Acasa Actualitate-InternaSocial Reabilitarea termică: OAR trage un semnal de alarmă

Reabilitarea termică: OAR trage un semnal de alarmă

scris de M.A.
14 afisari

Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), Filiala Teritorială Bucureşti, a atras atenţia miercuri, într-o conferinţă de presă, asupra lipsei de control în ceea ce priveşte procesul de reabilitare termică a blocurilor şi a consecinţelor estetice şi practice care decurg din aceste acţiuni.

Reabilitarea termică: OAR trage un semnal de alarmă

Reabilitarea termică: OAR trage un semnal de alarmă

Potrivit OAR Bucureşti, „blocurile gri, socialiste devin acum nişte clădiri ridicole spoite, cu risc pentru sănătatea locatarilor”. OAR Bucureşti susţine că utilizarea polistirenului în renovarea clădirilor vechi nu este o reţetă standard care se poate aplica uniform, existând posibilitatea de a opta şi pentru alte soluţii. Această practică este contraindicată în cazul clădirilor publice sau a imobilelor vechi cu o valoare arhitectonică deosebită, transmite Agerpres.

Conform OAR Bucureşti, un prim efect nefast al programului de reabilitare a blocurilor vechi îl reprezintă „beţia cromatică psihedelică”, dar şi calitatea îndoielnică a lucrărilor, care poate periclita sănătatea locatarilor.

Dincolo de obiecţiile referitoare la coloritul blocurilor reabilitate, arhitecţii atrag atenţia şi în ceea ce priveşte utilizarea polistirenului, fenomen numit de aceştia „polistirenizare”. Arhitecţii amintesc că Ungaria şi Italia s-au declarat împotriva acestei soluţii, preferând soluţii alternative aplicate la interior.

OAR Bucureşti afirmă că polistirenul etanşează clădirea, nu mai permite trasferul de vapori, putând produce igrasie şi afectând în timp imobilul. În plus, execuţia necorespunzătoare (fără închidere cu profile metalice) a dus la fenomene de tipul cuib de şoareci, şobolani şi insecte care au pătruns între sistemul de termoizolare şi faţada blocului şi care, în timp, vor afecta sănătatea locatarilor. Mai mult, în anumite situaţii polistirenul s-a aplicat numai cu adeziv, fără dibluri, cu tehnici improvizate, fapt care ar putea conduce la căderi de tencuială sau de sistem de termoizolare de faţadă periculoase pentru trecători.

1 comentariu

Platitor de impozite si taxe 07-06-2012 - 12:58

Acum si-au dat seama de de aceste deficiente in termoizolarea blocurilor…Ce au facut pina acum sa-si respecte atributiile legale aferente HG 184/ 2001, sau singura lor preocupare este sa-si asigure finatarea complet inoportuna de 0,5 0/00 stabilita de legea 35/1994.
NISTE PROFITORI IMPERTINENTI !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult