Acasa Actualitate-InternaSocial Revin pensiile speciale? Guvernul pregătește un proiect pe această temă

Revin pensiile speciale? Guvernul pregătește un proiect pe această temă

scris de D.P.
14 afisari

Pensiile speciale pentru aviatori, diplomaţi şi personalul auxiliar din magistratură şi Parlament ar putea fi reintroduse de Guvern. Acestea ar urma să ia locul îndemnizaţiilor pe care aceste persoane le primesc în prezent.

Revin pensiile speciale?

Pentru reintroducerea pensiilor speciale sunt avute în vedere două posibilităţi, şi anume promovarea măsurii de către Guvern printr-un proiect de lege sau asumarea unor iniţiative legislative existente deja în Parlament pe această temă.

„Va fi luată o decizie după începerea sesiunii parlamentare, iar dacă reintroducerea pensiilor speciale se va produce, cheltuielile bugetare vor viza bugetul de stat pentru 2015”, au declarat surse guvernamentale.

La începutul lunii iulie, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul a propus grefierilor şi personalului navigant acordarea unei indemnizaţii speciale, care să acopere tăierile din anii anteriori, dar aceştia au refuzat, solicitând în schimb revenirea la vechea lege a pensiilor, operaţiune considerată aproape imposibilă.

„Dânşii nu vor, pentru că spun că vor să revină la Legea pensiilor, cea dinainte de Emil Boc, ceea ce este foarte greu în condiţiile actuale, aproape imposibil, ca să fiu foarte direct. Deci, dacă ne înţelegem şi le dăm banii aşa cum vrem noi, e în regulă, dar dacă ei ţin foarte mult la o chestie până la urmă şi de orgoliu, zic eu, probabil că va mai dura”, a spus Ponta la acel moment.

El amintea că o astfel de indemnizaţie a fost deja introdusă pentru diplomaţi şi militari.

O săptămână mai târziu, la sediul Ministerului Muncii, Ponta relua această idee explicând că personalul din aviaţie şi grefierii ar putea primi o indemnizaţie de recunoaştere a muncii lor, deoarece revenirea la pensii speciale nu este agreată de către Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană şi, în plus, ar putea însemna „deschiderea unei cutii a Pandorei”, deoarece sunt foarte multe persoane care doresc pensii speciale, şi, în al doilea rând, sunt astfel permise şi anumite abuzuri, cu salarii foarte mari acordate în ultima perioadă de activitate pentru o pensie mai mare.

2 comentarii

Iorgu 20-08-2014 - 00:18

Pai ce a spus premierul si-ati reluat in articol, stie toata lumea, ca le-a spus in direct la TV. Dar de unde ati scos informatia ca acum guvernul se gandeste sa revina la pensiile de serviciu?
Dati-ne un indiciu pentru ca altfel seamana a intoxicare.

Mariana 21-08-2014 - 09:40

Mai usor cu pensiile magistratilor care nu fac eforturi mai mari decat un inginer, economist, profesor sau cercetator! Prea multi juristi au pensii nesimtite desi nu au invatat si nici muncit mai mult decat alte categorii sociale.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult