Acasa Actualitate-InternaSocial Roșia Montanǎ: Peste 10.000 de persoane au protestat ȋn București

Roșia Montanǎ: Peste 10.000 de persoane au protestat ȋn București

scris de Z.V.
1 afisari

A cincisprezecea zi a protestului din Capitală a scos în stradă peste 10.000 de oameni care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Roșia Montanǎ: Peste 10.000 de persoane au protestat ȋn București

La finalul a patru ore de marş prin centrul Capitalei, cei 10000 de manifestanți au revenit la Universitate, unde au scandat „Uniţi, salvăm Roşia Montană”. Manifestanții au continuat să protesteze la Universitate, locul în care de cincisprezece zile se adună să ceară retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu. Persoanele prezente au scandat, ca şi în serile trecute, „Uniţi, salvăm Roşia Montană”, au făcut zgomot cu peturi umplute cu pietricele pe care le-au lovit între ele sau de asfalt, au cântat, iar unii au încins o horă, având la gât steaguri tricolore. Alţi manifestanţi au improvizat un dans, mişcările fiind făcute în acorduri de tobe pe ritmul scandării „Uniţi, salvăm Roşia Montană”.

Circulaţia în intersecţia de la Universitate, dar şi pe bulevardele Brătianu, Bălcescu, Carol I şi Regina Elisabeta a fost blocată, potrivit mediafax.  Cordoanele de jandarmi s-au repoziţionat la Universitate, în zonă fiind şi poliţişti de la Rutieră. În timpul celor patru ore de marş nu au fost înregistrate incidente. Protestatarii au mers pe stradă, dar şi pe trotuare, circulaţia fiind blocată pe traseul pe care au mers manifestanţii.

La plecarea de la Universitate erau peste 2.000 de oameni, însă pe traseul marşului numărul acestora a ajuns până la aproximativ 5.000, în momentul în care coloana a ajuns în zona Unirii. În fruntea coloanei de manifestanţi s-au aflat câţiva părinţi cu copii în cărucioare, iar în spatele acestora se afla un banner foarte mare, ţinut de cei din primul rând, pe care scrie „Salvaţi Roşia Montană” şi sunt desene cu copii, copaci şi animale. Aceştia au mers în marş pe traseul Bd. Ion C. Brătianu – Bd. Unirii – Bd. Nerva Traian – Calea Văcăreşti – Bd. Tineretului – Bd. Dimitrie Cantemir, de unde s-au întors în Piaţa Universităţii.

Manifestanţii aflaţi în zona fântânii de la Universitate au forţat cordonul de jandarmi şi au ajuns pe stradă, blocând circulaţia pe ambele sensuri ale Bulevarului Nicolae Bălcescu, până în zona hotelului Intercontinental. Proteste similare au fost anunţate duminică 15 septembrie în mai multe oraşe din ţară, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Suceava, Buzău, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov. De asemenea, sunt anunţate proteste şi la Budapesta, Londra, New York, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena, Barcelona.

Manifestanţii de la Universitate au cerut retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu. Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană. La protestele de până acum din Capitală, manifestanţii au blocat timp de mai multe ore, în timpul nopţii, Bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei, dar şi un sens al Bulevardului Nicolae Bălcescu. De asemenea, ei au protestat în Piaţa Constituţiei şi în Piaţa Victoriei

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult