Acasa Actualitate-InternaSocial Razboiul primarului “cool” cu arta “cool” din Bucuresti

Razboiul primarului “cool” cu arta “cool” din Bucuresti

scris de Ziua Veche
65 afisari

“Capitala voastra e o destinatie faimoasa pentru artistii stradali din Germania. Voi nu spalati vagoanele de metrou, asa ca arta noastra ramane. E ceva unic si grafferii straini vin aici sa-si lase amprenta”, spune Chris, un designer-graffer din Koln. Isi insoteste prietena intr-o vizita, dar a avut timp sa se plimbe singur prin Bucuresti. “Am vazut cateva ‘tag-uri’ celebre aici. Un artist cunoscut din Hamburg, de exemplu”, spune el.

 

 

 

Turistii cu spray-uri si artistii locali ar putea insa avea parte de o dezamagire. Primarul Bucurestilor cu cea mai nonconformista imagine a decretat razboi total “mazgaliturilor”. In Marea Curatenie de primavara, Oprescu intentioneaza sa curete toti peretii acoperiti cu graffiti. “Nu sunt nici macar arta”, spune edilul.

 

Pentru unii, mazgaleala, pentru altii, arta, graffiti-urile au devenit parte din peisajul urban al multor orase, iar Bucurestii nu fac exceptie. Cu toate acestea, artistii stradali de pretutindeni au de intampinat furia autoritatilor: in majoritatea statelor din lume, graffiti este o forma de vandalism, si este pedepsit prin lege. Britanicii, spre exemplu, au instaurat un regim de “toleranta zero” la adresa artei stradale. Intr-o campanie de curatenie din 2004, mai multi politicieni, inclusiv Tony Blair, au semnat un document in care se spunea ca “graffiti nu e o arta, e o crima”. Unele municipalitati au renuntat insa sa se mai lupte cu artistii si au desemnat arii speciale unde acestia se pot exprima, exemple in acest sens fiind Budapesta si Melbourne.

 

Si Oprescu le-a promis artistilor un spatiu amenajat: un parc care se va construi, candva, in locul proiectului abandonat Esplanada, din centrul Capitalei. Acolo, primarul intentioneaza sa ridice cateva panouri albe, libere la vopsit. Insuficient insa pentru grafferi. Ce fel de arta stradala e cea din spatiile amenajate?!

 

“Din punctul meu de vedere, sa le curete”, spune un artist anonim, membru al 7 Click Crew, o echipa de grafferi din Bucuresti. “Elibereaza peretii si creeaza locuri noi pentru desene “fresh”. Nu de alta, dar nu prea desenam unii peste altii. Asa o luam de la capat, cine e mai rapid s-a facut cu un perete nou la strada. Spatiile construite special pentru graffiti vor fi folosite si ele, dar tot peretii cladirilor vor reprezenta tintele supreme. Nu exista capitala in lume fara graffiti. Succes domnule Oprescu, dar nu o sa va iasa“.

Intoleranta lui Oprescu fata de cultura teraselor si de arta stradala contrasteaza cu imaginea sa din timpul campaniei electorale pentru cucerirea Primariei. “Doctorul” a cucerit alegatorii apeland la metode neconventionale. A avut sediul de campanie intr-un bar. Nu si-a permis afisaj stradal sau spoturi tv, asa ca a folosit de “virale” pe internet. Si da, la un moment dat, a pus mana pe spray. Pe 2 mai 2008, candidatul independent s-a infatisat la Ziua Tineretului, in Parcul Herastrau, unde a asistat la un spectacol de “street dance”, dupa care a desenat, pe un panou, un graffiti ce infatisa un marinar.

Odata ce si-a luat mandatul in primire, “Doctorul” a uitat insa de tinerii bucuresteni. Mai intai au fost terasele. “Noi nu dorim terase, pentru ca omul să se poată plimba”, explica Sorin Oprescu, la putin timp dupa ce castigase Primaria Capitalei. Concluzia: nu au mai fost reinnoite contractele de inchiriere ale barurilor instalate in parcuri. Au urmat “mazgaliturile”. Anul trecut, municipalitatea a propus interzicerea desenelor pe cladiri, fara acordul proprietarului. Proiectul a fost initiat deoarece „in lipsa unor reglementari concrete, graffiti a devenit un fenomen in municipiul Bucuresti”. Si Politia Capitalei are in vedere, inca din 2008, infiintarea unui departament anti-graffiti.

 

Bucurestenii mai in varsta sunt insa de acord cu primarul. “E o idee foarte buna. E ceva care pe mine personal ma deranjeaza foarte tare. Nu consider ca e o forma de arta, consider ca e o aiureala pe care o face fiecare dupa cum il taie capul”, spune Maria Danau, o doamna cu baston.

 

Pentru un om care a a castigat Primaria tocmai pentru nonconformism, Oprescu se pozitioneaza insa pe partea conservatoare a baricadei. Le pune bete in roate tinerilor si le intoarce spatele tocmai celor care l-au ales.

 

 

 

 

0 comentariu

M_D_L 08-07-2010 - 08:02

Sunt banii pusi de-o parte de catre salariati, prin intermediul statului, ca sa nu moara de foame la batranete. Veniturile (salariile) au fost impozitate la vremea lor.

Realitatea este ca a fost distrusa economia si salariatii, aia care mai sunt, nu pot sa-i intretina pe pensionari la nivelul actual pensiilor. Rahatii de pensionari au iesit in strada cand au vazut ca se duce dracu toata industria si muncitorii sunt trimisi in somaj ? De unde vor acum pensii marite, din cer ?

Parpanghel 08-07-2010 - 08:53

Impozitarea a tot ce misca la suprafata ,sau in ombra leggera?A-ti depasit ultima bariera a bunului simt,(daca a-ti detinut asa ceva). FETELE domniei-voastre sa traiasca cu nivelul de pensii din epoca care va caracterizeaza, C E A U S E S C U a fost un L O R D in comparatie cu dumneavoastra! Dar cu delimitarea notiuni de G R E S E A L A sant de acord, insusi D O M N I A -voastra este o G R E S E A L A, este o T U M O A R E M A L I G N A pe trupul ROMANIEI ,si de unde se cere indepartata impreuna cu sistemul de metastaza pe care l-ati provocat!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult