Acasa Actualitate-InternaSocial Rezidentiat 2010. Cei care nu intra vor putea face garzi si ajuta medicii pe sectii

Rezidentiat 2010. Cei care nu intra vor putea face garzi si ajuta medicii pe sectii

scris de Ziua Veche
5 afisari

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat duminică, înainte de începerea Rezidenţiatului, că absolvenţii de Medicină, care nu reuşesc să intre la concurs, vor fi incluşi în sistem cu atribuţii limitate, pentru a acoperi deficitul de personal, ei putând ajuta medicii pe secţii şi face gărzi, informează Agerpres.


„Vrem să acoperim o parte din personal cu absolvenţi, iar pentru ei vom propune atribuţii cu caracter limitat. Atenţia noastră se îndreaptă pentru medicii tineri şi căutăm diverse soluţii pentru a-i aduce mai repede în sistem şi pentru a-i păstra aici. E păcat ca sistemul să nu-i folosească dacă nu intră în rezidenţiat. O măsură ar fi aceea a dreptului limitat de liberă practică sau cea a creşterii veniturilor medicilor tineri”, a declarat ministrul Sănătăţii, precizând că modificarea este avută în vedere pentru un pachet legislativ pregătit de Ministerul Sănătăţii.

Cseke Attila a precizat că tinerii medici vor putea să ajute medicii de pe diferite secţii, de la urgenţe şi vor putea face şi gărzi, legislaţia actuală nepermiţându-le acest lucru. Ei vor mai putea lucra, sub îndrumare, la Unităţile de Primire Urgenţe sau cabinetele medicilor de familie, fără a avea dreptul la parafă sau semnătură. Ministrul a adăugat că măsura ar fi şi în avantajul absolvenţilor care vor putea astfel să câştige experienţă preofesională.

De asemenea, în noul pachet legislativ Ministerul Sănătăţii propune ca orice rezident, după 3 ani, din anul 4, să poată lucra cu competenţe limitate. Pentru fiecare specialitate comisiile de specialitate vor stabili competenţe limitate. Demnitarul a afirmat că prin Legea salarizării unitare va exista o creştere a salariilor de bază la medicii rezidenţi, cu 50 – 70 la sută, dar că tinerilor medici trebuie să li se creeze şi o perspectivă profesională pentru că ei se simt neglijaţi.

La rezidenţiatul de duminică sunt scoase la concurs 2.984 de locuri, dintre care 2.740 sunt pentru medicină, 175 pentru medicină dentară şi 69 pentru farmacie. La acestea se adaugă 521 de posturi, dintre care 469 pentru medicină şi 52 pentru farmacie. Cei mai mulţi medici tineri, respectiv 4.319, s-au înscris pentru locurile şi posturile scoase la concurs în domeniul medicină, 701 au optat pentru medicină dentară, iar 111 pentru specialitatea farmacie.

La concursul din 2010 sunt mai puţini absolvenţi care au ales să se înscrie pentru posturile scoase la concurs, chiar dacă la finalizarea studiilor de specialist au un loc de muncă garantat, au precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Astfel, pentru cele 469 de posturi scoase la concurs în domeniul medical s-au înscris 384 de candidaţi, iar pentru cele 52 de posturi din domeniul farmaceutic s-au înscris doar doi candidaţi.

Pe de altă parte, a crescut cu aproape 500 numărul locurilor şi posturilor scoase la concurs pentru specialităţile medicale altele decât cele de medicină de familie.

0 comentariu

vantu de seara 29-07-2010 - 17:11

Nu inteleg ce mai asteptam. Hai sa mergem la vot si sa-l votam pe Patriciu presedinte, pe Voiculecu premier, iar pe Vantu – Mare Maestru de Ceremonii. Dupa care hai sa vomitam, in grup, in fata locuintei escrocului din strada Paris, langa Guvernul Romaniei. Aveti curaj?

Huhu Ciu 31-07-2010 - 03:35

Asta reiese din comentariul tau cretin!

Foreskin 04-08-2010 - 21:44

..stiu precis.. de la vecinul lui de pat de la bulau… A passtrat „scrisorile lui de dragoste..”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult