Regele Mihai, 91 de ani. Piaţetă inaugurată în Bucureşti | Ziua Veche
Acasa Actualitate-InternaSocial Regele Mihai împlineşte 91 de ani. Piaţetă inaugurată în Bucureşti, pe Kiseleff

Regele Mihai împlineşte 91 de ani. Piaţetă inaugurată în Bucureşti, pe Kiseleff

scris de M.A.
17 afisari

O ceremonie de inaugurare a Piatetei Regelui, dedicat personalitatii Regele Mihai I, care joi aniverseaza implinirea a 91 de ani, a avut loc dimineaţă în Bucureşti.

Regele Mihai împlineşte 91 de ani. Piaţetă inaugurată în Bucureşti, pe Kiseleff

Regele Mihai împlineşte 91 de ani. Piaţetă inaugurată în Bucureşti, pe Kiseleff

Piateta Regelui se afla pe bulevardul Kiseleff, la intersectia cu strada arh. Ion Mincu, in apropierea casei in care Majestatea Sa a copilarit, alaturi de mama sa, Regina Elena. Regele Mihai I a participat la inaugurarea piaţetei. După intonarea Imnului Naţional al României şi a Imnului Casei Regale de către Fanfara MApN, Regele Mihai I şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, au dezvelit bustul fostului suveran, realizat de sculptorul Valentin Tănase, care se află în piaţeta situată la intersecţia Bd. Kiseleff cu str. arh. Ion Mincu.

Născut pe 25 octombrie 1921, Regele Mihai şi-a început prima domnie la doar 6 ani, în 1927, după moartea bunicului său, regele Ferdinand. Domnia, tutelată de o regenţă condusă de principele Nicolae al României, a durat trei ani, până la urcarea pe tron a regelui Carol al 2-lea, transmite RRA Mihai I a redevenit suveran al României în 1940, după abdicarea tatălui său.

Următorii şapte ani au fost printre cei mai grei din istoria modernă a României: cel de-al doilea război mondial, marcat de o dificilă campanie în Est şi de întoarcerea armelor împotriva Germaniei, decizie asumată de Regele Mihai, precum şi instaurarea comunismului în România.

Mihai I a abdicat la 30 decembrie 1947, Casa Regală susţine, însă, că actul abdicării este ilegal şi lovit de nulitate, întrucât a fost semnat sub ameninţarea că 1.000 de tineri vor fi executaţi şi nu a fost sancţionat de Parlament. Din 1948 regele s-a aflat, împreună cu familia sa, în exil timp de aproape 50 de ani.

O încercare de revenire, în 1990, a fost blocată de autorităţile române de atunci, regele fiind oprit de un convoi al poliţiei şi forţat să se întoarcă la aeroport şi să părăsească ţara. După o scurtă vizită în 1992, regele a fost împiedicat să viziteze România din nou până în 1997, moment care marchează începutul reconcilierii şi normalizării relaţiilor cu Casa Regală.

În urmă cu un an, Regele Mihai I a ţinut în faţa Parlamentului României un discurs istoric.

1 comentariu

gabos 25-10-2012 - 20:03

Un cadou special din partea domnului Oprescu pentru regele Mihai.De admirat!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult