Acasa Actualitate-InternaSocial Roșia Montanǎ: Proteste ȋn București și țarǎ, 13 octombrie

Roșia Montanǎ: Proteste ȋn București și țarǎ, 13 octombrie

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Aproximativ 3.000 de oameni au format logo-ul campaniei „Salvaţi Roşia Montană”, în Piaţa Victoriei, trecȃnd şi pe la sediul DNA și blocȃnd Piaţa Universităţii.

https://www.ziuaveche.ro/wp-content/uploads/2013/10/rosia_montana_comisia.jpg

Peste 3.000 de persoane au protestat în Capitală, pentru a şaptea duminică la rând, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, prin tradiţionalul marş, care a inclus un flashmob la Guvern prin care s-a format o frunză umană şi un scurt protest la DNA, unde s-a cerut „dosarul Roşia”. Protestatarii s-au adunat, începând cu ora 16.00, la staţia de metrou 1 Mai, şi au mers în marş, timp de aproximativ trei ore, până la Piaţa Universităţii, în cea de-a şaptea duminică de proteste faţă de proiectul minier.

Manifestanţii au scandat „Uniţi, salvăm Roşia Montană„, „Ieşiţi din casă dacă vă pasă”, „Roşia, Roşia, vine revoluţia” şi au purtat pancarte cu mesaje ca „Roşia Montană – Revoluţia generaţiei noastre”, „Adevărata bogăţie este sănătatea, nu aurul şi argintul”, dar şi „Jos labele de pe Justiţie”. De asemenea, ei au avut un banner de mari dimensiuni pe care erau reproduse chipurile politicienilor Traian Băsescu, Victor Ponta, Rovana Plumb, Dan Şova, Daniel Barbu, Kelemen Hunor, Laszlo Borbely, Radu Berceanu şi Adriean Videanu, sub textul „Tagma cianuriştilor. Gabriel & Asociaţii”.

Pe traseu, ei s-au oprit în Piaţa Victoriei, unde, cu ajutorul unor bucăţi de hârtie verzi şi roşii pe care le-au ţinut deasupra capului, au format frunza ce reprezintă logo-ul campaniei „Salvaţi Roşia Montană!”. În faţa sediului Guvernului, ei au scandat „Demisia” şi „Trădarea de ţară în aur se măsoară”.

Pe de altă parte, la sediul DNA, unde manifestanţii împotriva proiectului de la Roşia Montană s-au oprit aproximativ 10 minute, în contextul scandalului creat în jurul instituţiei după încetarea delegării procurorului Lucian Papici la şefia Secţiei I, nu s-au auzit scandări în sprijinul magistraţilor sau pentru independenţa justiţiei, ci: „DNA, vrem dosarul Roşia”, „DNA fă-ţi birou la Roşia” şi „DNA ce-ai făcut cu Roşia”.

Includerea sediului DNA în traseul marşului a fost decisă de protestatarii faţă de proiectul Roşia Montană, prin votarea diferitelor variante de traseu anunţate pe Facebook, după ce, în urmă cu o săptămână, ei nu s-au alăturat celor care manifestau la DNA în sprijinul instituţiei, deşi unii au propus acest lucru. Pe 6 septembrie, aproximativ 100 de oameni s-au adunat la sediul DNA unde au scandat lozinci antiguvernamentale, acuzându-l pe premierul Victor Ponta că intervine în Justiţie şi cerând demisia acestuia, după ce, pe 2 octombrie, procurorul general Tiberiu Niţu a dispus încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şeful Secţiei I din DNA, şi a adjunctului acestuia, Mariana Alexandru.

După oprirea de la DNA, protestatarii şi-au reluat marşul către Piaţa Universităţii, făcând auzite şi lozinci împotriva politicienilor: „Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu” şi „USL, PDL, aceeaşi mizerie”.

Proteste faţă de proiectul de exploatare de la Roşia Montană au avut loc duminică seară şi la Cluj-Napoca, unde peste 3.500 de manifestanţi au mers în marş scandând „Nu staţi la ferestre, veniţi la proteste”, „Strigaţi cu noi, Ponta la gunoi” şi „Jos Guvernul”, blocând la final Piaţa „Lucian Blaga”, dar şi la Alba-Iulia şi Câmpeni, unde aproximativ 250 de persoane din acest oraş, dar şi din localităţile apropiate s-au adunat în apropierea statuii lui Avram Iancu şi au afişat bannere şi pancarte cu mesaje precum „Uniţi salvăm Munţii Apuseni”, „Moţilor, să fiţi uniţi! Nu vă lăsaţi jefuiţi!” sau „Asta-i ţara moţilor, nu e tagma hoţilor!”.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană. Potrivit mediafax, manifestanţii cer ca Parlamentul să respingă proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană şi să interzică, prin lege, folosirea cianurilor în activităţile miniere din România, Guvernul să respingă, prin hotărâre, în regim de urgenţă, acordul de mediu, Roşia Montană să fie inclusă pe lista tentativă a României pentru includerea în patrimoniul UNESCO şi demisia premierului Victor Ponta şi a celor patru iniţiatori ai proiectului de lege: miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

11 comentarii

Ghitza 14-10-2013 - 15:09

Am fost la toate protestele de pana acum, si nu pentru ca nu am ce face sau nu am o casa.
M-am informat cu privire la exploatarea cu cianura si prin fracturare hidraulica, stiu de ce multe tari, chiar si in Europa, au interzis acest gen de exploatare.
Este vorba de sanatatea noastra si a copiilor nostri.
Cititi despre dezastrele produse in Guyana, Peru, Mongolia, unde s-au facut exploatari cu cianura. Gasiti filme pe youtube si articole pe multe site-uri.
Cititi despre tragica situatie a unor americani in a caror gradina au ajuns sondele pentru gazele de sist.
Pe unde au trecut acesti „exploatatori” nu se mai poate trai.
Daca vreti sa fiti scosi afara chiar si din propria tara… atunci stati in casa.
Daca vreti sa stiti care e situatia, si sa faceti ceva acum cand inca se mai poate… Iesiti in strada si convingeti-va singuri ca protestele sunt autentice si ca sunt mai multi oameni la proteste decat cifrele aratate la televizor sau in ziare…
Uniti Salvam Rosia Montana!
Uniti Salvam Toata Romania!

pathfinder 14-10-2013 - 15:27

Bre Ghita (Hehehehehe),
Tu nu cumva ai gresit nick-ul? 😉

ValVerde 14-10-2013 - 15:10

De fapt protestatarii astia au foarte multe in comun cu pupatorii de moaste.
In ambele cazuri participantii au convingeri fanatice bazate pe legende si povesti.
In ambele cazuri stiinta, cu obiectivitatea ei, este cel mai mare adversar al miscarii.
In ambele cazuri, efortul este futil si utilitatea actiunii rezida doar in capul lor.

Dar exista si deosebiri importante, si protestatarii ar avea multe de invatat de la pupatori.

Un prim exemplu este „promisiunea”, cum definesc participantii succesul misiunii.
Nu e de mirare ca pupatorii vin in numar de 40 de mii in timp ce protestatarii deabia ajung pe la 3 mii.

La pupatori expectativa este legata de un beneficiu personal, in timp ce la protestatari e un fel de „bun colectiv”

Sa luam pupatul oaselor: acolo individul are ceva in cap care il priveste pe el. Vezi colo barbatul cu privire alunecatoare si cu dinti ca perlele (de rari) intrebindu-se cum poate smulge citeva secunde in plus cu osu sfintei, pentru ca are o problema mai lunga…spera ca raposata sa-l ajute si sa nu-i fie nepoata gravida…sau daca-i gravida, macar sa nu fie al lui.
Mai incolo, o doamna bine imbracata care o va ruga pe sfinta sa aiba vecina de la trei un accident cu Audi ala nou cu care a innebunit de invidie blocul…nu, sa nu moara, ca toti sintem crestini, dar macar sa-si faca praf masina…sau daca nici asta nu iese, macar sa n-o prinda pe ea, dreptcredincioasa, cind da cu cuiu’ pe portiere.

Dar in general, marea masa de pupatori are aceeasi rugaminte si intretin aceeasi speranta, ca Sfinta Paraschiva o sa-i ajute sa cistige la Loto…ceea ce fie vorba intre noi, oricit de mult ar vrea moasta sa le indeplineasca dorinta, pur si simplu nu se poate. Mare dilema pentru ca nu sint atitea extrageri cit credinciosi.

Prin comparatie, lupta contra gazelor de sist nu aduce beneficiu individual. Sa ne mai miram ca numerele sint asa de diferite? 40K vs 3K ??? Rusine !
Daca ar promite ceva in schimb, sint convins ca protestul ar avea mult mai mult succes.
E nevoie de o motivatie mai puternica…e adevarat ca daca e cald afara mai vezi o tzitza, un bulan cind se aseaza pe trotuar, mai faci o conversatie, ceva cu o juna excitata de ideea ca are o idee, dar e cam putin…
Fetele alea gramada pe misiune sint o deziluzie chiar daca reusesti sa le duci in pat…nu vorbesc decit de imperialisti si de Ponta tradatoru’…pacat de tzitzele alea…

Zii tu mai CONGO, cum se compara asta cu viata vesnica? Cu laptele, mierea si nectarul care te asteapta in cantitati incomensurabile ?

E clar ca trebuie sa va schimbati strategia…e frumos cu poezioarele alea, dar devine plictisitor…va trebuie un lider cu puteri mesianice ca sa reinvigorati miscarea.

De exemplu dl Neacsu ? Sau Tache ? Au desigur pregatirea intelectuala si dogmatismul necesar cauzei. Dar au ei carisma? Au hitz si zvic ?
Ramine de evaluat, nu zic ca e musai sa-i luati pe ei, dar va dau si eu o sugestie….mai vorbim.

pathfinder 14-10-2013 - 15:38

Hmmm… tie de fapt ti-e ciuda pe CONGO: mai pune si el mana pe cate o tzitza, mai vede un bulan… le mai duce in pat…

Pe cand, tu, daca nu protestezi, pe ce sa pui mana sau bulanul?
Ha?

ValVerde 14-10-2013 - 16:29

Eu ma duc sa pup osu’ sfint ca sa moara si capra lui CONGO.
Sa aiba parte de tzitze uscate si bulane cu varice. Am zis !!!
Da Domunu’ Doamne !!!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 14-10-2013 - 16:36

A dreaq La vache que Rit;
A dat de saliut-saliut Bhouleanu Lustruytor !
Abia a asteptat , momentu !

Sareaqu Bhoulean , asta il videaza —
Pina la MA duva !

ValVerde 14-10-2013 - 16:39

Tigane, iar ai dormit sub caruta, legat de roata?
Ce dracu balmajesti pe aici ?

Antibasistul 14-10-2013 - 16:58

Țiganu spune adevarul!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 14-10-2013 - 18:31

E ….remontata ,da !
Laptzii bhouleanului , a ENERGIZAT-o ,
Pe palida noastra , Bhaltzata Rromaneasca
Ajunsa pHeste BAlta !

Pss-Bhouleanu Lustruytor ,mai SUFLA ,
Fa waKKO ?

Antibasistul 14-10-2013 - 16:05

ValV. postarile tale spun ca lucrezi la Otravitorul Chevron!

digital 14-10-2013 - 18:38

chiar ja Garbage & Chevron!

ce putea ieși dintr-un avortat fugit, decât un maxim-gunoier!

hahaha!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult