Acasa Actualitate-InternaSocial Roșia Montanǎ: Protestele de duminicǎ, 6 octombrie

Roșia Montanǎ: Protestele de duminicǎ, 6 octombrie

scris de Z.V.
16 afisari

Duminicǎ, 6 octombrie, au avut loc noi proteste fațǎ de proiectul de la Roșia Montanǎ ȋn țarǎ și ȋn Capitalǎ, unde aproximativ 7000 de persoane s-au adunat la Piața Universitǎții.

Roșia Montanǎ: Protestele de duminicǎ, 6 octombrie

Protestatarii faţă de proiectul minier de la Roşia Montană au ajuns, duminică seara, în Piaţa Universităţii, după aproximativ trei ore de marş, la care au participat aproximativ 7.000 de persoane, circulaţia fiind blocată în intersecţia de la Universitate. Aproximativ 200 de persoane care se opun proiectului minier de la Roşia Montană au rămas să protesteze, la Universitate, ȋn jurul orei 22:30, în zona intersecţiei bulevardelor Nicolae Bălcescu şi Regina Elisabeta, circulaţia rutieră fiind reluată.

La ora 20, manifestanţii care au ajuns în marş în Piaţa Universităţii au ocupat strada şi trotuarele. Circulaţia în intersecţia de la Universitate, dar şi pe bulevardele Brătianu, Bălcescu, Carol I şi Regina Elisabeta fiind blocată.  În timpul marşului nu au fost înregistrate incidente. Protestatarii au mers pe stradă, dar şi pe trotuare, circulaţia fiind blocată pe traseul pe care au mers manifestanţii.

Potrivit mediafax, protestatarii au afișat pancarte cu mesaje adresate procurorului general al României, ministrului Justiţiei, dar şi premierului Victor Ponta: „Niţu, pe noi nu ne-ai păcălit vreodată”, „Cazanciuc, justiţia nu-i moşia ta”, „Ponta, şeful DNA?”, „Jos labele de pe justiţie”. La Universitate, în faţa Teatrului Naţional, protestează şi câteva persoane care se opun eutanasierii câinilor maidanezi, reglementată prin legea promulgată în 25 septembrie.

Marşul celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană a început în jurul orei 17.00, manifestanţii mergând de pe strada Dezrobirii, în zona staţiei de metrou Gorjului din cartierul Militari, pe traseul Bulevardul Iuliu Maniu – Bulevardul Timişoara – strada General Vasile Milea – Şoseaua Cotroceni – Bulevardul Gheorghe Marinescu – Bulevardul Eroii Sanitari – Bulevardul Mihail Kogălniceanu – Piaţa Universităţii. La plecare erau aproximativ 2.000 de manifestanţi, pe traseul marşului acestora alăturându-se şi alte persoane, numărul prtoestatarilor ajungând la aproximativ 7.000.

Aproape1000 de persoane au protestat duminicǎ seara și în centrul oraşului Cluj-Napoca, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, scandând „USL, PDL – aceeaşi mizerie” şi „Afară, afară, RMGC din ţară”. Protestatarii s-au adunat, duminică, în jurul orei 17.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având pancarte cu inscripţiile „Suntem tineri si ne pasă, nicio mină în ţara noastră”, „Vă rugăm să ne scuzaţi, suntem tineri educaţi”, „Uniţi salvăm Roşia Montană de cianură” şi „Vrem natură, nu cianură”.

Şi în judeţul Braşov un grup de copii, însoţiţi de părinţi şi profesori din comuna Şinca Nouă, au participat, duminică la prânz, la un protest faţă de proiectul minier de la Roşia Montană cerând guvernanţilor să nu permită exploatarea zonei cu cianuri. Protestatarii, în majoritate copii, au manifestat în centrul comunei, scandând sloganuri pentru salvarea zonei Roşia Montană. Ei au adus şi pancarte pe care scria „Iubim natura, Nu cianura”, „Aurul este al nostru şi al urmaşilor urmaşilor noştri” sau „Salvaţi Roşia Montană„.

Aproximativ 200 de persoane s-au adunat, duminică după-amiază, în Piaţa Unirii din Iaşi, cerând stoparea proiectului minier de la Roşia Montană, participanţii pornind apoi în marş către Complexul studenţesc Tudor Vladimirescu. Protestatarii s-au adunat, în jurul orei 17.00, în Piaţa Unirii din Iaşi, unde a avut loc un miting, care a durat o oră. Manifestanţii au scandat, printre altele, „Uniţi salvăm Roşia Montană„, „Roşia Montană nu e de vânzare” şi „Nu corporaţia face legislaţia”.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană. Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul este analizat în prezent de Comisia parlamentară specială, la care sunt audiaţi reprezentanţi ai mai multor instituţii. În 10 octombrie este programată la Comisie o întâlnire cu experţi pro şi contra proiectului Roşia Montană, care îşi vor exprima punctul de vedere. Audierile din Comisie se vor încheia în 11 octombrie, cu dezbateri la care vor participa reprezentanţi ai societăţii civile, care sunt pro şi contra proiectului Roşia Montană, inclusiv sindicate şi reprezentanţi ai Pieţei Universităţii. Membrii Comisiei vor începe apoi dezbaterea pe articole a proiectului de lege propus de Guvern, prilej cu care vor fi discutate toate amendamentele propuse până la acea dată.

10 comentarii

IngerAlbastru 07-10-2013 - 10:16

Asa-s romanii, protesteaza ca nu iau la cunostinta ca de acolo se scoate aur deja demult si se vinde foarte bine, iar pe ei nu da nimeni nici o ceapa degerata, ii lasa cu ochii-n soare sa protesteze pana cad de pe picioare!!!

ValVerde 07-10-2013 - 17:34

CONGO, tu esti ala cu Union Jack pe scafirlie ?
Poate sinteti tineri, dar cu educatia (in special stiintifica) mai aveti de lucru.

Nuts !

UnUL 07-10-2013 - 19:48

Cifrele sunt total eronate. Nu știu dacă în București au fost doar 7000, dar în Cluj au fost vreo 6000, și nu o mie cum se vehiculează în articol.

Pribeagul 07-10-2013 - 21:06

Hai cu suspendarea!

Pentru informare corecta, nu se pate sa nu amintim ca:

Protestatarii l-au urat si pe Presedinte: „Vrem… demisia dictatorului Basescu!”, „Iesi afara, javra ordinara!”, „Băsescu e demis, poporul a decis”, „Jos Băsescu”, „Băsescu Traian, trădător de neam”, „CCR, CCR, votul nostru unde e?”

Lumea-i in miscare. Este ceva de bine.

UnUL 07-10-2013 - 21:15

Pribege, „suspendă-te” ru de o creangpă de copac. Dl. Băsescu își va termina nestingherit mandatul.

Pribeagul 07-10-2013 - 21:52

Ratacitule,
daca zaludul asta ramine presedinte cit vrea el, rusinea va fi nu numai a noastra ci si a urmasii urmasilor nostri. Trezeste-te!

UnUL 07-10-2013 - 22:06

Nu „cât vrea el” ci numai, așa cum e normal,până i se termină mandatul. Și nu e câtuși de puțin zălud, ci este unul dintre rarii oameni politici autentici (CU RELELE ȘI CU BUNELE – DAR MAI ALES CU BUNELE! – PE CARE LE IMPLICĂ ACEST CUVÂNT) de care dispune la ora asta România.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 08-10-2013 - 06:29
ValVerde 07-10-2013 - 23:06

„numai a noastra ci si a urmasii urmasilor nostri”

===

Tu-l plagiezi pe Stefan cel Mare !! 🙂

jan dinu 08-10-2013 - 00:39

—- AURUL —- furat prin — tzopaiala politica — a rumanilor patibulari
Aranjamentele subterane pe o perioada lunga de timp cu mascarada
– crizelor politice – prinzindu-i pe rumani in doua tabere – adverse –
a fost bine calculata de cei care fac – retetele – pop — ulatiilor pe glob
stiindu-le slabiciunile fiecaruia in parte cum sa potriveasca -„shperaculul-”
ushilor de intrare in cetate…cu „cai troieni ” . SIMPLU !
—INCROPIREA — din petice a unui guvern cu UDMR-ul shi
adunaturile minoritatilor din parlament i-a dat -TATARULUI BASE$SCU –
curajul de-ashi pune omul potrivit ca MinistruEconomiei in persoana
infractorului – ADIEN VIDEANU – care a declarat ca doreste
„demararea explatarii ” de la ROSIA MONTANA …
Noroc cu – MOTZANU EMIL BOC -care a simtit marea tradare shi a tergiferat pina la SF asteapta …pina a fost dat afara de la guvernare
prin aranjamente intre „Nahumul CIRLIONTZAT PONTA shi Tatarul BASESCU . Omul cel mai potrivit shi de incredere ara cel de la SIE
in persoana – perciunatului UNGUREANU care miza pe informatii
speciale pentru a shantaja pe oricine se opune ,reusind ceva …
(daca tineti minte cu cupru 0 care era dat pe de pomana …tot altor
mafioti internationali . Cazind shi asta datorita acestei ” dat arama pe fatza)
situatia a ramas fiebinte pina cind -tatarul – a fost suspendat .
Intrarea in — JOCUL AURULUI — a lu Steinitz $ Kaplan & Gold cu
ajutorul neprecupetit al conducatorilor israelieni – NATANAYAHOO & PEREZ
face inca shi astazi prin porunca lor — presiuni asupra romanilor shi tzarii —
( nici macar voalate ) …ca altfel ne dispar „investorii strategici – praduitori
cautatori de comori „…NU stiu care este soarta viitoare a protestelor …dar
daca mie – statu asta patibular – i-mi da 3 khile de aur semnez …in alb
s-o ia toata cu sclavi cu tot ..pina la disparitie !!…
JD-USA

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult