Acasa Actualitate-InternaSocial Reportaj din Magazinul de vise

Reportaj din Magazinul de vise

scris de Ziua Veche
4 afisari

In Capitala, ca si in multe alte orase din Romania, au inceput sa apara, de aproximativ doi ani de zile, magazine de unde curiosii isi pot procura droguri legale. „Magazinele de vise” sunt situate in locurile aglomerate, unde ochiul curiosului poate fi atras de firmele luminoase care promit desprinderea rapida de realitate. Oferta se intinde de la  ierburi pana la pastile. Spice, cu multitudinea de variante Tropical Synergy, Diamond, Artic Synergy si Gold Spirit sunt doar cateva dintre produse. Preturile sunt intre 70 la 110 lei, mult mai mari decat la Amsterdam.

 

Unul din aceste magazine, situat in zona Unirii isi tine usa inchisa. Din spatele unei tejghele, o vanzatoare iti deschide numai daca te vede ca impingi cu putere, ca dovada a apetitului mare pentru marfa comercializata. Dupa ce ai intrat, un zambet mare te intampina intrebandu-te pe ce planuri existentiale vrei sa ajungi. Intr-un fundal de muzica orientala care imbie spre meditatie ti se ofera o multitudine de substante cu garantia ca sunt 100% naturale. „Acesta te face sa visezi ca esti pe alta lumea, cealalta iti da impresia ca te detasezi de propriul corp”, declara vanzatoarea. Desi stie cum sa iti prezinte marfa astfel incat sa te convinga sa incerci unul din plicurile din tejghea, te avertizeaza inainte de a lua vreo decizie ca plantele nu sunt destinate consumului uman, ci doar pentru studiu etnobotanic sau pentru a-ti parfuma casa.

Energizante tip ecstasy

Singurele substante de acolo care pot fi consumate sunt pastilele care imita efectul celor de ecstasy si care sunt considerate simple energizante ce isi mentin efectul pana la opt ore. Insa unul dintre cele mai vandute produse este Special Diamond care asa cum se poate citi pe eticheta ambalajului nu este decat sare de baie. La un pret de 50 de lei substanta care ar trebui folosita doar pentru specificatiile de pe ambalaj este prizata de curiosi avand efecte asemanatoare drogurilor precum cocaina. Multi dintre consumatorii acestui tip de Spice au recunoscut ca datorita unui consum mai indelungat acum sunt dependenti. Chiar daca declara sus si tare ca plantele din magazin nu sunt pentru consum, toti comerciantii iti ofera pipe speciale prin care se pot priza „substantele aromatizante”. Intreband-o pe vanzatoare pentru ce sunt acestea, ea ne-a spus ca ele sunt vandute ca si obiecte decorative. Vazand ca toate substantele nu poti sa nu iti pui intrebarea daca nu intrii cumva sub incidenta legii. De acest lucru te linisteste tot vanzatoarea. „Toate substantele noastre sunt naturale si nu fac parte din cele incriminate de lege. Puteti sta linistit in acesta privinta”.

Raman deschise

„Legal nu putem cere inchiderea acestor magazine doar daca se gasesc grave abateri legislative precum prezenta unor substante deja incriminate sau dovezi de evaziune fiscale. Multe dintre substantele comercializate desi le sunt cunoscute riscurile nu au intrat inca in randul substantele incriminate. Daca in Uniunea Europeana tabelul anexat acestei legi este actualizat in fiecare an la noi acesta a ramas acelasi din 2002/2003”, ne-a declarat Raluca Seucan, purtator de cuvant al IGPR.

42 de controale

De la inceputul acestui an politistii alaturi de functionari ai primariilor au inceput sa ia la puricat magazinele care vand produse ce contin substante psihoactive in 14 judete ale tarii si in Capitala. Au fost verificate 42 de astfel de magazine, de unde au fost ridicate 572 de probe din substanţele comercializate, care au fost trimise spre expertizare. In urma verificarilor au fost intocmite cinci dosare penale, dintre care doua la Legea privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri. Dupa un ultim calcul in Romania exista peste 160 de asfel de magazine si zeci de site-uri de unde orice doritor sau curios isi poate procura marfa legal si fara nici o teama ca ar putea sa fie incriminat pentru consum de stupefiante. In anul 2009 au fost efectuate mai multe controale la peste 120 de astfel de magazine in orase precum Bucuresti, Constanta, Piatra-Neamt, Cluj-Napoca, Targu-Mures si Craiova. In cursul acestor controale au fost ridicate in jur de 677 de probe din substantele comercializate. Dupa analiza de laborator a acestora s-a stabilit ca in unele dintre ele s-a descoperit substanta THC (Tetrahidrocannabinol) ce se gaseste in cannabis.

Voi ati incercat vreodata vreo substanta comercializata in Magazinele de vise? Sunteti de acord cu functionarea lor?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult