Acasa Actualitate-InternaSocial Roșia Montanǎ: Cum a decurs a 22-a zi de proteste din Piața Universitǎții

Roșia Montanǎ: Cum a decurs a 22-a zi de proteste din Piața Universitǎții

scris de Z.V.
8 afisari

Mii de protestatari faţă de exploatarea de la Roşia Montană au ocupat Piaţa Universităţii, după un marş de patru ore, în cea de-a 22-a zi de proteste faţă de proiectul minier.

Roșia Montanǎ: Cum a decurs a 22-a zi de proteste din Piața Universitǎții

Protestatarii, strânşi la Universitate, au pornit în marş, după ora 19.00, ocupând pe rând Bulevardul Carol, Bulevardul Pache Protopopescu, Şoseaua Iancului, Şoseaua Pantelimon şi Bulevardul Ferdinand, după care s-au întors la Universitate. De la câteva sute, la începutul protestului, numărul manifestanților a ajuns pe traseu la aproximativ 15.000.

Ȋn Piaţa Universităţii au ajuns, după ora 23.00, mii de oameni care au continuat protestul. În jurul troiţei eroilor Revoluţiei Române de la Universitate, unii au aprins candele. Protestatarii au continuat să facă zgomot şi să se plimbe cu steagurile şi pancartele aduse. Majoritatea protestatarilor au fost tineri, ca şi la manifestaţiile similare de până acum, printre ei regăsindu-se mulţi biciclişti şi foarte mulţi copii.

În timpul marşului, manifestanţii au fluturat steaguri tricolore, au făcut zgomot cu tamburine şi peturi cu pietricele şi au scandat „Uniţi, salvăm Roşia Montană” şi „Ieşiţi din casă, dacă vă pasă”. De asemenea, ei au împărţit trecătorilor pliante cu informaţii privind proiectul minier şi le-au explicat de ce protestează. Mai mulţi bucureşteni au salutat convoiul, de la ferestre, unde au atârnat tricolorul.

Proteste similare au avut loc, duminică seară, şi în alte oraşe din ţară, printre care Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi, dar şi peste hotare. Şi în judeţul Alba, în trei oraşe, respectiv Alba Iulia, Aiud şi Câmpeni, câteva sute de oameni au protestat, duminică seară, cerând respingerea proiectului minier de la Roşia Montană.

Tot duminică, 33 de mineri au coborât din nou în subteran, pentru aproximativ două ore, cerând demararea proiectului minier. Sâmbătă seară, mii de protestatari au format un lanţ în jurul Parlamentului, dându-şi mâna şi scandând „Uniţi, salvăm Roşia Montană„.

În urmă cu o săptămână, aproximativ 15.000 de oameni au participat la un marş, desfăşurat pe bulevardele dintre zonele Universitate, Unirii, Timpuri Noi, Mihai Bravu şi Tineretului, blocând în final Piaţa Universităţii. Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană. Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare. Marţi, parlamentarii au aprobat înfiinţarea Comisiei speciale pentru proiectul de lege care reglementează exploatarea de la Roşia Montană.

1 comentariu

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 23-09-2013 - 17:26

Statul trebuie sa intervina in Rosia Montana, sa CURETE zona de poluare, si de-abia dupa aceea sa porneasca un proiect privind revalorificarea zonei nu pe zona exploatarii subsolului ci pe cel al turismului. Scurt si la obiect.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult