Acasa Actualitate-InternaSocial Rittli, demisia! Ministerul tău e un bou. Genocidul bolnavelor de cancer

Rittli, demisia! Ministerul tău e un bou. Genocidul bolnavelor de cancer

scris de Ziua Veche
31 afisari

Tamoxifenul, medicament de întreţinere esenţial pentru femeile bolnave de cancer la sân, a dispărut fără urmă din farmaciile româneşti.

Rittli, demisia! Ministerul tău e un bou. Genocidul bolnavelor de cancer

Motivul: era prea ieftin, 100 de comprimate având preţul de 51 de lei. Acum producătorii îl exportă doar în afara graniţelor, unde se găseşte la un preţ mult mai mare. Oamenii, a căror viaţă depinde de acest medicament, sunt lăsaţi să trăiască speriaţi că nu vor mai apuca o nouă zi. Banii sunt cei care dictează cine trăieşte şi cine moare .

Panica s-a instalat în rândul persoanelor bolnave de cancer, a căror viaţă depinde de acest medicament. Treptat, el a fost scos din aproape toate farmaciile din ţară, fără să fie înlocuit cu un altul. „Tamoxifenul este folosit în tratamentul de întreţinere, iar faptul că au tras de preţ în jos a dus la dispariţia lui de pe piaţă. Duţă (n.r., Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate) ar trebui să se ocupe de acest lucru, dar nu îi pasă de pacienţi. Asta e situaţia din România. Sporadic, s-a terminat stocul în fiecare judeţ. Au făcut economii cu medicamentele pentru bolnavii de cancer, iar în 2010 au murit oameni din lipsă de tratament. Tamoxifenul nu este singurul care nu se mai găseşte. Dacă bolnavii tac şi nu fac scandal, ei o ţin tot aşa. Ăsta e genocid. Nu se poate aşa ceva “, declară Cezar Irimia, preşedintele Coaliţiei Organizaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.

 „Ne pare rău, nu mai avem”

De dispariţia acestui medicament de pe piaţa din România ne-au informat şi marile lanţuri de farmacii: „Ne pare rău, nu se mai găseşte”, a fost răspunsul la unison. Cel mai fericit caz a fost o cutie găsită la farmacia Sensiblu din Bdul Magheru, în Capitală. În reţeaua farmaciilor Help Net nu am găsit nici o tabletă la nivelul Bucureştiului, doar în Satu Mare o cutie, iar la Catena şi Centrofarm nici un comprimat.

 Ce spune Ministerul Sănătăţii

Contactaţi în legătură cu această problemă majoră, cei din Ministerul Sănătăţii ne-au spus că piaţa este liberă, iar dacă producătorul acestui medicament a decis scoaterea de pe piaţa din România, înseamnă că nu exista profit. (…) Problema majoră care intervine aici este faptul că reprezentanţii farmaciilor nu ne-au dat nici un alt înlocuitor al Tamoxifenului.

Textul integral pe puterea.ro

3 comentarii

taraboste 09-02-2012 - 12:18

Acelasi lucru se poate spune si despre EUTHYROX. De peste 6 luni este o adevarata aventura sa cauti si sa gasesti acest medicament indispensabil, vital, pentru cei care au afectiuni la glanda tiroida sau cei care NU MAI AU tiroida, si acest medicament ajuta supravietuirea acestor bolnavi. Sunt curios sa aflu de unde-si procura presedintele Romaniei acest medicament, stiut fiind faptul ca trebuie sa-l ia in fiecare zi, tot timpul vietii. In rest, sanatate!

प्रिंस Parpanghel Carpathians 09-02-2012 - 12:36

O vorba din BATRANI , este cine spune! Pe zi ce trece va descalificati prin acest gen de articole si prin incurajarea si tolerarea manifestarilor rasiste, xenofobe !

Alex 09-02-2012 - 12:38

„…faptul că au tras de preţ în jos a dus la dispariţia lui de pe piaţă”

CINE a tras de pret in jos? Nu cumva statul? Daca este asa, atunci disparitia Tamoxifenului arata ca statul n-are ce sa impuna preturi producatorilor de medicamente.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult