii, copii, bolnavii si chiar bugetarii”, arata ICCV.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult