Acasa Actualitate-InternaSocial Repartitoarele de caldura, jaf in buzunare

Repartitoarele de caldura, jaf in buzunare

scris de A.P.
17 afisari

Repartitoarele de căldură din apartamente creează jaf in buzunarele consumatorilor.

Repartitoarele de caldura, jaf in buzunare

Repartitoarele de caldura, jaf in buzunare

În urma mai multor analize și evaluări realizate în baza sesizărilor primite de la consumatori, precum și după studiul atent al legislației în vigoare, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a decis să spună un NU hotărât repartitoarelor de căldură din apartamentele românilor!

Prin Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006 s-a instituit obligativitatea montării, de către proprietari, a repartitoarelor de costuri. Cei mai multi dintre români s-au supus, cu atât mai mult cu cât scopul anuntat era reducerea facturilor. Ulterior, spre surpriza generală, facturile au crescut.

Acest lucru s-a întâmplat in primul rând datorita faptului ca repartitoarele de costuri au erori foarte mari, ale căror limite pot ajunge la 24%, erori recunoscute și de Biroul Român de Metrologie Legală. Erorile acestor aparate sunt produse de factori interni (poziția senzorilor, caracteristica de transfer, etc.) dar și de factori externi (aproximativ 20 de factori — ex. corpuri învecinate caloriferului, acoperirea anticorozivă a caloriferului, suprafața elemenților de calorifer, numărul elemenților, materialul din care este confecționat caloriferul, curenții de aer, debitul agentului termic, etc.), factori variabili, imprevizibili, am putea spune necontrolabili și cu siguranță neluați în seamă în momentul în care se aplică corecțiile pentru transformarea citirilor repartitorului în cost al încălzirii.

Corecțiile aplicate citirilor nu sunt certe, unice și standardizate, ci depind de bunul plac al fiecărei firme producătoare în parte. Metoda de utilizare a citirilor repartitoarelor nu este metrologică, cum obligatoriu ar trebui să fie, pentru că nu se utilizează citirile directe, ci acestea sunt modificate folosind corecții ce nu țin cont de factorii interni și externi ce influențează citirea, transformându-se în ‘unități de calcul’. Se consideră in mod injust că ‘unitățile de calcul’ sunt proporționale cu consumul real, consum pe care trebuie să-l achităm ca fiind ‘al nostru’.

Repartitoarele NU sunt supuse controlului metrologic al statului. Explicația instituțiilor statului este că ‘furnizarea și facturarea energiei termice pentru încălzire …, produsă și distribuită prin intermediul sistemelor publice centralizate …, se fac în mod obligatoriu pe baza măsurării consumurilor prin contoare de energie termică’, adică cele de branșament, iar între locatarii unui imobil de tip condominiu repartitoarele de căldură sunt utilizate la repartizarea costurilor, nu la măsurarea consumurilor fiecărui consumator în parte.

Dar oare ce spune legea?
Ordonanța nr.20 din 21 august 1992 privind activitatea de metrologie, modificată și actualizată, la art.3 spune: ‘Mijloacele de măsurare și măsurările care sunt utilizate în domenii de interes public privind sănătatea și siguranța populației, ordinea publică, protecția mediului, protecția consumatorilor, perceperea taxelor și impozitelor și corectitudinea tranzacțiilor comerciale, care afectează direct sau indirect viața cetățenilor, se supun controlului metrologic legal, conform prevederilor prezentei ordonanțe.’

‘Să înțelegem că de fapt noi nu plătim efectiv costurile căldurii conform celor măsurate de aceste repartitoare? Dar conform măsurătorilor cărui aparat?
Faptul că repartitoarele de căldură sunt mai imprecise decât un termometru de cameră iar noi suntem nevoiți să achităm facturile de căldură pe baza măsurătorilor înregistrate de aceste repartitoare nu afectează corectitudinea tranzacțiilor comerciale, nu ține de protecția consumatorilor, nici de sănătatea  și siguranța populației? Toate aceste motive dar și multe altele ne fac să afirmăm că repartitoarele determină costuri nereale, pe care suntem obligati să le suportăm, desi nu este normal. ‘Plătim cât consumăm? Evident, NU! Acesta este motivul pentru care noi spunem NU repartitoarelor de căldură! ‘ a  precizat  Costel Stanciu, președinte APC Romania .

17 comentarii

digital 04-02-2014 - 20:39

hahaha!
caritasul caloriferelor !
câtă prosteală cu imbecilitățile astea !

mai erau niște amărâți pe forumul ăsta care încercau să justifice rolul vital al repartitoarelor ca soluția unică de salvare din colapsul financiar al asociațiilor de proprietari !
te doare flocii !

ancuta 04-02-2014 - 21:33

scarno copypaste, „te doare flocul valvoi”
vorbim si noi mai cu talent?
hai, ca poti!
mai suge o portie de puroi hemoroiDANVIOREL, gras si vascos, clateste-ti gura cu o coofooreala (daca n-ai, ti-o ofera Carpatianul cu draga inima!!) si incearca din nou: „te, doa-re, flo-cii”.
succes sau cum stii tu mai bine, NU TE MAI INVAT!

digital 04-02-2014 - 22:41

oferi-mi-o-aș în ciocul tău de găină beată ce ești, pupătoare de kur-băsist !

UnUL 04-02-2014 - 22:50

Beurk! Ce gunoi! Degețel, nu te apucă o greață infinită când te uiți în oglindă ca să te bărbierești.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 04-02-2014 - 22:59
digital 04-02-2014 - 23:07

băsiștii la groapă !

UnUL 04-02-2014 - 23:36

QED

mircea 05-02-2014 - 16:22

Bai Malaculi vaz ca tu te pricepi la repartiroare la fel ca BOC la delicatesa savarina cu ceafa da bou si visiky.TU te-ai sculat davreme dar nu te-ai trezi si mai ai mult sa te dastepti.PROSTOVAN intelectual da veterinar cu desaga

Pkly 04-02-2014 - 22:32

Ma’ astia ne iau de prosti ! I-auzi,altu’ cu gogorite,totusi,cine e Kostel de la APC ?
Cu vreo ceva ani in urma un comentator tv–parca Moise Kuran !–facea spume la gura ca de fraieri ce suntem nu aruncam caloriferele de fonta ceausiste cat mai repede pe geam si sa trecem la incalzirea individuala ?!?
Asta treaba e asa cum a fost si cu lotizarea dupa ’90 cand ogoru’ tarii a fost peticit in dzeci de milioane de bucatele de nu se mai stiu,,proprietarii de azi”… actele costand cu mult mai mult decat valoarea terenului agricol !

Tunciai 04-02-2014 - 23:41

Sistemele de incalzire de tipul centrale de bloc vor trebui sa inlocuiasca cat mai rapid sistemul sovietic de incalzire centralizat calat pe furat populatia. Numai Moscova si Bucurestiul au cele mai intinse retele de termodicare din lume. Ce record trist. Numai cateva zile daca Vama Port Constanta ar ,,lucra „pentru bucuresteni ar aparea banii pentru centralele de boc si astfel am scapa de a fi citati langa trogloditii din Moskova.

Mircea 05-02-2014 - 07:36

De 24 de ani in fiecare iarna discutia este pe acelasi subiect respectiv costul Gcal. Mai intii s-au dus lupte grele pe tema subventiilor acordate de stat. Intrebarea nu imi apartine dar o pun si eu:
– este corect ca oamenii care nu au incalzire centrala (de exemplu cei de la tara sau cei din orasele debransate total) sa plateasca din impozitele lor subventionarea energiei termice pentru altii ? Nu ii includ in „altii” pe beneficiarii ajutoarelor sociale.
Cei care doresc cu adevarat sa se informeze despre costurile reale ale diferitelor metode pot merge la cunoscutii care au sisteme alternative si sa-i roage sa le arate facturile totale (investitie plus costuri lunare) apoi sa concluzioneze singuri nu in baza unor articole din media.
Ca exemplu dau articolele care apar in presa la fiecare majorare a pretului la gaze:
– ….”cei mai afectati sunt proprietarii de centrale termice.”
„Ziaristii” respectivi uita sa precizeze ca pretul la gaze creste si pentru furnizorii de energie termica deci si fericitii care nu si-au aruncat banii pe centrale platesc mai mult la Gcal.

Pkly 05-02-2014 - 08:00

Ne’ne Mircea adevar graiesti ! Dar mai e ceva…de ce unii,care s-au debransat si apoi au investit la suta de milioane,,banu-jos”pentru o centrala acu’ umbla sa se racordeze,,din nou”la sistemul centralizat ? Sau alti domni,proprietari de casoaie cu cate-un living cat un Camin cultural…vor din nou la bloc prin schimb de locuinta(si cu diferenta !).
Lumeee-lume !

Mircea 05-02-2014 - 08:40

Sincer nu stiu. Daca ai motivele poti sa le postezi. Eu abordez subiectul din experienta nu din articole. Iti dau un exemplu simplu:
– 1 Gcal. la o centrala de apartament costa aprox. 155 lei inclusiv cu taxa de service. Cit costa 1Gcal. la incalzirea centralizata ?
– 1mc de apa calda la centrala costa aprox. 6 lei. Cit costa la incalzirea centralizata ?

Mircea 05-02-2014 - 08:44

Cu proprietarii de casoaie exista o explicatie:
– oamenii si-au pierdut sursa de venit si acum nu mai au posibilitati sa-si mentina acelasi nivel de confort. Aici am exemple si cunosc citiva.

mircea 05-02-2014 - 09:22

inainte de 2000 pana sa vina Basescu primar la Bucuresti cu 1$ cumparam 25 mc de apa potabila,dupa ce a fost concesionat acest servicii comunal astazi cu 1$ NU POTI CUMPARA NICI 1MC DE APA care nu este potabila,pute si are diferite suspensii,filtrele sunt pline de nisip,noroi,etc .Acesta este rezultatul asocierii nesatuilor care sunt platiti la vrac nu la calitate.Dece pe factura de energie termica nu se regaseste nr si seria aparatuli de masura si inregistrare.
-dece agentul termic este platit in functie de cantitate si nu de calitare???Ce fac autoritatilli,nationale,centrale, locale si ONG-urili??s-au coalizat in furaciunu.
Traiasca marea reforma a statului , realizat de reformatorul”BASESCU”

mircea 05-02-2014 - 08:01

Din anii 1994 cand se discuta proiectul legii 114/96 functionarii din ministerele:Administratiei,Internelor,Dezvoltarii…(administratiei centrale) s-au coalizat cu functionarii dinAutoritatile Nationale de Reglementare,cu functionarii din primarii si numeroase ONG se opun ca odata cu promulgarea legii functionarii asociatiilor de propietari si metodoloogia de aplicare sa nu fie implementat si programul unitar de calcu??Un soft care peste tot in lume este unic.La fel cum este si programul de calcul pe care ministerul finantelor l-a promovat pentru plata tuturor taxele,darile si impozitelor,datorate de cei ce obtin venituri?? Interese ,interese,interese.De nepoata,amanta nu mananca si gura lor ceva,ba o delegatie da specializre sisi daca nu curge pica.

Dinu 05-02-2014 - 22:25

Totul este praf in ochii nostri, pentru a ascunde de fapt jaful facut de RADET
( in Bucuresti) si celelalte firme din tara , care produc incalzirea centralizata!
Sistemul de repartitore nu are nimic de a face cu sumele platite de locatari
( proprietari), de Asociatiile de Proprietari. Firma care citeste si repartizeaza costurile pe apartamente , nu face altceva decat sa imparta factura RADET pe apartamente , in functie de citirea facuta. Totalul sumelor platite de toate apartamentele dintr-un bloc, nu depaseste cu nimic suma aflata inscrisa pe „FACTURA RADET”. Sigur se plateste in plus o suma modica de citire / calorifer din fiecare apartament . Asta e in general intre 2,5-3 lei/calorifer/ap..
Asa ca tot scandalul asta ascunde altceva . Personal, dupa reabilitare , nu folosesc in doua camere caloriferul. In celelalte 2 camere , numai cand este foarte frig. Suma pe care o platesc eu nu depaseste 150 lei /. luna. Insa se plateste mai mult datorita altei minuni, facuta de cei care au stabilit ca din totalul sumei data pe factura RADET, 30% constitue caldura pe partile comune ale blocului. Eu platesc aprope jumatate din suma totala pe acesti 30% ! La RADET , ca si la celelalte firme din tara sunt mari probleme…pierderi pe traseele de tevi, calculul pe niste contoare ( alea ar trebui verificate de cei in drept) nesigure, furt ca la drumul mare. Deja ceva sefi de-ai lor sunt anchetati…Sa vedem ce iese. Deci acolo sunt problemele. Trebuie sa va spun ca nu am nicio legatura cu firmele de citire repartitoare. Sunt doar un beneficiar al lor, dar sunt si presedintele unei asociati de proprietari si am avut tot interesul sa verific cei mai bun pentru blocul nostru! Daca s-ar plati numai dupa factura, repartizarea se va face pe suprafata utila a fiecarui apartament , indiferent daca folosesti caldura, daca nu esti acasa o luna sau mai multe luni. Pe cand cu repartitor , le inchid pe toate si platesc numai cei 30% parti comune.!!! Sper ca acum sa intelegeti cum sta situatia. Citesc toate articolele de pe acest site , dar si comentariile voastre. Vad ca e singura posibilitate de a va ascutii sabiile, prin dialog plin de mizerii si chiar va face placere sa va manjiti in halul asta ! Chiar nu va e sila? Nu va vine sa vomitati dupa atatea expresi „culte ” ????Mai spalativa pe dinti stimabililor !!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult