Acasa Actualitate-InternaSocial Romania, cele mai multe cazuri de tuberculoza din UE

Romania, cele mai multe cazuri de tuberculoza din UE

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Incidenta cazurilor de tuberculoza in Romania a inregistrat o usoara scadere in ultimii ani, insa boala continua sa ne situeze pe ultimul loc in UE si pe pozitia trei sau patru pe continent, inaintea unor tari din fostul bloc comunist, a declarat pentru Agerpres prof.dr. Carmen Monica Pop, seful clinicii de Pneumoftiologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca.


Potrivit acesteia, incidenta cea mai mare a bolii este in judetele din estul si sudul tarii, in timp ce judetul Cluj are in jur de 40 de cazuri la suta de mii de locuitori, situandu-se, ca frecventa a bolii, dupa Covasna si Harghita.
Profesorul universitar spune ca patologia pulmonara este tot atat de importanta precum cea cardiaca, iar anul 2010 – declarat „Anul Plamanului” de catre Forumul International al Societatilor Respiratorii (FISR) – trebuie sa readuca in atentia intregii populatii consecintele grave pe care fumatul le are asupra sanatatii, dar si importanta depistarii unor afectiuni in faza incipienta, in cancerul pulmonar, tuberculoza sau bronhopneumopatia obstructiva cronica.
Tuberculoza este o boala contagioasa si se transmite prin contact aerian cu persoana bolnava. Continua sa fie si in zilele noastre o boala a saraciei. in prezent, spune prof. univ. dr. Carmen Monica Pop, si in tarile dezvoltate, precum Franta, Germania, tarile nordice si Marea Britanie, a inceput sa creasca incidenta TBC-ului, ca urmare a imigratiei clandestine – prin persoane bolnave de TBC -, a flagelului HIV/SIDA – care este un teren propice pentru dezvoltarea TBC-ului, iar in al treilea rand prin focarele de infectie din marile orase, frecventate de persoane sarace si bolnave.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult