Acasa Actualitate-InternaSocial Retrocedări: Ce clădiri primesc Bisericile maghiare din Transilvania

Retrocedări: Ce clădiri primesc Bisericile maghiare din Transilvania

scris de Marius Bâtcă
18 afisari

Peste 30 de imobile vor fi retrocedate bisericilor maghiare din Transilvania, în urma unei decizii a Autoritaţii Naţionale pentru Retrocedarea Proprietăţilor din România.

Palat Oradea (oron.ro)

foto: oron.ro

Printre clădirile retrocedate se numără şi Fostul Palat al Finanţelor Publice din Oradea (foto), dar şi o clădire-monument din Târgu-Mureş, în care în prezent îşi are sediul ansamblul artistic Mureşul, scrie Magyar Nemzet, preluat de Rador. Fostul Palat al Finanţelor Publice este una dintre clădirile emblematice ale Oradei. Clădirea a fost construită de Statul Maghiar şi a fost cedată Statului Român în urma Tratatului de la Trianon, semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria.

Potrivit membrului UDMR, Attila Marko, bisericile maghiare îşi vor recupera imobilele pierdute în vremea comunismului întrucât „ în Transilvania a funcţionat tot timpul un sistem de cadastrare, nu ca în regiunile din afara Arcului Carpatic , astfel că deovedirea dreptului de proprietate nu reprezintă o problemă deosebită. Totodată, acesta a anunţat că numărul imobilelor solicitate de bisericile din Transilvania este de aproximativ şapte mii, dintre care aproximativ 1500-1600 de clădiri sunt cerute înapoi de către bisericile istorice maghiare. Secretarul de stat al Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Atilla Marko, a precizat că în cazul a aproximativ două treimi din aceste clădiri, solicitate de bisercile istorice, decizia comisiei de retrocedare a fost una favorabilă.

Nu toate acest clădiri vor putea fi recuperate imediat. Directorul economic al Arhiepiscopiei Româno-Catolice de Alba Iulia, János Szász, a declarat că în cazul în care „în clădire funcţionează o instituţie publică” aceasta, „ar putea funcţiona în continuare încă cinci ani, cu plata unei chirii stabilite conform prevederilor legale.”. Astfel, abia după trecerea aceste perioade de cinci ani, Bisericile vor putea decide liber destinaţoa noilor clădiri retrocedate.

13 comentarii

bogdangeorge 13-03-2012 - 15:11

si ce altceva mai vor domniile lor ungurii?

xyz 13-03-2012 - 16:04

cand nu mai stiti cum sa scoateti camasa bagati placa zgariata cu ungurii si ardealu’. de data asta nu cred ca electoratul va mai pune botu la vrajeala asta ieftina cu puseuri nationaliste.

romulus 13-03-2012 - 16:34

suuuuuuugi pooooola!

bogdan 13-03-2012 - 18:56

bineinteles ca tre sa ne cerem scuze ptr toti romanii ucisi de ei,ptr tot dezastrul care l-au facut dintotdeauna.nu!
care electorat?daca nu-ti convine sari mergi cu Dumnezeu inainte.

iou 13-03-2012 - 16:49

sintem prosti ei neau dat ue la gojdu au rezolvat cu putina spaga si noi le dam tot ce vor luati si rominia baieti ca se poate

petru aretu 13-03-2012 - 18:45

Si ce vor face cu ele? Le vor tine inchise, asa cum este se intampla in cazul palatului care gazduia Muzeul Tarii Crisurilor, pana se vor deteriora si vor cere bani Staului pentru restaurare.

neacsum 13-03-2012 - 18:49

Cladirile, facultatile, arhivele, tezaurul, minele, teritoriul. A mai rams ceva ?

nae girimea 14-03-2012 - 08:26

Da! Iobagii

Marin 14-03-2012 - 07:01

La bozgori le dati repede totul inapoi, iar romanii carora le-au fost demolate casele de comunisti sa mai astepte. Atunci la unguri sa candidati grijania voastra de pedelisti jegosi. Santeti cei mai mari dusmani pe care ia avut poporul asta vreodata ! Sa nu va imaginati insa ca nu va veni si nota de plata

Florea 14-03-2012 - 19:19

„Fostul Palat al Finanţelor Publice este una dintre clădirile emblematice ale Oradei. Clădirea a fost construită de Statul Maghiar şi a fost cedată Statului Român în urma Tratatului de la Trianon, semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria.”
Daca aceasta e situatia , retrocedarea e ilegala . Nu se gaseste o institutie care sa apere statul roman de pretentiile absurde ale ungurilor ?

Ferenczi Levente 16-03-2012 - 12:24

Da un singur lucru mai cerem anularea Tratatului de la Trianon.Cam atit daca nu te superi.:)

digital 16-03-2012 - 12:51

mai era un bou pe forumu ăsta pe nick-ul, lui,”Bumerang”….sper că tu ești…..ca să nu-mi fac probleme…

Dorin C. 16-03-2012 - 14:37

Dar Tratatul Ribbentropp-Molotov, oare cine il anuleaza, ungurule ???!!!
Putin?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult