Acasa Actualitate-InternaSocial Roșia Montanǎ. Cum au decurs protesele de duminicǎ 29 septembrie

Roșia Montanǎ. Cum au decurs protesele de duminicǎ 29 septembrie

scris de Z.V.
12 afisari

Duminicǎ, 29 septembrie au avut loc proteste ȋn București și țarǎ fațǎ  de proiectul Roșia Montanǎ, mii de persoane ieșind ȋn stradǎ.

Roșia Montanǎ. Cum au decurs protesele de duminicǎ 29 septembrie

Sute de persoane care se opun proiectului minier de la Roşia Montană au plecat duminică seară, din zona staţiei de metrou Titan, în marş spre Piaţa Universităţii din Capitală. Coloana de manifestanţi s-a mărit pe traseu la peste 2.000, odată cu apropierea de centrul Capitalei. Protestul faţă de proiectul minier Roşia Montană desfăşurat duminică seară în București s-a încheiat în jurul orei 23.00, fără incidente, circulaţia rutieră în Piaţa Universităţii fiind reluată.

Peste 2.000 de persoane care protestează în Capitală, duminică seară, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană au ocupat Piaţa Universităţii, unde manifestanţilor veniţi în marş din Titan li s-au alăturat aproximativ 150, care îi aşteptau la fântâna de la Universitate. Din cauza protestului, traficul a fost blocat parţial în rondul de la Universitate, unde se poate circula, la ora transmiterii acestei ştiri, doar dinspre Unirii spre Piaţa Rosetti.

Marşul a avut traseul Titan – bd. Nicolae Grigorescu – bd. Camil Ressu – Dristor – bd. Mihai Bravu – str. Dristorului – str. Delea Nouă – Calea Călăraşilor – bd. Corneliu Coposu – bd. I. C. Brătianu – Piaţa Universităţii. Coloana de manifestanţi a fost încadrată de jandarmi şi poliţişti de la rutieră, care întrerup temporar circulaţia pe porţiunea de drum în care se află manifestanţii. Potrivit mediafax, protestatarii cer respingerea de către Parlament, prin vot, a proiectului de lege ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demisia demnitarilor care au iniţiat proiectul de act normativ.

De asemenea, peste 5.000 de persoane au manifestat la Cluj Traficul rutier în zona Primăriei Cluj-Napoca a fost reluat, duminică seară, la ora transmiterii acestei ştiri, după ce manifestanţii împotriva proiectului de la Roşia Montană au încheiat protestele. Iniţial, manifestanţii au vrut să se oprească în Piaţa Lucian Blaga şi să se aşeze pe asfalt în faţa Casei de Cultură a Studenţilor, dar au renunţat la demers întrucât carosabilul era ud, deşi afară nu plouă.

Ei au acuzat că „cineva a udat carosabilul” tocmai pentru ca ei să nu staţioneze acolo. „A fost udat carosabilul cu intenţie în faţa Casei de Cultură a Studenţilor pentru ca noi să nu putem sta jos pe asfalt”, a spus Cornel Vâlcu, unul dintre protestatari. Mai mulţi protestatari au adus o fotografie de mari dimensiuni a ministrului Culturii, Daniel Barbu, pe care au scris „Barbarul -Ministrul sfârşitului culturii” şi au aruncat în ea cu roşii, cerând demisia ministrului şi scandând „Hoţii, hoţii”.

Totodatǎ, câteva sute de persoane care se opun proiectului minier de la Roşia Montană au protestat, duminică seară, şi la Alba Iulia, Câmpeni şi Iaşi. La Alba Iulia, aproximativ 100 de persoane s-au adunat, duminică seară, în Cartierul Cetate din municipiu şi au pornit pe jos într-un marş pe mai multe străzi, scandând „Uniţi salvăm Roşia Montană” sau „România, trezeşte-te!”.

Un protest similar a avut loc şi la Câmpeni, unde peste 300 de oameni s-au adunat în centrul oraşului, cerând să nu fie aprobat proiectul minier de extragere a aurului şi argintului de la Roşia Montană. În timpul protestului de la Câmpeni s-a înregistrat şi un incident, fostul deputat PDL de Alba Corneliu Olar fiind alungat de protestatari în momentul în care a încercat să li se alăture. La Iaşi, aproximativ 250 de persoane care se opun proiectului minier de la Roşia Montană s-au adunat, duminică seară, în Piaţa Unirii, scandând „Uniţi salvăm Roşia Montană„, „Roşia Montană nu e de vânzare” şi „Nu corporaţia face legislaţia”.

Tot duminicǎ, sute de români au protestat, ȋn Londra, în Trafalgar Square faţă de legea adoptată de guvernul român care permite firmei canadiene, Gabriel Resources, să formeze cea mai mare mină de aur deschisă în satul Roşia Montană. Acesta a fost cel de-al şaselea protest londonez după cel desfăşurat vineri când mai mulţi români au protestat pe străzile Londrei, purtând pancarte şi strigând „uniţi salvăm Roşia Montană” în cadrul unei mişcări împotriva dezvoltării proiectului minier.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană. Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare. Conform deciziei conducerii Parlamentului, până la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor şi deputaţilor, iar până la 20 octombrie urmează să fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.

5 comentarii

IngerAlbastru 30-09-2013 - 10:40

Naivii protesteaza iar desteptii deja scot si vand aur de o vreme!!! Nimeni nu tine cont de protestele oamenilor, sint considerati de nimic ca tot timpul.

pathfinder 30-09-2013 - 10:48

Ce inteleg io de aici e ca timpul (tot timpul) este considerat de nimic. 🙂

IngerAlbastru 30-09-2013 - 11:03

Ai alta treaba decat sa filozofezi la gasit nod in papura??? mai e timp pana seara sau dimineata depinde cat e ceasul la tine!!! dar nici atunci nu te grabesti niciunde … 🙂 ca tot timpul.

Adi 30-09-2013 - 14:16

Si eu nu stiam de unde are masina noua fiul lui Tonta la raliu si Eba un tir de scutece….

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 30-09-2013 - 14:11

Ddeci, cu toata mass-media asta stufoasa, vinduta, corupta, desantata, care a informat si dezinformat popu.latia Romaniei, mai exista romani care sa nu dea nici o ceapa degerata pe toate canalele mss-mediei si sa se incapatineze sa protesteze impotriva JAFULUI national care se pregateste la Rosia Montana. Chiar asa, de ce i se spune Rosia Montana? Din cauza poluarii? Acolo totul e rosu? Oare, minerii aceia din zona care nu sunt nimic altceva decit niste „scape goats” pe seama carora niste nemernici vor sa dea lovitura vietii lor. Sa nu-i lasam!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult