Acasa Actualitate-InternaSocial Ratingului Romaniei, de la „negativ” la „stabil”

Ratingului Romaniei, de la „negativ” la „stabil”

scris de Ziua Veche
2 afisari

Fitch Ratings a imbunatatit perspectiva ratingului Romaniei, de la „negativa” la „stabila”, si a confirmat calificativele „BB plus” si „BBB minus” pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda nationala, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. Totodata, agentia a confirmat plafonul de tara si ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta la „BBB”, respectiv „B”.


„Imbunatirea conditiilor financiare externe si a celor economice, reducerea peste asteptari a deficitului de cont curent in 2009, depasirea riscurilor legate de alegeri, adoptarea bugetului pe 2010 si normalizarea relatiilor cu FMI au redus presiunile asupra ratingului Romaniei”, a declarat David Heslam, director in cadrul Fitch.

 

Aprobarea bugetului pe 2010 si reluarea programului de finantare cu FMI si Comisia Europeana au redus semnificativ riscurile fiscale si pe cele legate de finantarea externa, precum si amenintarile continuarii instabilitatii macroeconomice, se arata in comunicatul Fitch. Agentia de evaluare fiscala atrage insa atentia ca exista riscuri legate de implementarea politicilor dificile din punct de vedere politic cuprinse in bugetul pe 2010, inclusiv inghetarea salariilor din sectorul public si concedierea a aproximativ 100.000 de angajati din acest sector, in special avand in vedere majoritatea parlamentara fragila si evolutiile fiscale slabe din perioada 2007-2008.

De asemenea, informeaza Hotnews, Fitch noteaza ca va fi nevoie ca politica fiscala sa fie consolidata si dupa 2010, pentru a sustine ajustarea externa a economiei si temperarea trendului crescator al ponderii datoriei publice in PIB.

Fitch estimeaza ca datoria guvernamentala a Romaniei, inclusiv garantiile, va ajunge la 33% la finele acestui an, de la 21,8% la finele lui 2009.  

PIB-ul era pe tobogan 

 

Agentia arata ca economia Romaniei a inregistrat anul trecut o contractie severa, estimand ca Produsul Intern Brut (PIB) a scazut cu 6,9%, ca urmare a scaderii cererii private. Aceasta a dus insa si la reducerea cererii pentru importuri si a sustinut o ajustare peste asteptari a deficitului de cont curent, de la 12% din PIB in 2008 la 4,5% din PIB in 2009. Totodata, Fitch prognozeaza ca deficitul de cont curent se va mentine sub 5% din PIB si in 2011. Standard & Poor’s si Fitch au coborat, in toamna lui 2008, calificativul Romaniei la nivel speculativ (junk). Moody’s este singura din cele trei mari agentii de evaluare financiara care mai acorda Romaniei rating cu recomandare de investitii, respectiv „Baa3”. Astfel, la finalul lui octombrie 2008, Standard & Poor’s a scazut cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile pe termen lung si scurt in valuta, de la „BBB-minus A-3” la „BBplus /B”, si pentru creditele in lei pe termen lung, de la „BBB” la „BBBminus”. Calificativul pentru transfer si convertibilitate a fost coborat la „BBBplus”, de la „A minus”.

In schimb, agentia a mentinut ratingul „A-3” pentru imprumuturile in lei pe termen scurt. Ratingurile Romaniei au perspectiva negativa. 

In noiembrie 2008, Fitch a coborat calificativele Romaniei pentru credite pe termen lung in valuta, de la „BBB” la „BBplus”, si pentru credite pe termen lung in lei, de la „BBBplus” la „BBB minus”.

0 comentariu

obelix 05-07-2010 - 14:30

…Elena Udrea isi vede visul cu ochii. Ca nu o sa mai fie nevoie de canal Dunare-Bucuresti, ca ajunge Dunarea singura in Capitala. Si o sa aiba smecherii loc sa se dea cu salupele, sa nu se mai inghesuiasca pe Snagov si in Delta. De cativa ani buni, autoritatile din Galati si Braila tot negociaza cum sa uneasca orasele si sa faca un metropolis. Nu-i nimic, ca o rezolva Dunarea anul asta si o sa ii spuna Noua Venetie. Numai tampitii de pompieri, jandarmi si militari se opun planurilor si tot fac diguri din saci de nisip, in timp ce locuitorii stau cu palma in cur si ranjesc fasolile. Nu foarte mult, ca mai sunt de vazut si meciuri la televizor.

gogu1 05-07-2010 - 15:06

de ce nu sunt la dig galatenii amenintati de inundatii?!?!? stau si se scarpina in tur in fata televizorului uitandu-se cum pun jandarmii osul la munca!

bine le fac jandarmii astora la demonstratii ca le rup oasele!

Nedeshteptatu 06-07-2010 - 11:14

O sa mai ploua peste tara; o sa mai inghitim inca o data planurile de urgenta promovate cu tam-tam, o sa vedem opozitia cu saci de provizii si haine pentru sinistrati-ca de’ trebe imagine.
Intr-un final o sa fim in aceasi galeata plina de kakao, cu datorii care mai de care, cu preturi elefantice, cu un serviciu medical din ce in ce mai slab…numai bucurii.

Mai e o speranta, o sa vina si iarna.

Ura si bere rece.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult